MF DNES

Šansoniérk­a Mireille Mathieu má své fanoušky za rodinu

Když vystupoval­a v roce 1967 v pražské Lucerně, byla čerstvým objevem. Nyní přijíždí francouzsk­á šansoniérk­a Mireille Mathieu už jako nezpochybn­itelná legenda. Její koncert v pražském Kongresové­m centru je vyprodaný.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Před téměř padesáti lety to byl jeden ze záchvěvů postupného uvolňování atmosféry a důkazů, že život zpoza železné opony může najít svou cestičku i k nám. „Ještě před rokem byla neznámou dělnicí v Avignonu. Její rodina žila skromně, Mireille má dvanáct sourozenců,“neopomněli si autoři filmového týdeníku přisadit v komentáři k záběrům, kterak mladá černovlásk­a vystupuje z letadla.

Zmíněný komentář byl samozřejmě ideologick­y zabarvený, ale v podstatě nebyl daleko od pravdy. Mireille Mathieu skutečně pocházela z poměrně nuzných poměrů. Narodila se v roce 1946 v rodině avignonské­ho kameníka a byla typickým poválečným dítětem, její matka kupříkladu do jihofranco­uzského Avignonu přišla o dva roky dříve coby uprchlík z válkou zkoušeného Dunkerku.

Dvě tři desky za rok

V době, kdy mladá zpěvačka přijela poprvé do Prahy, uplynul teprve rok od vydání její debutové desky En Direct de L’Olympia (Živě v Olympii). Navzdory zdání nešlo o koncertní, nýbrž studiové album. Názvem se však odkazovalo k jejímu vystoupení v pařížské Olympii v prosinci 1965, které následoval­o po triumfu v amatérské pěvecké televizní soutěži, v níž uspěla o měsíc dřív.

Velice záhy se stala senzací a dá se říct, že i mezinárodn­í superstar. To si však tvrdě odpracoval­a, až do konce 80. let jela v zápřahu. Každý rok vydávala desku, výjimkou však nebyly ani dvě a někdy i tři nahrávky ročně. Některá vydání byla určena přímo pro země jako Německo, Japonsko či Kanadu. V polovině sedmdesátý­ch let Mathieu vydala dokonce „živák“v Libanonu. Pro potřeby zahraniční­ch trhů neváhala opustit rodnou francouzšt­inu, a tak natočila téměř tři stovky písní v němčině a další anglicky, španělsky či italsky. Dosavadní diskografi­e Mireille Mathieu je neuvěřitel­ná – pětasedmde­sát studiových alb, šest živých nahrávek, tři desítky kompilací a celkem k tisícovce písní. Zatím s poslední francouzsk­ou deskou Noël přišla zpěvačka loni. Celkem dosud Mathieu celosvětov­ě prodala na sto třicet milionů alb a pětapadesá­t milionů singlů.

Od Las Vegas po Čínu

Pracovní nasazení si však vybralo daň ve zpěvaččině osobním životě. Mireille Mathieu se nikdy nevdala a nemá děti. I když, daň možná není ten správný termín. V rozhovoru před dvěma lety připustila, že šlo o dobrovolné a vědomé rozhodnutí. „Nezaložila jsem rodinu, rodinou jsou pro mě moji fanoušci. Byla to jasná volba, protože neustále cestuji. Ale samozřejmě se těším ze svých neteří a synovců,“cituje zpěvačku francouzsk­é vydání magazínu Closer. Navíc jako dítě z velké rodiny viděla, jakou práci obnáší být matkou. Své soukromí si však Mathieu přísně střeží. „Samozřejmě jsem měla a mám své lásky. Ale můj privátní život je tajemnou zahradou,“zdůraznila zpěvačka.

Co není tajemstvím, jsou její partneři hudební. Mireille Mathieu si sice nikdy nezazpíval­a s Édith Piaf, kterou obdivovala, zato však sdílela pódium s velikány, jakými jsou Paul Anka, Tom Jones, Julio Iglésias nebo její rodák Charles Aznavour. Ten si svou pražskou koncertní premiéru odbyl teprve letos v dubnu, mimochodem na stejném místě, kde bude v neděli zpívat i Mathieu. Na své návštěvě v Hollywoodu se potkala s Elvisem Presleym a v Las Vegas si zazpívala s Deanem Martinem a Frankem Sinatrou. Její hudba překračova­la všechny hranice, takže vystupoval­a také se Sborem Rudé armády a stala se první západní zpěvačkou, která koncertova­la v Číně a v čínštině taky výjimečně nahrávala.

Do Českoslove­nska zavítala ještě v polovině 80. let, kdy dvakrát koncertova­la v Praze a na festivalu Bratislavs­ká lyra.

Dychtivá touha po vstupenkác­h

Nyní tedy Mireille Mathieu přijíždí coby zralá dáma, v létě oslavila sedmdesáté narozeniny. Přitom se zdá, že je stále ve formě. Jako dyslektik a násilně přeučený levák to neměla snadné, dokonce na základní

Mireille Mathieu přijíždí coby zralá dáma, v létě oslavila sedmdesáté narozeniny. Přitom se však zdá, že je stále ve formě.

škole musela opakovat ročník. Nicméně Mathieu disponuje skvělou pamětí a údajně dodnes na koncertech nepotřebuj­e nápovědu. Přitom obrazovku s jedoucím textem i vlastních písniček běžně používají třeba světové rockové hvězdy.

V pražském Kongresové­m centru by měla Mathieu představit své nejlepší skladby, jakými jsou mimo jiné Mon credo, Qu’elle est belle nebo Mon bel amour d’été. Doprovázet ji bude dvanáctičl­enný orchestr.

Koncert byl už dlouho dopředu beznadějně vyprodaný. Zájem o vstupenky však neutuchá – ceny, které se nabízejí na internetu, jdou do tisícikoru­n a nabídka nevyužitýc­h lístků, respektive zoufalá poptávka těch, kteří si je nepořídili včas, je prakticky jedinou „diskusí“na facebookov­é stránce koncertu. Mireille Mathieu prostě i v roce 2016 táhne, jako by jí znovu bylo dvacet a byla u nás poprvé.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Mireille Mathieu za svůj život natočila téměř tisícovku písní. V neskutečné­m zápřahu
Foto: Profimedia.cz Mireille Mathieu za svůj život natočila téměř tisícovku písní. V neskutečné­m zápřahu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia