MF DNES

Za čísla do sportky dal senior kartářce statisíce

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES — Tomáš Hejtmánek

Maturitní testy upravíme tak, aby pro vás nebyly těžší, než jsou pro zdravé studenty, slibuje Cermat těžce handicapov­aným maturantům. V praxi se test z českého jazyka pro sluchově postižené od testu standardní­ho liší tím, že je vytištěný velkým písmem.

Od startu státních maturit platí pro studenty s handicapem trochu jiná pravidla. Stanovil si je sám Cermat, který testy vypracováv­á. Podle toho, jak závažné je jejich postižení, mají studenti na vyplnění testu třeba více času. Nebo mohou odpovědi psát přímo do testu, a nikoli

Vidina výhry 95 milionů korun přivedla seniora z Hradce Králové ke kartářce. Dvaadevade­sátiletý muž za pět měsíců vyplatil ženě přes 760 tisíc korun za výklad čísel, která pak sázel ve sportce. Když je chtěl po opakovanýc­h prohrách vrátit, řekla mu, že shořely při rituálu.

Senior kartářku navštěvova­l pravidelně pět měsíců, když sázky nevycházel­y, obrátil se na policii. „Překvapený­m policistům řekl, že sám

AUTO, MOTO A DÍLY, OCTAVIA, TATRA, ŠKODA, WARTBURG, JAWA, ČZ, PAV, SIDE DO 1970. T: 775 262 334 vedle, na záznamový arch. Těm s těžším handicapem Cermat slibuje, že budou mít testy speciálně upravené s ohledem na své omezení.

Je to logické. Proč například zkoušet dyslektika ze synonym nebo ho trápit slovními hříčkami? A proč nevzít při maturitě v úvahu, že studenti, kteří slyší tak špatně, že je pro ně čeština prakticky cizí jazyk, mají menší slovní zásobu a dělá jim problémy mluvená čeština?

Jenže tady se teorie dostává do střetu s realitou. Když maturantka, která si nepřála být jmenována, procházela testy, které po zkouškách Cermat zveřejnil (těmi standardní­mi, protože upravené testy pro handicapov­ané na svém webu k dispozici nedává), všimla si, že se od testu, který dělala sama, liší vlastně jen velikostí písma. Jaký peníze nepotřebov­al, ale chtěl pomoci rodině a ostatním lidem,“uvedla hradecká policejní mluvčí Lenka Burýšková.

Výhru měl muži zajistit půlnoční rituál, ke kterému kartářka potřeboval­a donesené bankovky. Těmi obalovala karty a čarovala výherní čísla, která měla být při následném slosování tažena. Namluvila mu, že čím více bankovek přinese, tím bude rituál úspěšnější. Proto nosil další a další peníze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia