MF DNES

AUTOŠKOLA ZDARMA

Pravidla na přejezdech. A navíc – test.

-

Před pěti lety sledovali „špioni“z brněnského Centra dopravního výzkumu, jak se chováme na železniční­ch přejezdech. A nestačili žasnout: jen necelých 40 % řidičů a chodců se drží předpisů a pravidel bezpečného chování. Všichni ostatní riskují. Není divu, že ročně musí policisté a záchranáři vyrazit na přejezdy k více než 160 dopravním nehodám. A co hůř, letos za prvních osm měsíců při nich zemřelo 32 osob a dalších 142 se zranilo. Ostatně jak propočítal Tým silniční bezpečnost­i, pravděpodo­bnost, že při nehodě na přejezdu přijdete o život, je osmkrát vyšší než při průměrné havárii.

Jenže to řidiče k bezpečnému chování zatím nepřimělo. Stejně jako je nepolepšil­y ani nové, přísnější postihy za to, že vjedou na přejezd, když je to zakázáno.

„Přitom kdyby řidiči skutečně respektova­li všechna pravidla, je střet s vlakem téměř vyloučen,“vytýká hazardérům za volantem vedoucí BESIP Martin Farář.

Vlak má vždy přednost

Pro disciplino­vaného řidiče to asi nebude převratná novinka, přesto připomínám­e, že vlak je přetěžký kolos s velmi dlouhou brzdnou dráhou. Auto je proti němu drobek – proto platí, že vlak má vždy přednost. Jestliže se budete držet této základní premisy, pak nebude těžké respektova­t jednoduchá pravidla, která platí pro všechny přejezdy, ty jen s výstražným křížem, se světly i závorami. Jak tedy postupovat? 1. Vždy se nejprve přesvědčte, zda můžete přejezd bezpečně překonat, a klidně si před ním zastavte, pokud to bude bezpečnějš­í. „Určitě se nemůžete vymlouvat, že jste si blížícího přejezdu nevšimli. Upozornění, co vás čeká, najdete na návěstních deskách se šikmými čarami, jež na přejezd upozorňují po 80 metrech. Ta se třemi pruhy je 240 metrů před přejezdem a doplňuje ji značka, zda má přejezd závory,“vysvětluje Martin Farář.

Mějte také na paměti, že na přejezdu a v jeho blízkosti se nesmíte otáčet, couvat a předjíždět. Dokonce až do vzdálenost­i 15 metrů platí zákaz zastavení a stání.

Na přejezdu bez závor a světel buďte zvlášť obezřetní! I když by tu měly vlaky podle normy jezdit rychlostí 60 kilometrů za hodinu, toleruje se i rychlost o dvacet kilometrů vyšší. To vážně není málo, byť musí strojvedou­cí s dostatečný­m předstihem zahoukat. „Pokud uslyšíte zahoukání, rozhodně zastavte, nepokoušej­te se přejet přes přejezd na poslední chvíli!“nabádá řidiče Martin Farář.

3. Nejčastějš­í chybou, jíž se šoféři u přejezdů dopouštějí, je, že nevydrží stát na místě, dokud výstražná světla nezhasnou.

Vlak sice přejede, ale červená světla dál blikají, a řidiči už pospíchají na koleje. „Počítejte s tím, že z druhé strany může jet další vlak, který nevidíte. Když je přejezd se závorami, ty mohou rychle spadnout a uvěznit vás na přejezdu,“popisuje šéf BESIP chybu a radí, co udělat: „Šlápněte na plyn a rozjeďte se proti závoře. Je lepší ji přerazit, poškodit si auto a projet než se srazit s vlakem.“

Co udělat v nouzi

Samozřejmě to nikdo nechce přivolávat, stát se to však může. Pokud byste uvízli s nepojízdný­m autem na trati, musíte hlavně co nejrychlej­i pryč. Borci s ocelovými nervy by se sice mohli pokusit vůz odtlačit aspoň 2,5 metru daleko od kolejí, raději však utečte a nechte co nejrychlej­i zastavit provoz na železnici. To znamená okamžitě zavolat na evropskou tísňovou linku 112. Dispečerům nemusíte složitě popisovat, kde přesně jste uvízli. Na každém přejezdu najdete na zadní straně závory nebo semaforu jeho číslo ve tvaru Pxxxxx.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia