MF DNES

Konvička se vrací zkoumat motýly

Univerzita zjišťovala, zda se ho může zbavit

- Václav Janouš reportér MF DNES

Martin Konvička, nejznámějš­í český bojovník proti islámu, se už viděl v lavici v Senátu. Namísto do horní komory parlamentu po neúspěšnýc­h volbách míří zpět na Jihočeskou univerzitu zkoumat motýly, přednášet a zkoušet studenty. Zda bude ještě někdy kandidovat, už chce jedině za stranu, která bude mít zázemí a peníze na kampaně.

Ve volbách na Táborsku skončil předposled­ní a vypadá to, že podobně hořký bude i jeho návrat na akademicko­u půdu. Už proto, že univerzita si zjišťovala, zda se jej kvůli jeho slovům na adresu islámu, migrantů i obvinění z podněcován­í k nenávisti může zbavit.

Od okáčů k džihádistů­m a zpět

„Učení i vedení studentský­ch prací mi po zmatcích posledních měsíců dělají velikou radost. Čeká mě uzavření výzkumného grantu o fyziologii vysokohors­kých okáčů (motýli z čeledi babočkovit­ých,

pozn. red.). Rád bych dokončil několik projektů ze šuplíku, inovoval své přednášky a konečně podal i zatrolenou profesuru,“řekl Konvička, docent na univerzitě v Českých Budějovicí­ch a mezi odborníky uznávaný entomolog.

Jestliže počítá s tím, že se vrací na přátelskou půdu, plete se. I když většina jeho kolegů z univerzity jeho boj proti islámu nechce veřejně komentovat a vše označuje za osobní iniciativu ve volném čase, v mnohých náznacích, vyjádřeníc­h i postojích je cítit, že s ním příliš nesouhlasí.

Zejména s tím, jak se prezentuje na veřejnosti, jak vystupuje na demonstrac­ích, s jeho teatrální akcí v centru Prahy, kam přijel na velbloudov­i převlečen za džihádistu z Islámského státu. Nelíbí se jim, že urážel Araby před saúdskoara­bskou ambasádou, kde jejich proroka Mohameda označil za pedofila, a kvůli tomu, že je docentem univerzity, je škola s jeho aktivitami spojována. Jeho šéfem na univerzitě je děkan přírodověd­ecké fakulty František Vácha, shodou okolností také politik. Vácha je poslancem klubu TOP 09 a kandidoval jako nestraník na kandidátce STAN. Právě on už několikrát s Konvičkou na téma jeho protiislám­ských aktivit hovořil a žádal jej, aby nevystupov­al pod hlavičkou univerzity.

Teď poprvé přiznal, že největší jihočeská vysoká škola po Konvičkově obvinění zvažovala, jak se jej zbavit. A o docentovi, předsedovi zaniklého Bloku proti islámu a hlavní tváři antiislami­stického hnutí v zemi, mluvil několikrát i s novým, letos zvoleným rektorem univerzity Tomášem Machulou.

„Univerzita si nechala udělat právní rozbor, za jakých podmínek může se svým zaměstnanc­em rozvázat pracovní poměr. A určitě tím důvodem není nějaké obvinění a není to ani trestní stíhání,“popsal závěry děkan Vácha, který jako jediný může Konvičku propustit.

Nicméně stejné názory má právě i nový rektor Machula, bývalý člen etické komise univerzity, která „případ Konvička“řešila, sám praktikují­cí křesťan a bývalý děkan teologické fakulty. Machula si Konvičku pozval do kanceláře znovu po svém zvolení a dal mu jasně najevo, že sice vítá svobodu slova, odmítání tabu, ale vadí mu některé způsoby odmítání islámu, které jsou podle něj za hranou.

„Mluvili jsme právě o oné hranici ještě vhodného a už nevhodného způsobu kritiky islámu. Deklaroval, že jasně odděluje své aktivity vědce a aktivity politické. Některé způsoby prezentace jeho názorů mi ale vadí,“uvedl pro MF DNES rektor Machula. Dodal, že z Konvičky nechce dělat démona nebo strašáka, a naopak by byl rád, kdyby se na univerzitě začalo více než o Konvičkovi mluvit právě o tématu islámu či migrace.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia