MF DNES

Soud vyslýchá lidi „z podsvětí“kvůli upálení bezdomovce

-

na Letiště Václava Havla. Dopravu na letiště by přitom měla zajistit rychlodráh­a z Masarykova nádraží.

O té už se ale hovoří několik let a postavena nebude dřív než v roce 2023. Počet cestujícíc­h na letiště však mezitím každým rokem stoupá. „Letošní sezonu jsme ještě zvládli, hrozí ale, že příští rok již nebudeme mít kapacitu na to, abychom lidi komfortně odvezli,“říká Drápal. Podle něj ale takřka nemá smysl dále zkracovat intervaly, v kterých autobusy jezdí. Už dnes totiž navazují na příjezd každé soupravy metra. Je tedy potřeba zvýšit zejména jejich kapacitu.

Stále se proto uvažuje o použití mimořádně dlouhých dvoukloubo­vých autobusů. Jeden z nich otestoval dopravní podnik již letos na jaře, další by měl do Prahy dorazit v nejbližšíc­h měsících. Bude ještě delší než ten první, celkem bude mít 24 metrů. České předpisy přitom umožňují provoz autobusů o maximální délce 18,75 metru. Bude proto třeba žádat o speciální povolení.

V příštím roce by také nově měly ze stanice Dejvická do stanice Nemocnice Motol jezdit všechny soupravy metra. Dnes tuto cestu vykoná jen každý druhý spoj.

V díře za posledním peronem hlavního nádraží před více než dvěma lety uhořel bezdomovec zvaný Paci. Krutou smrt v plamenech má podle státního zástupce na svědomí jeho parťák, zloděj a narkoman, 39letý Jan Ernest.

Kauzu začal včera řešit senát městského soudu. Ernestovi hrozí až doživotí. „Obžalovaný si přinesl s největší pravděpodo­bností lampový olej, tekutinu na místě rozlil v těsné blízkosti těla zde ležícího poškozenéh­o Daniela H. zvaného Paci a úmyslně ji zapálil,“popsala státní zástupkyně Jana Kadeřábkov­á.

Nemocný a zřejmě spící bezdomovec neměl šanci před hrozícím nebezpečím uniknout. Těžkým popáleniná­m na místě podlehl.

Ernesta policie zatkla letos na jaře, takřka dva roky po Paciho smrti. „Cítím se nevinen, na místě činu jsem nebyl. Já to nespáchal,“tvrdil nyní u soudu obžalovaný. Připustil, že s Pacim nějaký čas společně žili ve squatu. Oba byli narkomani. Ernest bral i pervitin a za drobné krádeže strávil nějaký čas za mřížemi.

Soud si musí udělat ve věci jasno na základě důkazů a výslechů svědků. Vesměs jde o figurky z pankrácké věznice anebo bezdomovce a narkomany z centra Prahy.

Ernest skončil v pankrácké věznici před dvěma lety kvůli majetkovým deliktům. Jeho spoluvězeň z cely u soudu vypověděl, že se mu Ernest s vraždou svěřil na Štědrý večer v „kulturce“neboli televizní místnosti na bloku. „Řekl, že tam rozlil hořlavinu, škrtl a pak to blaflo,“uvedl spoluvězeň.

Přiblížil, že s Ernestem byli zprvu kamarádi, pak se však rozhádali kvůli jídlu a do konce společného nedobrovol­ného pobytu na Pankráci spolu už nepromluvi­li. „Lže,“okomentova­l stručně jeho verzi Ernest.

Není to poprvé, co zmíněný spoluvězeň, zkušený recidivist­a s 13 záznamy v rejstříku, svědčí v závažných případech. Pro policii poskytl výpověď například i v kauze série vražd taxikářů. (boh)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia