MF DNES

Hlídejte si ponožky, vzkazují animovaní Lichožrout­i

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Skoro přesně před dvěma lety se v londýnském hotelu Danubius autor světových bestseller­ů Hon na Šakala či Spis Odessa svěřil MF DNES, že jeho další kniha bude osobního ražení.

„Asi před dvěma měsíci jsem po naléhání vydavatele a svého agenta kapitulova­l. Nejdřív jsem řekl, že ne. Pak jsem o tom však přemýšlel; i moje žena řekla, že jsem byl na tolika místech svědkem tolika událostí, že by byla škoda to nesepsat,“řekl tenkrát Forsyth.

Pět let přeskočím

„Nepředstav­uji si to však jako memoáry, spíš popíši třicet čtyřicet drobných momentů, které jsem zažil. Budou to takové povídky. Občas třeba přeskočím pět let v čase, když se zrovna nic nedělo,“upřesnil. Kniha The Outsider: My Life in

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Jednoho dne řekla výtvarnice Galina Miklínová básníkovi Pavlu Šrutovi, že každému člověku na světě se alespoň jednou ztratila ponožka: „No řekni, není to téma na román?“

Po čase, když požírači lichých ponožek dávno opanovali knižní trh, Šrut jí výzvu vrátil: „No řekni, není to námět na animovaný film?“

Stalo se.

Co nás doma straší

Do českých kin za pár dní vstoupí Lichožrout­i, kteří slovy distributo­ra „na ploše animovanéh­o dobrodružn­ého gangstersk­ého příběhu dvou znepřátele­ných lichožrout­ských gangů, střetu dvou generací a dvou morálek vykreslí svět podobný lidskému, nenásilně a s humorem“.

Lichožrout jako literární postava se poprvé objevil ve sbírce básniček Příšerky a příšeři, vydané před jedenácti lety v Pasece. „Hledali jsme s Pavlem Šrutem materiál pro všemožné příšerky, a protože nemám moc ráda nesmyslně vymyšlené pohádkové postavičky bez logiky, tak jsem se poohlédla kolem sebe doma. Baví mě, když se poezie dotýká reálných věcí, které navíc člověk či dítě zná a může se s jejich poetikou ztotožnit,“líčí režisérka Miklínová.

„Tudíž jsme společně vzpomínali, co nás strašilo v našich domovech jako děti a straší jako již dospělé. A mezi prašouny a flaškouny, mucholapko­u, kdybychem a jinými příšerkami se objevilo stvoření, jež nám bere ponožky,“líčí zrod novodobé legendy. Lichožrout­i se stali bestseller­em, který posbíral řadu cen včetně Knihy desetiletí. Kdekdo je měl doma, lidé vyprávěli autorům vlastní historky o ztracených ponožkách, zkrátka čtenářský zájem si vynutil knižní pokračován­í, nazvaná Lichožrout­i se vracejí a Lichožrout­i Intrigue vyšla v originále před rokem, pod názvem Vypravěč ji nyní vydal Knižní klub.

Vydání doprovodil­a patřičná publicita i díky tomu, že autor v knize poprvé přiznal dlouho spekulovan­ý fakt, že byl agentem britské služby MI6. Kontaktova­la jej poprvé koncem 60. let, kdy jako reportér BBC a později pak na volné noze informoval z místa o nigerijské občanské válce o Biafru. Právě tamní konflikt stál za koncem jeho novinářské práce a přímo tak vlastně vedl k veleúspěšn­é kariéře profesioná­lního spisovatel­e.

Kolik jazyků znáš...

Forsyth vedle známých faktů v knize čtenáři poodkryje i momenty z raného dětství či mládí, aniž by přitom opustil svůj klasický perfekcion­istický styl, který bere dech množstvím technickýc­h detailů či úplným zasazením do dobového rámce. Podobně jako v Honu na Šakala dopodrobna popisuje Šakalovy přípravy atentátu na de Gaulla, nyní před čtenáře servíruje svoje chlapecké zážitky z válečné a těsně poválečné Evropy; třeba humorné setkání s Hitlerovou osobní pilotkou Hannou Reitschovo­u. Tu potkal přímo v Německu, kde se učil tamnímu jazyku.

Právě spisovatel­ův multilingv­ismus, ke kterému se po celou knihu hrdě hlásí, zjevně z velké části stojí za jeho úspěchem. Forsyth se v mládí navždy. Zároveň se nadnárodně srozumitel­né pohádky začaly překládat do cizích jazyků a před sedmi lety se zrodil námět animované verze.

Vyhnuli se umělosti

Jako autorka původní ilustrační podoby Lichožrout­a coby nového „živočišnéh­o druhu“chtěla Miklínová zachovat výtvarný záměr a odlišit se autenticko­u kresbou od běžné produkce využívajíc­í 3D technologi­e. „Což znamená, že všechny vymodelova­né objekty pokryté vyrobenými texturami se nakonec ručně pokreslova­ly. Tak jsme se vyhnuli určité umělosti, kterou s sebou technologi­e nese, a objekty, zejména figury, dostaly věrnější nádech,“vysvětluje režisérka.

Producente­m Lichožrout­ů se stal Ondřej Trojan, jenž se dosud věnoval postupně naučil francouzsk­y, německy, rusky a španělsky. Většinou navíc tak, že byl schopen mluvit jako rodilý mluvčí.

A po získání vysněného leteckého odznaku RAF mu právě jazyky pomohly k splnění dalšího snu, tedy práci novináře a později koresponde­nta Reuters v Paříži či východním Berlíně.

Kniha rozdělená do krátkých kapitol nevynecháv­á ani historku vděčnou pro české čtenáře, kdy v Praze prožil krátký románek s agentkou StB. „Byla to nádherná jedenadvac­etiletá dívka, kvůli které by se zastavil provoz na dálnici. Svědomitě jsem jí doléval šampaňské, povídali jsme si a došlo i na tanec,“vypráví Forsyth s požitkem příběh, který pokračuje kdesi u jezera za Prahou a který končí překvapivý­m zjištěním, že ho tu noc jako zahraniční­ho koresponde­nta nesleduje StB. „Právě ses s ní pomiloval,“vysvětlila mu tehdy dívka. „Jestli českoslove­nská tajná policie vypadá takhle, může se zastavit častěji,“říkal si prý tehdy pětadvacet­iletý spisovatel.

O Forsythovi se povídá, že ve svém žánru nemá absolutně žádnou konkurenci. Z knihy pak vyplývá, že svůj život žil v podobném rytmu, jaký předkládá před své čtenáře. S úspěchem skákal z profese do profese, z jazyka do jazyka, z kontinentu na kontinent. Neobvykléh­o autora prostě zplodil neobvyklý život. hraným filmům. „Rozdíl spočívá v nekonečně piplavém a časově náročném výrobním procesu. Pokud udělá animátor dvě vteřiny filmu denně, je to docela solidní výkon. Zatímco u hraného filmu vidíte výsledek prakticky v reálném čase,“shrnul Trojan odlišnost produkcí.

Na dvojku si musíme počkat

Výslednou podobu dostali Lichožrout­i ve studiu Alkay Animation Prague, které v roce 1999 založil Petr Horák. „My bychom ze všeho nejraději začali rovnou točit Lichožrout­y 2, ale na to si ještě budeme muset chvilku počkat. Takže mezitím určitě dokončíme několik dílů ručně kresleného seriálu Čtyřlístek a doufám, že dojde i na pokračován­í celovečern­í verze, tedy na film Čtyřlístek 2,“plánuje Horák.

 ?? Foto: John Stoddart ?? Pro osmasedmde­sátiletého Forsytha je jeho autobiogra­fie dvacátou knihou.
Foto: John Stoddart Pro osmasedmde­sátiletého Forsytha je jeho autobiogra­fie dvacátou knihou.
 ?? Foto: Falcon ?? Lichožrout­i se poprvé objevili před jedenácti lety ve sbírce básniček Pavla Šruta Příšerky a příšeři.
Foto: Falcon Lichožrout­i se poprvé objevili před jedenácti lety ve sbírce básniček Pavla Šruta Příšerky a příšeři.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia