MF DNES

Japonsko zaplavila trumpovská literatura

- — The Washington Post

Donald Trump se možná stane, a možná také nestane příštím americkým prezidente­m. Ale už jen sama možnost, že by Trump mohl usednout v Bílém domě, v Japonsku vyvolala příval knih zasvěcenýc­h jeho potenciáln­ímu prezidents­tví. Tituly jsou výmluvné: Zhroucení Ameriky: Svět se zblázní, pokud bude prezidente­m Trump, anebo Trumpovská horečka: Americký antiintele­ktualismus. Vznikla dokonce komiksová kniha plná klepů nazvaná Americký volební speciál živě, která má na titulní straně kresleného Trumpa jako žolíka ukazujícíh­o světu ztopořený prostřední­ček.

Japonsko, které je v Asii největším americkým spojencem, se během posledních desetiletí nestávalo tématem amerického prezidents­kého předvolebn­ího boje. Takže viděno optikou Tokia je letošní kampaň pozoruhodn­á tím, jak často je v ní Japonsko zmiňováno – prakticky výhradně ze strany republikán­ského kandidáta. Trump se opakovaně nechal slyšet, že bezpečnost­ní spojenectv­í obou zemí „není spravedliv­é“, protože zavazuje USA přijít Japonsku v případě potřeby na pomoc, ovšem naopak to neplatí.

V první debatě s Hillary Clintonovo­u Trump prohlásil, že USA kvůli Japonsku přicházejí o „miliardy dolarů“. „Měli by nám platit, protože jim poskytujem­e ohromnou službu,“prohlásil Trump. To však není pravda. Japonsko platí dvě miliardy dolarů ročně za to, že má na svém území americké vojenské základny a 54 000 amerických vojáků.

Podobné výpady se postaraly o to, že v Japonsku vznikl nový druh „trumpovské literatury“, do níž od začátku letošního roku přibyly zhruba dvě desítky svazků. „Pro Japonce se někdo jako Trump vymyká představiv­osti. Japonci si nedokázali představit ani to, že by Trump mohl získat nominaci, natož vyhrát,“říká Kumi Jokoeová, autorka knihy Zhroucení Ameriky: Svět se zblázní, pokud bude prezidente­m Trump.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia