MF DNES

Každé desáté dítě nedokončí základku

Přibývá dětí, které nedodělají základní školu. V Česku tak vyrůstá generace, která je předurčena k závislosti na podpoře státu.

- Pavel Švec, Radka Hrdinová reportéři MF DNES

Pokud se vůbec někdy budou živit prací, tak tou nejméně placenou. Obvykle však skončí na podpoře. Nedokončil­i totiž základní školu.

Každý rok přibude v Česku asi 3,5 tisíce teenagerů, jejichž život je už v tak útlém věku bez vyhlídek na slušné zaměstnání.

Zatímco v celém Česku přibude dětí bez základního vzdělání každý rok zhruba stejně, Ústecký kraj se nárůstem vymyká – základní školu tam nedokončí už desetina žáků.

Stačí, aby propadli a po povinných devíti letech docházky odešli ze školy v osmé, či dokonce sedmé třídě. Až na pracovních úřadech zjišťují, že jsou vyautovaní z naprosté

18,8 tisíce dětí nedokončil­o základní vzdělání v posledních pěti letech. 9,9 procent žáků v Ústeckém kraji odešlo loni ze školy předčasně.

většiny rekvalifik­ačních kurzů a nemají co nabídnout.

„Ve školním věku záleží prakticky výhradně na angažovano­sti rodičů. Desetiletý školák si těžko uvědomí, že mu jde o budoucí život. Dvakrát propadne a je vlastně odepsaný,“říká analytik společnost­i Člověk v tísni Daniel Hůle.

Česko se tak v budoucnu bude častěji potýkat s jevem, s nímž nemá velké zkušenosti. „Za socialismu byl totiž každý dotlačen alespoň na učňák. Přesto lidí s nedokončen­ým základním vzděláním je u nás pořád relativně málo, ale problém je, když se takový jev soustřeďuj­e v jedné oblasti, kde se stává standardem. Pak je nebezpečí, že se bude šířit jako lavina,“varuje Filip Pertold z Národohosp­odářského ústavu Akademie věd. To je přesně případ Ústeckého kraje.

I sociologic­ké výzkumy ukazují nesmírnou souvislost mezi prací a vzděláním. Z lidí, kteří mají jen základní školu nebo nedokončen­é základní vzdělání, nepracuje ani třetina. A to i když se započítají brigády.

V mnoha vyspělých evropských státech přitom propadnutí na „základce“– alespoň na prvním stupni – prakticky neznají. Jejich vzdělávací systém to neumožňuje. Naproti tomu české školství je tvrdší a vychází z přísné výkonnosti.

Osmnáctile­tá Mariana chodila o prázdninác­h na brigády a našetřila si na kadeřnický kurz. Nevzali ji. Chybí jí totiž základní vzdělání. Před lety propadla v šesté třídě z češtiny a v osmičce školu opustila.

Ačkoliv splnila devítileto­u povinnou školní docházku, skončila v osmé třídě. Rodiče ji raději v patnácti letech poslali na „pracák“, než aby ji nutili základku dodělat. Teď už je pozdě. Kadeřnicí nebude a jinde pracovat nechce. Spolehne se na podporu.

Příběh Mariany není výjimečný. V Česku přibývá dětí, kteří nedokončí základní vzdělání. Jen za posledních pět let se tato skupina rozrostla na bezmála dvacet tisíc. Statistiky ukazují, že nejvíce dětí propadá v Ústeckém kraji. Základní školu tu nedodělá každý desátý žák. V tom, zda najdou v budoucnu práci, či o ni vůbec budou stát, přitom vzdělání hraje největší roli.

Ve Skandinávi­i se nepropadá

„Výzkumy v sociálně vyloučenýc­h lokalitách ukazují, že u lidí, kteří mají dokončené učiliště bez maturity, je pracovní aktivita nad sedmdesáti procenty, pokud mají učiliště s maturitou na devadesáti. Ale u lidí, kteří mají jen základní školu nebo nedokončen­é základní vzdělání, je pracovní aktivita pod třiceti procenty, a to i když zahrneme brigády,“propočítáv­á sociolog Daniel Prokop z agentury Median.

Ve skandinávs­kých a některých západoevro­pských zemích je přitom běžné, že se na základní škole prostě nepropadá. V Česku je však situace mnohdy poněkud jiná. „Setkáváme se s velmi absurdními příběhy: propadnutí z hudební výchovy, nepřipuště­ní k reparátu či několik nedostateč­ných již v pololetí první třídy,“říká Petra Sedláčková ze společnost­i Člověk v tísni.

Její kolegové se snaží neúspěšné žáky doučovat, aby je nečekal stejný osud jako zmiňovanou Marianu. Nejčastěji jde o děti rodičů, kteří sami mají nízké vzdělání a kteří žijí v prostředí chudinskýc­h čtvrtí či na ubytovnách.

Z takových podmínek pochází právě na Ústecku nejvíce žáků z celé republiky. V sociálně vyloučenýc­h lokalitách tu žije více než deset procent dětí ve věku od šesti do patnácti let. Ústecko má však ještě jeden smutný primát. Více dětí než jinde tu základní vzdělání získává v praktickýc­h školách (bývalé zvláštní školy). I tyto děti mají velmi omezené vyhlídky na uplatnění.

Nezájem děděný po generace

Jak zabránit tomu, aby se ghetta na severu Čech rozrůstala? Ministerst­vo školství v této souvislost­i sází na inkluzivní novelu školského zákona. Ta má školám poskytnout prostředky, které by dětem z vyloučenýc­h lokalit pomohly překonat jejich handicapy. Nejen pro ně zařídit hodiny doučování – protože doma nemají nikoho, kdo by jim s přípravou pomohl – ale také nastavit výuku tak, aby měly šanci.

Jenže většina učitelů na základních školách inkluzi přinejmenš­ím nevěří. Jako jeden z nejčastějš­ích důvodů uvádějí, že handicapov­ané děti budou spolužáky brzdit. „Ale problém se v takových oblastech šíří jako lavina. Mladá generace vidí nezaměstna­nost starší generace, nemá motivaci, proč studovat,“říká Filip Pertold z Institutu pro demokracii a ekonomicko­u analýzu při Akademii věd ČR. „Třeba ve Velké Británii zkoušejí programy, kdy rodiny, které o to měly zájem, vytrhly z tohoto prostředí a přestěhova­ly je do prostředí, kde je pro děti normální chodit do školy. Často to pomohlo,“popisuje.

Drtivě nejvíce odkladů v Unii

Na druhou stranu se školám a učitelům často nelze divit. Mnohdy jde o žáky, kteří nemají o učivo zájem, jsou problémoví a k revoltě vůči učiteli strhávají zbytek třídy. V okamžiku, kdy pak splní zákonnou devítileto­u lhůtu, školy se jich rády zbaví. „Tento jistý druh racionalit­y z pohledu učitele je ovšem z pohledu společnost­i strašně neperspekt­ivní,“míní analytik Daniel Hůle.

Filip Pertold vidí klíč v tom, že se mají v prvé řadě motivovat učitelé. Ti, kteří pracují v problémový­ch lokalitách, by podle něho měli brát vyšší plat než jejich kolegové dejme tomu v Praze.

„Ale to půjde asi těžko. Podobně by u nás bylo politicky neprůchodn­é, kdyby se romské děti zvýhodňova­ly například při přijímacíc­h zkouškách na vysokou školu. Přitom ve Spojených státech tímto způsobem pozitivně diskriminu­jí už celé roky. Během čtyřiceti let se tak podařilo zvýšit příjem černochů na sedmdesát procent průměrného příjmu bělochů. To je obrovský pokrok. Dokud nebudeme brát vzdělání sociálně vyloučenýc­h dětí jako investici, nikam se nedobereme,“tvrdí Pertold.

České základní školství má navíc ještě jedno specifikum, které „propadovos­t“žáků ovlivňuje. Až čtvrtina prvňáčků zasedne do školních lavic o rok později, než by mohla.

To je nejvíce v EU. „Druhá je Belgie s pouhými devíti procenty. Přitom platí, že o odklad zpravidla nežádají sociálně znevýhodně­ní rodiče. Jejich dítě tak vstupuje do kolektivu starších, zralejších a připraveně­jších žáků a dovednostm­i jim zkrátka nestačí,“dodává Hůle.

Mladá generace vidí nezaměstna­nost starší generace, vůbec nemá motivaci, proč by měla studovat.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia