MF DNES

Policie hledá další oběti, které lupiči zatáhli do dodávky

- Jakub Heller redaktor MF DNES — Michaela Bůnová

Včera v poledne se na Vltavě mezi Karlovým a Mánesovým mostem objevila asi padesátime­trová olejová skvrna od motorové nafty. Hasiči, kteří přijeli na místo ve tři čtvrtě na dvanáct, zastavili šíření skvrny. Pravděpodo­bným zdrojem úniku je podle jejich mluvčí Pavlíny Adamcové jedenapůll­itrová PET lahev s motorovou naftou, kterou objevili hasiči. Hasiči použili norné stěny, čímž skvrnu zastavili a poté ji posypali látkou zvanou sorbent, která na sebe olej navázala, a ve vodě poté plaval již jen nasáknutý granulát (žlutá látka na snímku). „Další likvidaci má na starosti odbor životního prostředí magistrátu,“sdělila Adamcová. Mluvčí magistrátu Vít Řepka přislíbil, že odborná firma, kterou úřad povolal, látku během pátku odstraní. Událost omezila provoz lodí na řece, na zákaz plavby dohlížel člun městské policie. Únik nebezpečné látky do řeky pražští hasiči v srpnu cvičili na Rašínově nábřeží. Trénovali výlov barelů právě s motorovou naftou. (bun)

Cestující jezdí po nových trasách autobusů jen několik hodin. Už se však plánují další změny. Znovu se mluví i o tom, že by autobusy mohly jezdit tunely.

Policisté hledají další oběti loupeží, za kterými podle nich stojí pětice mužů ve věku od 17 do 43 let. Podezřelí oslovovali poškozené v noci na ulici, kde se jich ptali na čas. Poté je podle policistů natlačili do žluté dodávky, která k nim mezitím přijela, a během následné jízdy jim ukradli mobilní telefon, peníze a snažili se z nich dostat i PIN kód k jejich platební kartě. Oloupené nakonec vyhodili z auta. Uvedla to včera policejní mluvčí Iveta Martínková. Policisté zatím vyřešili dva případy zmíněných loupeží, podle jejich zjištění mají podezřelí na svědomí více takových případů. Zmíněné dva vyřešené případy se staly v Praze ve dnech 16. a 17. září, kdy podezřelí postupně oslovili dva muže. Na základě záznamů z městského kamerového systému policisté vypátrali dodávku a později na Žatecku i pět podezřelýc­h, které následně obvinili z loupeže a neoprávněn­ého opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Všichni čtyři plnoletí obvinění jsou stíháni vazebně a v případě odsouzení jim hrozí až deset let vězení. Sedmnáctil­etý mladík je stíhán na svobodě a hrozí mu trest poloviční, tedy nejvýše pět let vězení. Policie vyzývá občany, kteří mají jakoukoli zkušenost s podezřelou skupinou, aby se kriminalis­tům ozvali na linku 158. (ČTK)

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) si včera dopoledne oficiálně převzala budovu bývalé plicní ambulance, kterou získala od státu. Dovnitř se zástupci SŽDC nedostali, aktivisté totiž vyměnili zámek. Úředníci se tak museli spokojit s venkovní prohlídkou.

Zástupci SŽDC a Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM) se před Klinikou sešli v deset dopoledne. K žádnému konfliktu s aktivisty nedošlo. Jen si nemohli odemknout.

„ÚZSVM měl klíče od budovy, které nám předal. Byla to kopie klíčů, které dostali také současní obyvatelé Kliniky, ale klíče nepasovaly. Pravděpodo­bně došlo k výměně zámku. Na proces předání to ale nemá vliv,“řekl iDNES.cz mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský. To posléze potvrdil i Tadeáš Polák z Kliniky. „Zámky se tu měnily několikrát, ale nebyl to žádný záměr. Policie tu při zásazích několik dveří zničila, tak to bylo nutné,“uvedl Polák.

Úředníci, kteří se mimo jiné chtěli podívat, v jakém je budova stavu, ji tak viděli pouze zvenku. „Objekt jsme obešli a prohlédli si alespoň dvory, přístřešky, garáže,“říká Ptačinský.

Kromě revize stavu chtěli také provést odečet energií. Nakonec pouze sepsali protokolár­ní zápis, do kterého uvedli, že objekt není prázdný. „Teď můžeme postupovat dál právními kroky, které přicházejí v úvahu, abychom mohli zahájit rekonstruk­ci,“dodal Ptačinský. Dovnitř se podívají možná příští středu, nakdy je naplánovan­á oficiální schůzka s aktivisty.

„Budeme součinní, provedeme je tu, neplánujem­e je sem nepustit,“dodal Polák.

Budovu po její rekonstruk­ci nejspíše obsadí geodeti SŽDC, kteří jsou v současné době v pronájmu.

„Klinika každopádně dál funguje a fungovat bude, v žádném případě se nevzdáváme a uděláme všechno pro to, aby v Praze dál fungovalo místo alternativ­ní kultury i politiky. Pokud nedojde k nečekanému vývoji, zásadnější stanovisko vydáme po víkendu,“napsali aktivisté ve svém vyjádření.

Bývalou plicní ambulanci squateři protiprávn­ě obsadili v listopadu roku 2014, poté jim ji úřad dočasně půjčil. Od letošního března v ní autonomní sociální centrum s kurzy, dílnami a přednáškam­i provozují opět bez povolení majitele. SŽDC budovu přebrala od státu.

Uděláme všechno pro to, aby v Praze dál fungovalo místo alternativ­ní kultury i politiky.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Jiný zámek Zástupci Správy železniční dopravní cesty včera oficiálně převzali budovu bývalé kliniky v Jeseniově ulici, kterou nelegálně obývají squateři. Do budovy se úředníci nedostali. Zástupci kolektivu Klinika přiznali, že ve dveřích jsou vyměněné...
Foto: Yan Renelt, MAFRA Jiný zámek Zástupci Správy železniční dopravní cesty včera oficiálně převzali budovu bývalé kliniky v Jeseniově ulici, kterou nelegálně obývají squateři. Do budovy se úředníci nedostali. Zástupci kolektivu Klinika přiznali, že ve dveřích jsou vyměněné...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia