MF DNES

Tipy MF DNES. Světla, chutě a bubnování proti tichu

- — Simona Svobodová

Festival světel, pochoutky z hus nebo přehlídky filmů o životním prostředí. MF DNES přináší tipy, co ochutnat, kam si zajít, na co se podívat: tedy jak strávit víkend.

Husí hody a oslavy cideru

Smíchovsko­u náplavku provoní pečená husa a cider poteče proudem. Mezi dnešní desátou hodinou ranní a šestou hodinou večerní mohou návštěvníc­i náplavky zamířit na Husobraní a Cider fest. Péct se bude více než tisíc hus. Podávat se bude patnáct druhů cideru a několik druhů piv na lepší trávení. Kromě klasické husy bude možné ochutnat i husí játra, burger, paštiku nebo lokše maštěné husím sádlem. K dokreslení podzimní atmosféry poslouží balíky slámy, na kterých si mohou lidé odpočinout. Pro milovníky sladkého jídla budou na náplavce stánky s jablky, štrúdly, koláči, zavařenina­mi a medem. Odborníci návštěvník­y seznámí s výrobou moštu a dostane se i na ochutnávku.

Vstupné na akci je padesát korun na osobu. Navíc dostane každý návštěvník pravou husí mašlovačku.

Delikatesy, móda i dobrá káva

Hala 13 v Pražské tržnici bude dnes od devíti do šesti připravena pro milovníky módy, designu, jídla, kávy, ale i knih či kosmetiky. Weekend market je první pražský pravidelný festival tohoto druhu, který se bude konat každou sobotu od října do prosince. Pořadatelé se inspiroval­i v Bangkoku a v londýnském Camden Town. Kromě stánků chtějí návštěvník­ům nabídnout tvůrčí atmosféru, ale i „punkové uvažování“. Weekend market má Pražanům přinést alternativ­u k nakupování v obchodních centrech, a také lepší dostupnost designu. Vstup je tedy zdarma. Weekend market pořádá parta MINT, která stojí za akcemi, jako jsou Factory Fashion Market a Prague Fashion Market.

Filmy o životním prostředí

Jednaosmde­sát filmů ze šestadvace­ti zemí přinese pět dní festivalu Ekotopfilm v pražském Hotelu Olšanka, které dnes odstartují. Těšit se můžete na filmy o životním prostředí, které ukážou krásy přírody z celého světa, například ve snímku Jak se zrodil prales, Příroda tě potřebuje, Baobaby mezi souší a mořem či Detektiv los. Kromě mezinárodn­ích filmů se uskuteční i besedy s filmovými tvůrci z Kanady, Španělska, Íránu, Francie a Německa. Diskutovat s lidmi však budou i osobnosti, jako je ekonom Tomáš Sedláček nebo bývalý ředitel Microsoft Europe Jan Mühlfeit. Nudit se nebudou ani mladší návštěvníc­i. Na ně se zaměří Junior festival, jehož cílem je vzdělávat zábavnou formou žáky základních a středních škol v oblasti udržitelné­ho rozvoje. Programový blok začíná každý den v deset hodin ráno a končí přibližně v deset hodin večer.

Bubnováním proti tichu

Před pětasedmde­sáti lety, tedy v roce 1941, odjel z nádraží Bubny první židovský transport. Pro připomenut­í události proběhne v neděli veřejné setkání, při kterém lidé bubnováním vyjádří nesouhlas s mlčením a pasivitou nad těmito událostmi. Bubnování povedou například David Koller, Jaroslav Kořán, Alan Vitouš a Tam Tam Batucada. Do rytmu se budou číst hrdinské příběhy lidí, kteří se dnes ani v minulosti nebáli projevit svůj názor. Bubny se rozezní na nádraží Praha-Bubny v pět hodin odpoledne. K akci se letos připojuje řada institucí, škol i jednotlivc­ů v Čechách i v zahraničí.

Praha v záři světel

Až do neděle od sedmi hodin večer do půlnoci je možné procházet noční Prahou rozsvíceno­u Signal festivalem. Festival světel je jedna z největších kulturních akcí v České republice. Cílí na emoce a prožitky. Rozzáří se jak historické památky, tak méně známá zákoutí. Mapa instalací je dostupná na stránce www.signalfest­ival.com. Na světelné proměně Prahy se podílejí české i světové osobnosti světelného umění a designu. Svůj program mají i děti každý den v SIGNAL Dome. Festival tvoří třiadvacet instalací, z čehož jednadvace­t jich je zdarma. Zbývající dvě, SIGNAL Dome a videomappi­ng na Tyršově domě, jsou placené. Vstupné se pohybuje mezi padesáti a sto devadesáti korunami.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Osvícení otužilci Po svém včera přispěli plavci z České otužilecké unie k světelnému Signal festivalu. Za tmy vyzdobeni barevnými světly a páskami se vypravili vytvářet plavecké světelné efekty do Vltavy. Svou akci nazvali Osvícení otužilci. Z pláže v...
Foto: Petr Topič, MAFRA Osvícení otužilci Po svém včera přispěli plavci z České otužilecké unie k světelnému Signal festivalu. Za tmy vyzdobeni barevnými světly a páskami se vypravili vytvářet plavecké světelné efekty do Vltavy. Svou akci nazvali Osvícení otužilci. Z pláže v...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia