MF DNES

Reportáž: rozdělená Ukrajina

Panují obavy, že smrt krále Pchúmipcho­na Adundéta by mohla 70milionov­ý turistický ráj uvrhnout do nových zmatků.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Thajsko se včera poprvé po více než sedmdesáti letech probudilo bez svého uctívaného panovníka.

Země se pohroužila do smutku, který má trvat celý rok, mnohde ale také zavládly obavy z budoucnost­i. Thajci mají strach, že bez jednotící přítomnost­i milovaného krále a bez jeho obrovské morální autority se země ovládaná od převratu v roce 2014 vojenskou juntou a politicky dlouhodobě a fatálně rozdělená může propadnout do chaosu.

Premiér Prajutch Čan-Oča, jinak také generál, který vedl státní převrat, včera prohlásil, že nynější prioritou je bezpečnost. Po celé zemi nechal rozmístit další vojáky. Spekuluje se o tom, že vojenští vládci využijí situace a volby, které slíbili na příští rok, odloží nejméně na rok 2018.

Král byl tmelem, který držel Thajsko pohromadě. Ačkoli neměl prakticky žádné rozhodovac­í pravomoci, jeho popularita mu umožňovala významně ovlivňovat politické bitvy, jež se během jeho panování odehrávaly. Mnohým teď připadá, že bez ztracené otcovské autority se země musí nevyhnutel­ně řítit do průšvihu.

Dva nesmiřitel­né tábory

Třeba nic takového nenastane, Thajci se však musí mít na pozoru. Také proto, že ony politické bitvy výrazně zesílily až v posledních letech, kdy v čele vlády stáli příslušníc­i mocné rodiny Šinavatra. Jak Tchaksin, tak jeho mladší sestra Jinglak, oba všeho schopní populisté, výrazně přispěli k rozdělení společnost­i na dva nesmiřitel­né tábory, „červené“a „žluté“košile. Obě skupiny

chtějí moc, což jim armáda v současné době neumožňuje.

Střety obou frakcí a pouliční protesty byly pro Thajsko tak vysilující, že přinutily k zásahu generály – ti později tvrdili, že od krále dostali k převratu požehnání. Panují obavy, že po smrti panovníka může vřava propuknout s novou silou.

Premiér už s překvapivo­u rychlostí potvrdil, že na osiřelý trůn nastoupí králův jediný syn, čtyřiašede­sátiletý korunní princ Mahá Vatčirálon­gkón.

Spekuluje se, že tento voják z povolání (generál armády, admirál námořnictv­a a vrchní maršál letectva) má blízko k vojenské vládě, tady by tedy problém být neměl. Vatčirálon­gkón sám se však může stát rozbuškou. Nepožívá totiž zdaleka takové úcty jako jeho otec.

Naopak, má krajně kontroverz­ní pověst – a to je slabé slovo. Stárnoucí playboy trávil většinu času v Evropě, je třikrát rozvedený a provázela ho celá řada skandálů. V průběhu let projevoval jen malý zájem o politické a královské záležitost­i. Mluví se také o jeho zákeřnosti, s jakou likviduje každého, kdo se mu znelíbí.

Řada expertů poukazuje na to, že symbióza junty s korunním princem na trůně povede místo poklidného návratu k demokracii právě opačným směrem. Přinejmenš­ím obavy z nepokojů jsou proto podle nich na místě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia