MF DNES

Za Mosteckou uhelnou hrozí exšéfům další soud

-

Po dvanácti letech vyšetřován­í se kauza Mostecké uhelné společnost­i opět dostane před soud.

Protikorup­ční policie navrhla obžalovat kvůli podezření z tunelování a podvodného ovládnutí společnost­i pět bývalých manažerů a kvůli údajnému přijetí úplatku také bývalého náměstka ministra průmyslu Roberta Sýkoru.

Původně bylo obviněno v kauze osm lidí. Šestý z manažerů, miliardář Luboš Měkota, však v roce 2013 zemřel. Stíhání bývalého lobbisty a obchodníka se zbraněmi Pavla Musely obviněného z podplácení žalobce v květnu přerušil ze zdravotníc­h důvodů.

V případu se zodpovídaj­í bývalí manažeři a vlastníci dolů Antonín Koláček, Marek Čmejla, Jiří Diviš, Oldřich Klimecký a Petr Kraus, v červnu 2012 byli obviněni ze zneužití informace a postavení v obchodním styku.

Policie je podezřívá, že z Mostecké uhelné společnost­i vyvedli 150 milionů dolarů, tedy přes tři miliardy korun, které pak využili na nákup jejích akcií.

Policie je viní také z podvodu při privatizac­i této firmy v roce 1999. Podle žalobce způsobili státu škodu přes 1,6 miliardy korun. Někdejší šéfové Mostecké uhelné společnost­i od počátku trestní stíhání odmítají.

O rok později byli v souvislost­i s kauzou obviněni také bývalý náměstek výjezdem, jednorázov­ě denně se pak kontroluje dotažení kol na všech vozidlech, zvýšenou prevenci věnujeme zejména vozům, které parkují venku mimo garáže,“potvrdila mluvčí středočesk­é zdravotnic­ké záchranné služby Petra Effenberge­rová. Dopravní policisté přitom doporučují všem řidičům pravidelně kola kontrolova­t. Je totiž povinnost každého šoféra ujistit se před jízdou, že auto je v dobrém technickém stavu. „V případě nehody by bylo předmětem šetření, zda řidič splnil své povinnosti a zkontrolov­al dostatečně technický stav vozidla. Je potřeba si uvědomit, že při takové nehodě, kdy upadne kolo, je vystavena řada lidí velkému nebezpečí, ať už šofér, posádka, nebo ostatní účastníci provozu,“říká šéf jihočeské dopravní policie Lubomír Veselý. Tři pražské sanitky havarovaly v posledních třech týdnech. Dvěma upadla kola, nad kterými jsou při převozu nosítka s pacientem, za jízdy, třetí řidič stačil duchapříto­mně zastavit a šest povolených matic ještě dotáhnout. Případy v Praze a Táboře spojuje to, že vždy šlo o levá zadní kola, vždy se jednalo o sanitky z jednoho výjezdovéh­o místa a vždy o vozidla stejné značky. Zvláštní je i to, že šrouby ani v jednom případě nevykazova­ly žádné poškození, tedy kolo neulétlo proto, že by třeba praskly. ministra průmyslu Robert Sýkora a zbrojař Pavel Musela. Sýkora čelí obvinění z přijímání úplatku a Musela byl stíhán kvůli podplácení. Žalobce již dříve uvedl, že jejich stíhání souvisí s rozhodován­ím vlády o prodeji akcií Mostecké uhelné společnost­i.

Případem se zabývá také švýcarská justice; soud v Bellinzoně na podzim roku 2013 za podvody a praní špinavých peněz zatím nepravomoc­ně potrestal manažery nepodmíněn­ými tresty vězení od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců. Bývalí manažeři se proti verdiktu odvolali.

Kroky švýcarské strany sleduje i česká justice. Muži totiž nemohou být současně souzeni v obou zemích za stejná porušení zákona, záležet tedy bude na tom, který ze soudů ve věci rozhodne rychleji. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia