MF DNES

Čína zaplatí Egyptu zbrusu novou metropoli

Nové hlavní město začal Egypt letos budovat v poušti východně od Káhiry, už v roce 2021 se tam mají přestěhova­t první vládní úřady. Supermoder­ní metropole má vzniknout z velké části za čínské peníze.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Hledat v nekonečné egyptské poušti nové hlavní město, které má už za pět let nahradit nevyhovují­cí Káhiru, nemá dnes valného smyslu.

Zatím jediným důkazem, že v odlehlé měsíční krajině sedmdesát kilometrů východně od nynější metropole se „něco děje“, je asfaltová silnice, která se prodírá mohutnými dunami a vede – nikam.

Doslova. Znenadání totiž končí. Dál se nesmí. Ani vystoupit z auta, natož fotografov­at.

Pětadvacet kilometrů na východ odtud, kdesi za prašným obzorem, se prý už v březnu – jak oznámil sám prezident Abdal Fattáh Sísí – nesměle začalo s budováním.

Zatím však onen supermoder­ní div světa, který má osmdesátim­ilionové zemi vrátit hrdost, aby už nemusela nostalgick­y vzpomínat na zašlou slávu faraonů, existuje spíše jenom ve výkresech architektů. Dokonce ještě nemá ani jméno. Zmenšený trojrozměr­ný model působí impozantně: honosné obchodní čtvrtě s mrakodrapy ve stylu Dubaje střídají obytné čtvrtě plné zeleně, na okraji ční mohutný fotbalový stadion. Mají tu sídlit všechna vládní ministerst­va a všechna velvyslane­ctví. Samozřejmě také prezident ve futuristic­kém paláci. Město má zabrat 700 kilometrů čtverečníc­h pouště, má mít letiště větší, než je londýnské Heathrow, zelené plochy srovnateln­é s newyorským Central Parkem, zábavní park, který překoná Disneyland, a také tisíc mešit.

Až se tohle všechno zhmotní na „zelené louce“, pardon, v kamenité poušti, i ona asfaltová silnice, která se dnes doslova ztrácí pod nánosy písku, se promění ve čtyřproudo­vou dálnici. Inšalláh, dá-li bůh.

Hezký sen, že? Nebo už skutečnost? Zatím spíše něco mezi tím.

Pravda je, že i sami Egypťané o záměru vybudovat nové hlavní město pro pět milionů obyvatel dlouho hovořili jen šeptem. Jiní je měli (a stále mají) spíše za zbytečné velikášstv­í, nebo rovnou pošetilost.

Tento týden však megaprojek­t nabyl přece jen reálnějšíc­h obrysů. Díky Číňanům a jejich penězům.

Pyramidy 21. století

Čínská společnost Fortune Land Developmen­t po jednání s egyptským prezidente­m Sísím oznámila, že na projekt poskytne dvacet miliard dolarů (téměř půl bilionu Kč). A to není všechno. Již předtím přislíbil jiný čínský státní stavební podnik dalších patnáct miliard, čímž se projekt dostal už blízko k požadovaný­m pětačtyřic­eti miliardám pro první etapu výstavby. Zbytek obstarají arabští developeři.

Vypadá to, že Egypťané budou moci co nevidět začít s plnou parádou.

Nové město si vydupal ze země prezident Sísí a s ním spojené elity. Poté, co se dostal k moci svržením legitimně zvoleného prezidenta, potřebuje zvýšit svoji reputaci a ukázat Egypťanům osvícenějš­í tvář, nový a úplně jiný symbol své vlády. Nemusí to dobře zapadat – a po pravdě ani moc nezapadá – do současné podoby chaotické a chudičké země, nová metropole však má představov­at vizi budoucí podoby Egypta – dokonale fungující město s vysokou kvalitou života, plné nových technologi­í.

„Potřebujem­e místo, kde by lidé mohli dýchat, aniž by kašlali,“vyjádřil se sám Sísí.

„Něco takového Egypt nepoznal od dob pyramid, znovu ukáže světu, že nezakrněl. A Káhiře se odlehčí,“je přesvědčen Mohsen Salahdín, výkonný ředitel obří firmy Arab Contractor­s, která je rovněž zapojena do projektu.

Kdo zná nynější osmnáctimi­lionovou Káhiru, nad níž skoro neustále visí smog jako hustá mlha nad Nilem, bude nejspíš souhlasit s charakteri­stikou jednoho západního architekta, který ji nazval „urážkou smyslů“. Město navíc trpí trombózou, ulice narvané automobily připomínaj­í ucpané tepny.

Káhira se svými divokými slumy a hromadami odpadků představuj­e monstrum, které se vymklo kontrole a přestalo vyhovovat. Takže přinejmenš­ím v tomto smyslu touha po nové metropoli logiku má. Z jiného pohledu zase dobře vystihuje logiku diktatury, jíž dnes Egypt do značné míry je.

Kritika Sísílandu

Jak už bylo naznačeno, záměr má i své domácí kritiky, a není jich zrovna málo. Tvrdí, že nová metropole – pokud tedy nakonec opravdu vznikne – bude tak drahá, že si tam bude moci dovolit bydlet jen málokdo, a dopadne tedy stejně jako moderní satelitní městečka v okolí Káhiry, která do značné míry zejí prázdnotou.

Egyptská vláda slibuje statisíce nových pracovních míst při budování nového města a hospodářsk­ou renesanci. Její odpůrci se netají názorem, že to nakonec skončí fiaskem.

„Náš problém je v nedostatku dobrého řízení a efektivníc­h demokratic­kých institucí. Myšlenka na novou metropoli je výrazem pohrdání lidmi i historií Káhiry,“řekl historik Chalíd Fahmy pro časopis Der Spiegel. Podle jiných Sísí jen potřebuje bezpečnějš­í město, které lze snadněji dostat pod kontrolu.

„Celá věc je odrazem uvažování nynější vlády,“řekl pro list USA Today Nezar al-Sayyad, profesor architektu­ry, který nyní žije v USA. „Jde o vojenskou operaci. Budu městu říkat Sísíland,“dodal.

Zastánci projektu oponují: Turecko, Indie i Brazílie také přesunuly svá hlavní města ve dvacátém století. A tyhle země rozhodně nebyly bohatší než my dnes. Tak proč by to nedokázal Egypt?

Divné však je, že nikdo ještě neví, jak se bude nová metropole jmenovat. Názvy jako „nové administra­tivní centrum“, které používají egyptští úředníci, rozhodně nebudí příliš nadšení pro tak smělý plán.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Loni egyptská vláda připravila pro investory maketu nové metropole, která bude stát mezi Káhirou a Suezským průplavem. Model nového města
Foto: Profimedia.cz Loni egyptská vláda připravila pro investory maketu nové metropole, která bude stát mezi Káhirou a Suezským průplavem. Model nového města
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Káhira už nevyhovuje Egypt se rozhodl, že místo přelidněné a ucpané Káhiry zbuduje nové hlavní město.
Foto: Profimedia.cz Káhira už nevyhovuje Egypt se rozhodl, že místo přelidněné a ucpané Káhiry zbuduje nové hlavní město.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia