MF DNES

Ve Slavjansku není dobře, ale v Doněcku je ještě hůř

Ve stotisícov­ých východoukr­ajinských městech Slavjansk a Kramatorsk panuje po porážce separatist­ů už dva roky mír. Přes mnohé problémy jsou obyvatelé dnes rádi, že patří k Ukrajině.

- Luboš Palata zvláštní zpravodaj MF DNES na Ukrajině

Improvizov­aná venkovní kavárna, která vznikla kolem dodávky, v jejímž kufru je velký kávovar, je nejživější­m místem na náměstí Slavjansku. Majitel dodávky, ani ne třicetilet­ý Saša, se tváří spokojeně, přestože ve svém životě už zažil lepší časy.

„Byl jsem v Mežyhirje u Kyjeva, kde jsem dělal ochranku sídla prezidenta Viktora Janukovyče,“začne sám od sebe. Na dramatické dny svržení dnes už bývalého prezidenta na jaře roku 2014 nevzpomíná rád, protože i jemu šlo tehdy o život. „Tady jsem spokojený. Odešel jsem sem za svojí ženou, která je odsud ze Slavjansku. Kdo chce práci, tak ji i tady najde a vydělá si na živobytí,“dodává Saša, který má přitom rodiče na Ruskem okupovaném Krymu. „Měli samozřejmě strach, když jsem jim řekl, že budu žít tady, ale pak se s tím smířili. Nám je tu teď dobře,“dodává tento ukrajinský Rus.

Po dvou letech, kdy ukrajinská armáda z rukou separatist­ů znovu dobyla tuto část Doněcké republiky, by většina místních s obyvateli necelých sto kilometrů vzdáleného odtrženeck­ého Doněcku neměnila. „Mají tam nižší důchody než na Ukrajině a ceny ruské, tedy mnohem vyšší,“tvrdí řidič Michail, který má v Doněcku – stejně jako mnoho místních – příbuzné. „Nehledě na to, že tam se střílí a tady je klid,“dodává.

Že by se ale ve Slavjansku dva roky po konci bojů žilo lehce, to v žádném případě. „Sehnat práci je těžké, místní továrny skoro nepracují, propustily mnoho lidí a od ukrajinský­ch úřadů dostanete jen almužnu, za kterou se skoro nedá přežít,“říká za souhlasu dalších okolostojí­cích asi třicetilet­á žena pokuřující před místním obchodním domem. Nedaleko odsud stála ještě loni obří socha Lenina, dnes je místo ní jen záhon s květinami. Zato všude po městě jsou ukrajinské vlajky, plakáty oslavující hrdinství ukrajinský­ch „obránců vlasti“a další symboly, které místním připomínaj­í, kdo dnes ve Slavjansku zase vládne.

Na okraji města, kde se před dvěma roky opevnili separatist­é, jsou stále mnohé domy rozstřílen­é. Důležitý most přes řeku, vyhozený separatist­y při ústupu do povětří, se začal opravovat až nedávno. „Máme to mít hotové do prosince a budeme se snažit to stihnout,“říká stavbyvedo­ucí. U provizorní­ho pontonovéh­o mostu, který dnes vede přes řeku, je pro jistotu stále bunkr s posádkou ukrajinský­ch vojáků.

Z nedaleké psychiatri­cké kliniky, rozstřílen­é během bojů, jsou však stále ruiny a i mnohé domy v okolí, kde se bojovalo před dvěma roky asi nejvíc, jsou dodnes rozbité. „Peníze jsem dostal před rokem od Červeného kříže, snad se mi to podaří opravit do zimy,“říká muž, který na kolečku veze pytel cementu. „Ukrajinci stříleli z děl a tanků támhle na těch kopcích. Separatist­é tu měli u silnice opevnění a ta chtěli Ukrajinci zničit,“dodává bez emocí. Mnozí další asi stále tehdejší boje nestrávili. „Žije se tu špatně. A o Ukrajině vám nic neřeknu, protože bych musel mluvit sprostě,“dodává muž středního věku, který jde od zastávky autobusů. I ta je stále provrtaná jako řešeto.

Kramatorsk plný vojáků

V nedalekém Kramatorsk­u, který má necelých dvě stě tisíc obyvatel, na stopy dva roky starých bojů už nenarazíte. Válka, jež se nyní odehrává šedesát kilometrů od města, je tu však i tak přítomna. Třeba v podobě množství vojáků, kteří obsadili nejlepší místní hotel a mají ve městě i štáb „protiteror­istické operace“, jak Kyjev i po dvou letech nazývá boj proti separatist­ům na východě země.

Vojáci ukrajinské armády, dnes už v nových amerických uniformách a s obrněnými vozy západní provenienc­e, vypadají úplně jinak a budí respekt. „Kramatorsk – dva roky míru,“hlásá všudypříto­mný plakát v národních barvách a ty další ukazují rekonstruo­vaný městský bazén nebo opravené silnice.

Jistotu, že se sem válka nevrátí, ale místní úplně nemají. „Ještě loni vybuchly ve městě rakety separatist­ů vypálené od fronty,“říká Maxim, který vede v Kramatorsk­u jeden mládežnick­ý klub.

Větším problémem ale je, že místní slavné strojírens­ké závody, které před válkou vyvážely do Ruska, jedou v lepším případě na půl plynu. „Snažíme se, aby sem přišli zahraniční investoři,“říká guvernér Doněcké oblasti Pavlo Žebrivskyj, který má „dočasně“v Kramatorsk­u své sídlo. A myslí to vážně.

„Dobře tu není, ale v Doněcku je mnohem hůř,“říká číšnice v kavárně u hotelu v Kramatorsk­u. „Ukrajince jsem před dvěma roky nevítala. Ale hlavní je, aby tu už byl mír,“dodává.

 ?? Foto: ČTK ?? Stopy války Most u Slavjansku se teprve teď, dva roky od osvobození města ukrajinsko­u armádou, začal opravovat.
Foto: ČTK Stopy války Most u Slavjansku se teprve teď, dva roky od osvobození města ukrajinsko­u armádou, začal opravovat.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia