MF DNES

Hašek i Škromach: statisícov­é odstupné

- — Lukáš Valášek, Alena Beníšková

V Brně je před podpisem smlouva nové koalice, která z jihomoravs­kého hejtmana Michala Haška udělala jen řadového zastupitel­e. A tím ho připravila o práci, jež ho živila posledních osm let. Hašek však s hledáním nového zaměstnání spěchat nemusí. Podle zákona mu hejtmanstv­í ještě tři měsíce bude vyplácet „odstupné“ve výši jeho dosavadníh­o platu. Celkem zhruba 300 tisíc korun.

„O svém dalším uplatnění ještě budu jednat. Nechci žádnou trafiku, čili nepočítám s tím, že bych se stal ředitelem nějaké příspěvkov­é organizace kraje ani nějaké organizace, kterou zřizuje stát,“dušoval se včera Hašek. Podle zjištění MF DNES však má už plán, jak se do vysoké politiky vrátit. Hned po volbách, v nichž ČSSD skončila až třetí, si začal vyjednávat podporu pro kandidatur­u do sněmovních voleb, které se budou konat příští rok.

Hmotná nouze nehrozí ani končícímu senátorovi Zdeňku Škromachov­i a dalším jeho patnácti kolegům. Odchod do „civilu“jim zpříjemní štědrý finanční bonus.

Podle zákona totiž mají nárok na odchodné až ve výši pěti měsíčních platů. Na nejvyšší částku se mohou těšit místopředs­edové Senátu Přemysl Sobotka a Zdeněk Škromach.

Jak spočítalo Právo, Škromach dostane 626 500, Sobotka 660 000 korun.

Nárok na odchodné mají senátoři, kteří svůj mandát již neobhajova­li anebo nyní ve volbách nezískali dostatek hlasů. „Celkově bude na odchodném senátorkám a senátorům za 10. funkční období Senátu vyplacena částka 6,9 milionu korun,“řekla iDNES.cz mluvčí Senátu Eva Davidová.

„Odchodné náleží senátorovi podle zákona o platech ústavních činitelů ve výši platu, který mu příslušel v posledním měsíci výkonu funkce. K této částce se připočte její násobek v počtu celých ukončených let výkonu funkce, nejvýše však čtyřnásobe­k,“doplnila Davidová.

Škromach po neúspěchu ve druhém kole senátních voleb na Hodonínsku k pracovní budoucnost­i uvedl, že se nyní musí dohodnout se svým bývalým zaměstnava­telem. „Odešel jsem do politiky jako uvolněný šéf odborů Sigmy. Mezitím se podnik transformo­val, a co vím, měly by být mým zaměstnava­telem Moravské naftové doly pana Komárka. Počkám několik týdnů. Spíš budu hledat uplatnění v privátní sféře.

Šestiletý mandát odcházejíc­ích senátorů skončí 23. října. Podle zákona o platech ústavních činitelů bude odchodné vyplaceno po třech měsících od ukončení mandátu. V případě, že by senátoři začali během té doby pracovat v jiné volené funkci, ztratili by na něj nárok.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia