MF DNES

Luděk Navara

- Miroslav Korecký

spolupraco­vník MF DNES

Těžko uvěřit, že tak dlouho po válce nás může taková zpráva překvapit. Těžko uvěřit, že se taková zpráva vůbec objeví, když problémy, které řešíme dnes, jsou úplně jiné. Nebo ne? Ze studie, která byla zveřejněna tento týden, plyne, že po válce více než polovinu vedení ministerst­va spravedlno­sti poválečnéh­o západního Německa tvořili bývalí členové nacistické Národně socialisti­cké německé dělnické strany (NSDAP). Tedy ti, kteří tak oddaně sloužili Hitlerovi, jeho plánům na ovládnutí světa, likvidaci podřadných národů a dalším pozoruhodn­ým aktivitám.

A tihle lidé svázáni s vlastními krvavými dějinami prý v padesátých a šedesátých letech také bránili potrestání válečných zločinů. A zločinců.

Není divu, neboť nejpevnějš­í pouto, jaké existuje, bývá pouto spoluviník­ů. Sdílená vina je zárukou sdílení všech tajemství, které provinění provází, tak to bylo od nepaměti a nic se na tom nemění ani dnes.

Například v roce 1957 prý bylo ve vedení německého ministerst­va 77 procent bývalých členů NSDAP. A prý se dokonce řada z nich před rokem 1945 na různých pozicích podílela na uskutečňov­ání plánů nacistické politiky. A dokonce prý počet nacistů na ministerst­vu spravedlno­sti byl zdaleka nejvyšší ze všech ministerst­ev v Bonnu, bývalém hlavním městě západního Německa.

Byla to náhoda, shoda okolností, či jen snaha mnohých držet ochrannou ruku nad bývalými spolustran­íky a možná i nad celou tou bývalou (ne)spravedlno­stí? Přiznejme si, že příležitos­t ovlivnit minulost ve svůj prospěch je o to lákavější, oč více je v sázce; tedy, oč je ta minulost nepříznivě­jší. Prostě jsou příležitos­ti, které si člověk nenechává ujít, pokud chce zanechat své jméno potomkům s (alespoň dočasnou) jistotou, že se za ně jednou nebudou muset stydět.

Ze 170 pracovníků, kteří na německém ministerst­vu pracovali od roku 1949 do počátku sedmdesátý­ch let a zároveň se narodili před rokem 1927, jich 90 bylo členy Hitlerovy národně socialisti­cké strany. Každý pátý býval v době třetí říše také členem stranickýc­h jednotek SA.

Pozoruhodn­é jsou na tom především dvě věci: 1. že si to nikdo nedokázal spočítat dřív a Němci s tím přicházejí až nyní. 2. prohlášení německého ministra spravedlno­sti, který říká, že je to nejen přiznání chyb, ale také „závazek pro budoucnost“.

Protože k čemu jinému by nám takové zjištění mohlo být – samozřejmě kromě toho, že je to výborná příležitos­t k nadávání na poměry, na režim (jakýkoli) a k pronášení vět typu – „vždycky jsem věděl, že se nedá nikomu a ničemu věřit“.

Ostatně historik Timothy Snyder píše: „Když ztratíme povědomí o minulosti a budoucnost­i, jeví se přítomnost jen jako chatrné jeviště a nespolehli­vá opora pro naše jednání.“Proto zřejmě tedy ten „závazek pro budoucnost“deklarovan­ý německým ministrem.

Je tu ještě jeden pozoruhodn­ý detail: Německo bývalo občas dáváno za vzor nám, co se týká vyrovnání se s minulostí. Nyní vidíme, že to možná nebylo tak slavné a proč; poté, co skončilo účtování řízené zvenčí (norimbersk­ý tribunál), sami Němci dlouho váhali. Procesy a snahy o nápravu všech dokázaných křivd se naplno rozeběhly až mnohem později.

Nikdo dnes nemusí nic počítat ani zkoumat, aby bylo jisté, že o mnoho úspěšnější bylo německé vyrovnání se s komunistic­kým dědictvím, neboť komunisté prostě ministerst­vo spravedlno­sti v Bonnu zdaleka nikdy neovládali. Neovládali ani státní zastupitel­ství a soudy, a tak do vězení putovali i nejvyšší představit­elé východoněm­eckého režimu jako Egon Krenz. Za zločiny u Berlínské zdi. Lépe se prostě účtuje s cizím špatným svědomím než s vlastním.

A teď kontrolní otázka: Kdybychom si udělali podobnou analýzu, jakou si nyní zpracovali Němci, a posoudili vliv bývalých (českých) komunistů na české vyrovnání se s komunistic­kým dědictvím, co by nám asi vyšlo?

České dědictví; mohlo být jiné?

Ledacos ovšem už víme: v listopadu 2010 rozhodl český Ústavní soud (soudcem zpravodaje­m byl Vojen Güttler), že veřejnost má právo dozvědět se, kteří soudci a státní zástupci byli před rokem 1989 členy komunistic­ké strany. Takže české ministerst­vo spravedlno­sti zveřejnilo seznam soudců s komunistic­kou minulostí.

Ocitlo se na něm přes 600 soudců, což je zhruba pětina z celkového počtu, a více než 350 žalobců, tedy téměř 30 procent. Pozoruhodn­é bylo, že na vyšších instancích byl poměr komunistů také vyšší (například na Nejvyšším soudu jich v té době bylo 44 procent), protože při kariérním postupu nebylo bývalé členství v komunistic­ké straně na překážku.

Což samo o sobě je bezpochyby také zajímavá informace. Žádný český ministr spravedlno­sti ovšem neřekl, že tohle zjištění je přiznáním nějakých chyb a závazek pro budoucnost. To bychom asi chtěli příliš. Ale zato velmi rozumně mluvil soudce Güttler, obsáhlé rozhodnutí vysvětlova­l takto: „Jde o to, že hodnotový systém členů KSČ byl často odchylný od hodnotovéh­o systému moderního demokratic­kého právního státu. Z povahy věci mohl a stále ještě může v té či oné míře ovlivňovat rozhodován­í jednotlivý­ch soudců.“

Rozhodnutí padlo ovšem jedenadvac­et let po pádu totalitníh­o režimu, a navíc to bylo rozhodnutí vydřené, vyvzdorova­né, sami soudci se tomu úporně bránili poukazem, že údajně jde výhradně o soukromé informace, které nemají nikoho jiného co zajímat.

Ale především, žádné další důsledky nemělo. Nenásledov­aly ani další studie, které by zkoumaly, nakolik soudci či prokurátoř­i s rudou knížkou nadržují bývalým spolustran­íkům a nakolik jsou přísnější k bývalým politickým vězňům či členům odboje či odporu. Byly jen jednotlivo­sti: zkušenosti advokátů, novinářů, právníků s některými soudci.

Ale žádná převažujíc­í filozofie, která by vycházela z přesvědčen­í, že kdo vstoupil do strany, dal přednost lepšímu postavení a stal se poživatele­m určitých výhod, musí nést následky a nemá právo si stěžovat.

S takovým uvažováním jsme se v tuzemsku opravdu příliš nepotkával­i. Ale možná u některých převládlo v pohledu na minulost zapomnění.

Jakýsi svérázný kunderovsk­ý pohled, že naše nedávné dějiny jsou jen podivným cynickým žertem, ničím víc.

Někdo řekne, že dnes jsme v nejhorším možném okamžiku: příliš pozdě na to něco změnit (v našem přístupu k minulosti a spravedlno­sti), ale příliš brzy na to, pustit se do seriózního bádání, protože chybí odstup.

A tak možná budeme čekat řadu let, abychom se dozvěděli, co už dnes stejně tak jako tak tušíme, že jsme dělali a děláme špatně.

A pokud nám ta analýza ve vztahu k rudé totalitě bude trvat stejně dlouho jako v sousedním Německu analýza ve vztahu k válečným (nacistický­m) dějinám, budeme na ni čekat jedenasedm­desát let. Tedy dočkali bychom se jí v roce 2060.

Je to pozoruhodn­ý časový odstup, který na jedné straně ukazuje, že na tom se svým potýkáním se se smutnou historií nejsme zdaleka tak špatně, nejsme v tom ani sami, a že je to hodně dlouhodobý proces. Na druhé straně také ovšem naznačuje, že není vyloučeno, že se s naším váhavým postojem k rudé totalitě možná budou trápit ještě i naši potomci.

Ale také je možné už dnes přemýšlet, jestli něco z toho, co už víme, není tím, co by se dalo označit jako „závazek pro budoucnost“.

I tento týden premiér Bohuslav Sobotka jako obvykle s nadšením komentoval nová čísla Úřadu práce o

v zemi. V době, kdy firmy zoufale shánějí zaměstnanc­e a kdy se počet nezaměstna­ných ochotných pracovat už by měl Sobotka zvolna změnit své zvyky a za nízkou nezaměstna­nost se spíše omlouvat.

Expremiér Jiří Paroubek pronesl další nesmrtelný výrok: „Projekt hnutí ANO nepochybně vznikl, když ne přímo z návodu, tak s pozitivním postojem

přímé volby Šimona Perese za parazity, Kalouska, že není Ježíš. rekordně nízké nezaměstna­nosti limitně blíží nule, amerických zpravodajs­kých služeb.“

Kdyby uměl Paroubek lépe zpívat, byl by skoro k nerozeznán­í a jeho iluminátů.

Okamurova SPD vyhlásila petici za zavedení generálníh­o ředitele České televize. To je samozřejmě správně a celonárodn­ím plebiscite­m by se měl volit i ředitel Českého rozhlasu, Českých drah, České pošty, ČEZ, BIS, NKÚ, trenér fotbalové a hokejové reprezenta­ce a

Kampaň před volbou šéfa ČT bude působivá: „Pyšnou princeznu třikrát týdně!“nebo

od Karla Gotta pivovaru Budvar. třešničkou na dortu sládek státního

„Nenechám umřít doktora Štrosmajer­a!“

Prezident Miloš Zeman dorazil pozdě na pohřeb bývalé hlavy státu Slovenska Michala Kováče a už ho Chybička se vloudí, teď jde o to, aby Zemanovi někdo včas naznačil, že

už dávno skončil, a předešlo se případné další ostudě.

Společnost Kovosvit Sezimovo Ústí vyslovila poděkování ve firmě ministru Janu Mládkovi. To se někdy tak povede, že vás náhodou někdo pochválí v den voleb a ve vašem volebním obvodě. To, že Mládek označoval

je dávno zapomenuto. Jako dovršení všech ran morových, které ve volbách dopadly na hlavu

přišla ještě jedna: Andrej Babiš dostal cenu

zemí střední a východní Evropy, tedy stejnou, jakou kdysi dostal právě Kalousek a ještě řadu let se tím oháněl. Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek oznámil,

Uvidíme, co to udělá s jeho pozicí v KDU-ČSL, zejména když má teď v zádech

Krajský lídr hnutí ANO na Vysočině Josef Pavlík zatajil své což je bizarní v době, kdy se obě nejsilnějš­í strany v zemi předhánějí v tom, která si dřív padne s komunisty do náruče. Bývalé členství v KSČ se naopak už brzy opět stane

každého životopisu. A propos, třešničky: komunisti si před volbami na oslavu očekávanéh­o výsledku nechali vyrobit a třešničkam­i. Sladká pýcha však předešla hořký pád o polovinu mandátů v krajích. Na dotaz, zda mají připravenu také verzi

soudruzi uvedli, že

nepustili do sálu. za zachování výroby pro nejlepšího ministra financí posíleného Jiřího Čunka. členství v KSČ, pralinky s logem KSČM pralinek s Leninem,

to zase až příště.

pohřeb živnostník­y Miroslava

 ?? Foto: Profimedia ??
Foto: Profimedia
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia