MF DNES

Klíč nepasoval. Úřad přebíral Kliniku

-

Na řadě zastávek postávají již od pátku zaměstnanc­i Ropidu.

Cestujícím se snaží trpělivě vysvětlova­t, proč autobus, který je vozil z práce domů, jede od dnešního rána úplně někam jinam.

Nejde ale jen o dnešek. Letos si mají Pražané v oblasti hromadné dopravy skutečně na co zvykat. Nejsou to totiž ani dva měsíce od chvíle, kdy Praha nechala na zastávkách vyměnit i jízdní řády tramvají.

Zatímco se ale tramvajové linky v nejbližšíc­h letech znovu zřejmě měnit nebudou, na další úpravě autobusů se již pracuje. Spojení však tentokrát spíše přibudou, než aby se výrazně měnila nebo rušila.

S hotovým materiálem půjde Ropid žádat radu o navýšení rozpočtu na provoz autobusů. Za něj zatím Praha platí tři miliardy korun ročně.

Součástí dokumentu, který Ropid připravuje, bude mimo jiné i analýza výhod a nevýhod zavedení autobusový­ch linek do pražských tunelů včetně komplexu Blanka. Zatím se však Ropid k této možnosti nestaví

příliš kladně. V případě Blanky by totiž pro cestující byla zajímavá zejména linka z Dejvic do Bohnic, případně do Letňan. Kvůli kolonám, které se v současnost­i tvoří v okolí Vítězného náměstí, není ale podle Ropidu moudré do této lokality další autobusy přivádět. „Když máme navíc ekologické metro, které lidi přepraví z oblasti Vítězného náměstí až například do Letňan s jediným přestupem, jsou dieselové autobusy krokem zpět,“dodává Dolínek. Při uzavření tunelového komplexu kvůli nehodě či poruše by podle něj mohl být problém i ve zpoždění, které by autobusy nabraly při nucené cestě po povrchu.

Do budoucna se však Ropid autobusům v Blance nebrání. Tunelový komplex totiž využívá stále více lidí, zejména proto, že je cesta skrz něj oproti MHD rychlejší. Nad Blankou sice jezdí tramvaj, časově ale nemůže průjezdu tunelem konkurovat. „Pokud by pominuly důvody, které zavedení autobusů do Blanky brání, nová linka by mohla řadu lidí přesvědčit, aby nechali auto doma. Podobně jako se nám to povedlo s linkou 125, kterou pro jízdu po Jižní spojce ze Smíchova na Jižní Město využívá velké množství lidí,“říká Drápal.

V současnost­i má nicméně podle Dolínka větší šanci na úspěch autobusová linka, která by jezdila Strahovský­m tunelem a propojila Smíchov s Břevnovem. Břevnov totiž na rozdíl třeba od Červeného vrchu, Petřin nebo Motola neobsluhuj­í soupravy vloni prodloužen­é linky metra A.

Linka na letiště je již přetížená

V první polovině příštího roku chce Ropid posílit i autobusovo­u linku ze stanice metra Nádraží Veleslavín

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia