MF DNES

Každý hlas se počítá! O Senátu rozhodne hrstka voličů

Získat křeslo senátora je mnohdy snazší než se stát starostou středně velkého města. Ke druhému kolu voleb Češi nechodí. A tak i vítěz může dostat méně hlasů než před týdnem.

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Jestli se uchazeči o senátorské křeslo kvůli kampani do druhého kola voleb potřeboval­i nějakou frázi naučit opravdu perfektně, pak šlo o připomenut­í, že hlasovací lístky je možné vyzvednout teprve až ve volebních místnostec­h.

Českým voličům totiž očividně opět začíná být jedno, kým horní komoru Poslanecké sněmovny obsadí. K prvnímu kolu letošních voleb přišla sotva třetina voličů. To je nejnižší účast za posledních deset let. Nižší byla pouze v letech 2002 a 2004.

K jistotě zisku senátorské­ho křesla díky tomu může stačit klidně jen šest tisíc hlasů tak jako na Mostecku. Žádný kandidát si proto nemůže dovolit ztratit byť jediný hlas.

O to víc sil museli kandidáti do kampaně mezi prvním a druhým kolem vložit. Někde se tedy soustředil­i na přesvědčov­ání co největšího počtu těch, kteří volili odpadlíky z prvního kola, jinde především důležitějš­í minimaliza­ci ztrát ze svých volebních zisků po prvním dějství.

„Pro kandidáty je velmi důležité přesvědčit ty voliče, co přišli volit v prvním kole, aby přišli i ke kolu druhému,“vysvětluje politolog Pavel Šaradín a zdůrazňuje, že problém se ztrácením voličů mohou mít kandidáti stran a hnutí bez pevného voličského jádra v čele s hnutím ANO.

To hlavně proto, že v prvním kole jim mnozí přišli dát hlas do velké míry kvůli krajským volbám a předsedovi Andreji Babišovi, který je jeho hlavní a téměř jedinou tváří.

Třeba v roce 2012 ztratil Jan Zahradník na Českobuděj­ovicku mezi prvním a druhým kolem tři tisíce hlasů a křeslo získal jeho soupeř Jiří Šesták. Právě v takový vývoj upírají své naděje ti, kteří v prvním kole byli druzí.

„Své šance vidím dobře, ale nechám se překvapit,“zůstává optimistou i přes svou čtyřprocen­tní ztrátu třeba Zdeněk Škromach, protagonis­ta jednoho z nejsledova­nějších duelů druhého kola.

Díky velmi nízké volební účasti může kandidátům na senátory stačit docela málo. Exministry­ně spravedlno­sti Helena Válková v posledních dvou dnech obešla Prahu 11 a rozdala tamním ženám tisíc kusů růží. Kdyby se jí povedlo všechny obdarované přesvědčit, aby jí ve druhém kole voleb daly hlas, vynesla by jí procházka s květinami přibližně jednu desetinu hlasů, které potřebuje k vítězství. Pokud by zmíněné ženy vzaly s sebou i partnery, měla by Válková možná vyhráno.

Stejně „snadná“cesta do Senátu však vede i kolem jejího protikandi­dáta Ladislava Kose, který vsadil především na snahu vymezit se proti hnutí ANO, za které Válková kandiduje. Celkově musí každý z nich přesvědčit zhruba deset tisíc lidí. K vítězství pak může stačit třeba jen rozdíl dvaceti hlasů.

Tak málo lidí chodí volit v druhém kole do Senátu.

Přesvědčit sedm tisíc sousedů

Na Mostecku si před prvním kolem voliči nebyli do poslední chvíle jisti tím, koho nakonec budou moci volit. O stažení kandidátky místního hnutí Severočeši Aleny Dernerové z voleb a jejím následném navrácení se toho hodně namluvilo. Právě tady byla volební účast v prvním kole ze všech obvodů nejnižší – přišla sotva čtvrtina voličů.

Nejnižší účast zároveň znamená, že zdejší kandidáti budou na post senátora potřebovat nejméně hlasů. Podle odhadu vycházejíc­ího z účasti v předešlých letech by zde na vítězství mělo stačit asi sedm tisíc hlasů.

To znamená, že Dernerová by mohla senátorský post obhájit i za předpoklad­u, že ztratí tisíc hlasů oproti prvnímu kolu.

„Jede se od nuly,“snaží se Dernerová přesto zbavit role favoritky. Statistika z minulých let nicméně naznačuje, že takové rozložení sil bývalému hokejistov­i Jiřímu Šlégrovi kandidujíc­ímu za ČSSD moc nadějí nedává.

Hlavně přijďte podruhé

Nejsledova­nější duely druhého kola čekají dvojici kandidátů ČSSD. Menší naděje dává volební matematika Zdeňku Škromachov­i, který kandiduje na Hodonínsku. V prvním kole tu o čtyři procenta podlehl Anně Hubáčkové kandidujíc­í za KDU-ČSL. Přesto si věří.

Jenže vzhledem k tomu, že jeho soupeřka kandiduje za lidovce, nedá se očekávat, že by do druhého kola příliš hlasů ztratila. Lidovci chodí volit poměrně spolehlivě. K obsazení senátorské­ho křesla by tu mělo stačit asi jen 8 tisíc hlasů. A Hubáčkovou přišlo v prvním kole podpořit o 1,5 tisíce voličů víc. Může za to i fakt, že pokles zdejší volební účasti oproti roku 2010 patří k největším v celé zemi.

„Spoléhám na to, že k mým klasickým voličům se přidají také voliči levicových stran Moravanů a komunistů a částečně i hnutí ANO,“věří si Škromach, že si ve druhém kole naopak polepší. Historie však na jeho straně nestojí. V roce 2010 tu mezi prvním a druhým kolem naopak tisíc voličů ztratil.

Drama na jihu

To duel ministra průmyslu Jana Mládka z ČSSD s kandidátem hnutí ANO Jaroslavem Větrovským na Táborsku opepřil především Mládkův závazek dát svůj ministersk­ý post v případě porážky „k dispozici“.

K napětí přispěli také předseda ANO Andrej Babiš, který se svými koblihami přijel do Tábora Větrovském­u pomoci s kampaní, a předseda TOP 09 a rodák z nedaleké Bechyně Miroslav Kalousek. Ten zase veřejně podpořil Mládka, jemuž se hlasy pokusil vyzpívat také zpěvák Michal David na volebním koncertě.

Důvody oboustrann­ého důrazu na kampaň na poslední chvíli je třeba kromě Mládkova závazku hledat především v rozložení sil po prvním kole. Jeho vítěz Jaroslav Větrovský totiž dostal jen o 86 hlasů více než Jan Mládek. Oba v prvním kole volilo necelých sedm tisíc voličů. Jenže podle odhadu vycházejíc­ího z účasti v předešlých volbách, bude dnes v Táboře k vítězství potřeba až 12 tisíc hlasů. Oba tedy potřebují nejen neztratit, ale naopak na svou stranu získat co nejvíc voličů, kteří v prvním kole podpořili jejich soupeře. V roce 2010 tady Janu Mládkovi na senátorský post nestačilo ani 14,7 tisíce hlasů.

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Voličům se k urnám nechce dvakrát. A tak se běžně stává, že kandidát mezi prvním a druhým kolem ztratí hlasy. Po týdnu znovu
Foto: MAFRA Voličům se k urnám nechce dvakrát. A tak se běžně stává, že kandidát mezi prvním a druhým kolem ztratí hlasy. Po týdnu znovu
 ?? Foto: MAFRA ?? Zapečetit na noc
Volební místnosti se včera zavřely ve 22.00, dnes se volí do 14 hodin.
Foto: MAFRA Zapečetit na noc Volební místnosti se včera zavřely ve 22.00, dnes se volí do 14 hodin.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia