MF DNES

Nechte si hejtmana, nabídl Babiš KSČM

-

Vdalších dvou krajích se po včerejšku rýsují krajské koalice i jména hejtmanů. Nečekaný obrat nastal ve středních Čechách, kde se do hry o hejtmanské křeslo vrátila současná místopředs­edkyně Sněmovny Jaroslava Pokorná Jermanová z ANO. Šéf hnutí Andrej Babiš původně naznačoval, že hejtmana přenechá koaličnímu partnerovi v kraji, hnutí STAN. Během včerejšího jednání, na něž ANO přizvalo i ODS, se ale strany předběžně dohodly, že v krajské radě vítězné ANO obsadí čtyři místa včetně hejtmana, kterým by se měla stát Jermanová. Další čtyři místa by připadla STAN, dvě vyjednala ODS a jedno zbylo na posledního z koalice, TOP 09.

V čele Ústeckého kraje zřejmě dál zůstane dosavadní hejtman, komunista Oldřich Bubeníček, přestože i zde volby vyhrálo ANO. „Pokud byl hejtman, neměl žádné kontroverz­e. No tak nechť tam může zůstat, a to není vůbec o tom, jestli je, nebo není komunista,“řekl včera Babiš serveru iDNES.cz. „Ta nabídka je spojena s poměrem míst v radě a tam máme mít dominantní pozici. Hejtman bez našich lidí nebude moci rozhodovat,“dodal Babiš. Prezident Miloš Zeman podle svého mluvčího velkorysos­t ANO vůči komunistům na severu Čech ocenil.

Na jihu Moravy ANO váhalo mezi lidovci a ČSSD. Nakonec se včera přiklonilo k sociálním demokratům. S nimi, se Starosty, TOP 09 a Žít Brno podepsalo memorandum o koalici.

Jihočeská ČSSD a ANO se neshodly na třetím koaličním partnerovi. ANO navrhla ODS, což ČSSD odmítla. Jednání o koalici v jižních Čechách tak pokračují. (kop, iDNES.cz)

 ?? Foto: MAFRA ?? Oldřich Bubeníček
Foto: MAFRA Oldřich Bubeníček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia