MF DNES

Opory mizí, hokejová Slavia už jede na úsporný režim

- — Jaroslav Tomas

Hokejový kmet vstupuje do své 23. sezony v NHL a chystá se dál poskočit v historický­ch tabulkách ligy: chybí mu 19 bodů na druhého nejprodukt­ivnějšího Marka Messiera (1 887) a 23 startů na čtvrtého Marka Recchiho (1 652). To je impozantní i proto, že český velikán s číslem 68 strávil tři sezony v Rusku. V mladém týmu Floridy našel nový ráj a znovu se od něj čeká, že bude vidět. V únoru Jágr oslaví 45. narozeniny, a není proto vyloučené, že by to mohla být jeho poslední sezona v zámoří.

V kontrastu s výkony nejstaršíh­o hokejisty soutěže Jágra je nástup vlny ohromných talentů, která

Brankář Alexandr Hylák, kapitán Milan Mikulík, další útočníci Henri Tuominen, Michal Dragoun a Tomáš Jiránek patřili k základní ose hokejové Slavie v první lize.

Ti všichni jsou ale pryč. Během posledních turbulentn­ích dnů si našli jiné angažmá, zatímco ve Slavii naplno začíná doba přerodu. Šetří se, nejdražší hráči odcházejí, skládá se levnější kádr.

„Úsporná“Slavia v době existenční krize včera poprvé vyjela k zápasu. Do Českých Budějovic.

Počet českých hráčů v soutěži opět o kousíček klesl z 31 na 28. Na startu sezony neuslyšíme o tradičních jménech jako Ondřej Pavelec, Patrik Eliáš, Marek Židlický, Martin Havlát, Jiří Tlustý nebo Tomáš Fleischman­n.

Zůstalo však dost těch, kteří budou hrát ve svých týmech důležité role: útočníci Tomáš Hertl v San Jose, David Krejčí v Bostonu, Jakub Voráček ve Philadelph­ii, Tomáš Plekanec v Montrealu, brankář Petr Mrázek jako jednička Detroitu...

A k nim navíc přibyli i mladší hokejisté, již dostanou šanci prorazit. Šestka loňského draftu Pavel Zacha začne v 19 letech jako třetí centr

Všichni čekali, s kým vlastně hosté dorazí. Zase s juniory, kteří si v sobotu vytrpěli porážku 0:13 v Prostějově?

Kromě v úvodu zmíněných se včera na soupisce neobjevili ani další zkušení hráči Peter Hraško, Marek Drtina nebo Jaroslav Markovič. Ti všichni měli zásadní podíl na tom, že byla Slavia ještě minulý čtvrtek na druhém místě prvoligové tabulky a mohla pomýšlet na postup do extraligy.

Kdo však čekal na jihu Čech propadák, ten se mýlil. Slavia nehrála špatně a třeba v první třetině byla dokonce aktivnější­m týmem, byť ji prohrála 0:1. Celý duel ztratila 0:3, ale dojem z něj má dobrý. „Byli jsme domácím důstojným soupeřem. Toho si cením o to víc, že jsme se v novém složení sešli ráno před zápasem,“pravil kouč Milan Razým, jenž chce u týmu zůstat.

Stovka slávistick­ých fanoušků vítala veterána Pavla Kolaříka, jenž přišel pomoct klubu, v němž strávil dlouhých osmnáct sezon. A je možné, že nebude jediným borcem ze zlatých extraligov­ých časů, který dorazí, klub chce přivádět další své bývalé hráče.

„Vím, že vedení kontaktova­lo Honzu Nováka. A možná vyjde i David Hruška, i když ten má nabídku také z Rakouska,“prozradil Kolařík, který si zároveň pochvalova­l: „Atmosféra v kabině je v pohodě. Zůstali tu kluci, kteří chtějí za Slavii bojovat, a přišlo pár nových. Nálada je dobrá.“

Zatím je však předčasné hovořit o tom, s jakým kádrem Slavia skutečně dohraje sezonu. Rozhodujíc­í budou peníze.

Hráči, kteří ze Slavie zmizeli, měli podle informací MF DNES luxusní smlouvy, jak opakovaně upozorňova­l šéf klubu Vladimír Pitter. Plat řady z nich přesahoval sto tisíc korun měsíčně (u některých výrazně), přitom v první hokejové lize je velice nadstandar­dní i poloviční výdělek.

Je otázka, jak moc bude muset Slavia šetřit, protože vládnou obavy, aby byla schopná se vůbec udržet a nespadnout do druhé ligy. To by pro budoucnost dvojnásobn­ého šampiona byla skutečná pohroma.

Stále by to mohl být Crosby, ve skvělé formě je po dlouhé rekonvales­cenci montrealsk­ý gólman Carey Price, korunu lídra bodování obhajuje Patrick Kane z Chicaga, dlouhodobě září Jamie Benn z Dallasu či ottawský bek Erik Karlsson a výrazně bude vidět i McDavid, Gaudreau a další mladíci. Kdo bude nejlepším hráčem sezony?

Před vedením je nyní úkol stabilizov­at situaci, což nemusí být nereálné. Třeba i kvůli tomu, že (zatím) neodešli úplně všichni hráči z původního týmu. A pokud by byl kádr vhodně doplněn, mohl by sezonu odehrát v klidném středu tabulky.

V klubu nejspíš zůstane například aktuálně druhý nejlepší střelec první ligy David Šafránek, talentovan­ý obránce Ronald Knot, o něhož měly zájem Sparta a Pardubice, nebo forvardi Antonín Dušek či Zdeněk Kubica.

 ??  ?? Kolikrát naskočí? Minulou sezonu Marek Mazanec chytal jen na farmě. Teď se má dělit o prostor v bráně Nashvillu.
Nejsledova­nější marod Sidney Crosby zmešká start NHL kvůli otřesu mozku. 2x foto: AP
Kolikrát naskočí? Minulou sezonu Marek Mazanec chytal jen na farmě. Teď se má dělit o prostor v bráně Nashvillu. Nejsledova­nější marod Sidney Crosby zmešká start NHL kvůli otřesu mozku. 2x foto: AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia