MF DNES

Předsudky mohou stav pacienta ještě zhoršit

- — Alžběta Šimková

Pokud by lékař dal duševně nemocnému, který se na něj obrátí s žádostí o pomoc, najevo, že jej považuje za slabocha, mohlo by to pacientovi a jeho psychickém­u stavu ještě víc ublížit, upozorňuje klinická psycholožk­a Jana Kocourková z Dětské psychiatri­cké kliniky v Motole. Psychiatri­i přednáší na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy.

Co se stane, když praktický lékař špatně stanoví psychiatri­ckou diagnózu?

Může to vést k zanedbání nemoci, ale i k nesprávné léčbě. Pokud bychom my pedagogové narazili u našich studentů na předsudky, že jsou například všichni duševně nemocní agresivní, musíme jim ukázat, jak individuál­ní to v různých případech může být.

Co takovéto předsudky v případě lékaře mohou udělat s pacientem?

Může to pro něj být velmi traumatizu­jící a mohlo by to jeho duševní stav ještě zhoršit. Říkat lidem, kteří jsou jakkoli nemocní, že mají slabou vůli, bych pokládala za lékařův nedostateč­ně empatický postoj. S takovýmto předsudkem by se potom mohl stejně stavět i k jiným potížím pacienta, jako je třeba úraz.

Měl by být absolvent, který projde vašimi přednáškam­i, schopen rozpoznat duševní onemocnění?

Ano, měl. V rámci předatesta­ční přípravy klinických oborů se mladí lékaři učí nejen svoji úzkou specializa­ci, ale také jak zacházet s pacienty, kteří jsou v různém psychickém stavu.

Vnímáte u vašich studentů nějaké negativní stereotypy vůči duševně nemocným?

Nemyslím, že by měli nějaké vážné předsudky nebo vážné stereotypy v posuzování duševně nemocných lidí. A rozhodně bych neřekla, že by měli představu, že za depresi může nějaká nekázeň nebo slabá vůle.

Je zájem mezi absolventy o tuto specializa­ci?

Řekla bych, že ano, ale přesná čísla neznám. Jakmile se na naší klinice uvolní místo, uchází se o něj hned několik psychiatrů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia