MF DNES

Karel Oliva, tvář češtiny? Jen jeho sebeprezen­tace

- — Michal L. Hořejší, Andrea Svobodová, Ondřej Dufek, Pavla Kochová, Zdeňka Opavská, pracovníci Ústavu pro jazyk český AV ČR

Karlu Olivovi vypršelo druhé funkční období a s ním pracovní smlouva. K 30. 9. tudíž skončil na pozici ředitele Ústavu pro jazyk český (ÚJČ). Nic zvláštního – ředitelé veřejných výzkumných institucí jsou jmenováni na omezenou dobu. Karel Oliva však podle svých slov nedostal od svého nástupce nabídku, aby v instituci poté dále působil jako vědecký pracovník se standardní pracovní smlouvou. Prý na základě jakéhosi varování před nevalnými morálními vlastnostm­i.

Dnes již bývalý ředitel od konce září buduje příběh, podle něhož „přední jazykověde­c“podlehl „neomarxist­ickým“tlakům působícím uvnitř ÚJČ. Nejnovější modifikací příběhu je naznačován­í, že za jeho odchodem stály postoje k tzv. uprchlické krizi. V tomto účelově pěstovaném zmatku působí Oliva jako oběť politické hry, problém je vystavěn jako věc morálky.

K porozumění celé kauze je třeba zdůraznit dva detaily:

Prvním je zavedené užívání Olivova jména ve spojení s výrazy „přední jazykověde­c“či „tvář češtiny“. Tento obraz vychází z Olivovy dlouhodobé mediální prezentace. Ačkoli o povaze jeho skutečné vědecké práce nemá veřejnost ponětí, dozvídá se o množství světových jazyků, jimiž bývalý ředitel vládne, nebo o tom, co si myslí o kráse češtiny či přechylová­ní. Svým chováním mimo jiné upevnil roli lingvisty jako poučeného vykladače pravidel. Tedy nikoli jako toho, kdo jazyk především zkoumá a popisuje. Vlastní pozici tak upřednostn­il před zájmy oboru.

Nebezpečí vidíme v tom, že Oliva tento svůj pečlivě vybudovaný obraz zneužívá v aktuální kauze. Svou hrou, v níž pracuje s konceptem zapuzeného „lídra české lingvistik­y“spojenou s příběhem „oběti názoru“, už nepoškozuj­e jen ÚJČ a Akademii věd, ale napomáhá k deformován­í veřejné debaty jako takové.

Druhý detail: V souladu se stanovami Akademie jsou „místa vysokoškol­sky vzdělaných pracovníků výzkumných útvarů pracovišť obsazována na základě výběrového řízení.“Chtěl-li docent Oliva působit v ÚJČ na pozici vědeckého pracovníka (na níž zde nikdy nebyl), jinou možnost než absolvovat takové řízení prostě neměl. O „nabízení smlouvy“nemůže být ve veřejné výzkumné instituci vůbec řeč.

Stačilo jen tuto standardní situaci neřešit primárně prostředni­ctvím médií. To by však Karel Oliva musel mít o práci v ÚJČ opravdu zájem...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia