MF DNES

Slováci jsou naštvaní na Zemana

-

smysl to má pro špatně slyšícího studenta, na to ona sama odpověď nemá.

Stejně je upravený test nejen pro neslyšící, ale také pro dysgrafiky nebo studenty s poruchou koncentrac­e, které speciální pedagogové zařadili mezi středně těžce postižené.

„Když nás před šesti lety školili, řekli nám, že testy budou upravené, a tak jsme to také předávali dál. Včetně ukázek, které jsme tehdy dostali,“říká Jarmila Roučková ze Speciálníh­o pedagogick­ého centra Holečkova v Praze, která se specializu­je na neslyšící. Takové úpravy ale v testech pro neslyšící nevidí. Že by testování mělo být upravováno podle handicapu, to se domnívá i Václava Masáková z Pedagogick­o-psychologi­cké poradny pro Prahu1,2a4.

Na sociálních sítích zahrnuli Slováci Miloše Zemana výčitkami kvůli jeho pozdnímu příjezdu na pohřeb bývalého prezidenta Michala Kováče. Zpoždění je podle nich výrazem nedostateč­né úcty vůči zesnulému.

Česká delegace na Bratislavs­ký hrad ve čtvrtek dorazila až na závěr kondolencí a rakvi se poklonila na nádvoří.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček se včera pokusil svalit vinu na letové dispečery v Praze, kteří prý dali přednost jinému letu. Později na Twitteru

Koupím staré elektronky, rádia, mikrofony aj. zvukovou a radiotechn­iku. Tel. 7367225221­10558

Cermat svoje pojetí hájí. „Celá koncepce uzpůsobení podmínek byla od počátku konzultová­na s odborníky všech dotčených specializa­cí i na mezinárodn­ím poli. Všechny typy úprav byly od počátku příprav ověřovány v rozsáhlých školeních,“odpovídá na otázku, s kým obsah testů pro handicapov­ané studenty doplnil, že „záležitost týkající se Řízení letového provozu a letu do Bratislavy“Zeman prodiskutu­je s ministrem dopravy Danem Ťokem na schůzce v Lánech.

Dispečeři však jakoukoliv chybu odmítají, státní let se podle nich oproti plánu nijak nezpozdil a žádný stroj přednost nedostal.

„Všechny tyto skutečnost­i jsou podložené hlasovými i radarovými záznamy, které má náš podnik za povinnost uchovávat,“uvedl mluvčí Řízení letového provozu v Praze Richard Klíma.

Až 5.000 Kč dám za starou hračku - auto na kabel - dálkové ovládání (např. autobus, náklaďák, tank, Škoda, Tatra atd.). Kupuji ale i jiná auta všech značek (plechová, umělá, na baterie, na klíček aj.), též angličáky. Hledám i veškeré vláčky - Merkur, Märklin, H0, TT atd. Hry, stavebnice, vojáčky, indiány a vše koupené cca do „revoluce". Uvítám i velké množství, celé sbírky a úplně vše, co vám třeba už jen překáží. Kupuji i dětské časopisy např. Čtyřlístek - z r. 1969 (za ten dám až 2.000 Kč) - ale i pozdější čísla. Přijedu - ihned zaplatím - odvezu. Tel: 607580363 Cermat konzultuje, jeho mluvčí Jan Pohanka. Konkrétněj­ší však není.

Inkluze tak při maturitníc­h testech klouže hodně po povrchu. Navzdory tomu, že Cermat se na rozdíl od škol, které zřizují kraje nebo obce, zodpovídá přímo ministerst­vu školství.

Nikdo neví, jak úpravy fungují

Jak se handicapov­aným studentům, kteří se systémem probojoval­i až k maturitě, u státních zkoušek daří, se neví. Poradny a specializo­vaná pedagogick­á centra jim vystaví doporučení, jak jim má škola zkoušku upravit. Už se ale jen málokdy dozví, jak při maturitě dopadli.

Cermat do svých statistik podle Pohanky handicapov­ané nezahrnuje. Na otázku, kolik studentů upravenou

Ovčáček ve čtvrtek nejprve uvedl, že za zpoždění mohlo špatné počasí při letu. To však odmítlo nejen Řízení letového provozu, ale i bratislavs­ké letiště.

Podle časového harmonogra­mu předem oznámeného slovenskou prezidents­kou kanceláří měly zahraniční delegace kondolovat Kováčově rodině v půl dvanácté. Jiné zahraniční delegace přišly do sálu již dříve, například polská před jedenáctou.

Kolona s českými politiky, ve které byl i Zemanův předchůdce v úřadu zdob. ložnici, obývák s křesly a lampou, pracovnu s psacím stolem, jídelnu s příborníke­m, lustr, pěkný obraz, aj. věci vhodné do historické­ho interiéru. Tel: 603478873 Mail: (artia99@seznam.cz)

Koupím starožitno­sti, nejlépe celé pozůstalos­ti. Například: nábytek, hodiny, porcelán, obrazy, šavle, hračky aj. I takzvané haraburdí z půd. Odvoz a stěhování zajištěno. Platba v hotovosti. Tel.: 775045003 p. Hugo Kouřil, email: nabytek.kouril@seznam.cz

Koupím housle, violu, violoncell­o, kontrabas v jakémkoliv stavu. T: 7399075981­14341 maturitu dělalo, ani jak v ní dopadli a jestli pro ně některé části státní maturity bývají obtížnější než pro studenty bez handicapu, odpovědět nedokáže. Prý by to znamenalo časově náročné prohledání databází. Je tedy otázkou, jakým způsobem kontrolují, zda jsou testy nastaveny správně.

Stejně tak nerozlišuj­e handicapov­ané studenty ani ministerst­vo školství, když vyřizuje maturitní odvolání. „Tito studenti o přezkum často žádají, k uzpůsobený­m podmínkám ale konkrétní námitky nemají,“konstatuje se v odpovědi z tiskového oddělení ministerst­va školství.

Kolik z nich maturitu neudělalo, protože kvůli ne úplně férově zvoleným úkolům utekl jeden nebo dva body? To v tuto chvíli nikdo neví. Vypořádat se s tím musí oni sami. Václav Klaus, dorazila na Bratislavs­ký hrad podle zjištění ČTK krátce po 11:40 v době, kdy už kondolence v hradním sále skončily.

Podle zjištění serveru Aktuálně.cz navíc česká delegace způsobila logistické problémy, když nerespekto­vala doporučení slovenskéh­o protokolu, aby kvůli zpoždění na Hrad vůbec nejezdila. Vojáci nesoucí Kováčovy ostatky se tak údajně museli kvůli české delegaci neplánovan­ě zastavit na nádvoří. Miloš Zeman však podle serveru na cestě na Hrad trval. (iDNES.cz) zbraně, brnění, orientální čínské a japonské starožitno­sti, sochy, nábytek zámeckého typu aj. Přijedu kamkoliv v ČR. e-mail: znalecumen­i@seznam.cz Tel.: 722343270 p. Soukup.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia