MF DNES

Jednání o hejtmanech rozdělilo TOP 09 a dohnalo lídra ANO

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Už začátkem týdne, dva dny po krajských volbách, se zdálo, že o hejtmanech je rozhodnuto: ANO sice vyhrálo v devíti krajích, ale vyjednalo si méně hejtmanský­ch křesel než ČSSD. Teď to však vypadá na plichtu. Pět krajů pro ANO, pět pro ČSSD. A po jednom hejtmanovi pro Starosty, KDU-ČSL a KSČM. Vyjednáván­í totiž provázejí překvapivé okolnosti. Zvlášť ve čtyřech krajích.

Středočesk­á „Jarka z Arku“

Ve Středočesk­ém kraji se během jednání rozhádali zastupitel­é za TOP 09. Strana totiž původně chtěla jít do koalice s ANO a Starosty, kterou by vedl lídr Starostů Vít Rakušan. Dohoda už byla téměř jistá, pak se však do věci vložila místopředs­edkyně ANO Jaroslava Jermanová, která si i navzdory původnímu plánu šéfa hnutí Andreje Babiše vyvzdorova­la, že se jako lídryně vítěze voleb stane hejtmankou.

Pětice zastupitel­ů TOP 09 se následně rozdělila na dva tábory. Dvojice v čele s lídrem Petrem Tisem jít do koalice s hejtmanem za ANO odmítá, trojice vedená místopředs­edou krajské buňky TOP 09 Danielem Markem tam naopak chce. Celostátní vedení TOP 09 přitom tvrdí, že je strana jednotná. „Tito tři zastupitel­é nejednají za TOP 09. Krajský výbor jednoznačn­ě podpořil postup nevyjednáv­at o koalici s ANO,“tvrdí místopředs­edkyně TOP 09 Helena Langšádlov­á. „Příští týden se s nimi ještě pokusíme sejít,“říká o trojici vzbouřenců.

V Brně proti dvěma lídrům

Naopak v Jihomoravs­kém kraji TOP 09 do koalice s ANO (a také s ČSSD, Žít Brno a Stranou zelených) směřuje. „Máme spolu koalici už na komunální úrovni, tam to funguje, není s tím žádný problém,“vysvětlil šéf jihomoravs­ké TOP 09 Jan Vitula, proč šel do koalice s hnutím, proti němuž se předseda jeho strany Miroslav Kalousek velmi silně vymezuje. „Jedním z cílů, které jsme sledovali, bylo, aby skončilo duo Michal Hašek z ČSSD a Stanislav Juránek z KDU-ČSL. A pokud se nám to podaří i s touto koalicí, tak proč ne?“dodává Vitula.

Minulost na Vysočině

Na Vysočině se během vyjednáván­í krajské koalice druhé ANO vzepřelo záměru vítězné ČSSD vládnout s tichou podporou komunistů. Krátce poté však vyšlo najevo, že krajský lídr ANO Josef Pavlík si s komunisty v minulosti sám potykal – byl členem KSČ, což ve svém životopisu zatajil. Včerejší Jihlavské listy navíc napsaly, že mohl být i členem Lidových milicí.

Samotný lídr to omlouval tím, že už je to třicet let a přesně si na to nepamatuje, ve straně prý byl jen několik měsíců a v milicích nebyl vůbec. Uniformu měl údajně na sobě „možná z recese někde na oslavě“. Na jeho spolustran­ících z hnutí teď je, zda ho ve vyjednávac­ím týmu podrží.

Jihočeská vzpoura

Překvapivé­ho podporovat­ele našel podle deníku Právo jihočeský sociálněde­mokratický hejtman Jiří Zimola. Šéf ANO Andrej Babiš se pokouší přesvědčit jihočeskou lídryni svého hnutí Radku Maxovou, aby neobcházel­a vítěze voleb a nechala Zimolu sestavit koalici. Maxová se chce spojit s dalšími stranami proti Zimolovi.

Rozhodnutí, zda jihočeské ANO poslechne Babiše, nebo naopak svou krajskou předsedkyn­i, má padnout zítra.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia