MF DNES

Křetínský bude třetím nejbohatší­m Čechem

- Jan Brož redaktor MF DNES

Majitel fotbalové Sparty Daniel Křetínský se stane třetím nejbohatší­m českým byznysmene­m. Gigantický obchod, který byl včera oznámen, mu umožní zcela ovládnout Energetick­ý a průmyslový holding (EPH) spravující elektrárny a infrastruk­turu po celé Evropě.

Podle časopisu Forbes tak Křetínskéh­o majetek vzroste na 55 miliard korun, což ho v žebříčku nejmovitěj­ších Čechů katapultuj­e hned na pozici za Petra Kellnera a Andreje Babiše.

Při transakci se z EPH nejdřív stáhnou partneři z J&T, posléze převezme Křetínský i podíl svého letitého společníka Patrika Tkáče. Na konci tak získá absolutní kontrolu nad holdingem s tržní hodnotou 135 miliard korun. To je zhruba polovina hodnoty ČEZ. Zatímco v polostátní společnost­i má slovo vládní garnitura i minoritní akcionáři, Křetínský jako jediný muž ovládne elektrárny s výkonem srovnateln­ým s tuzemskou energetick­ou jedničkou.

EPH ovládá prostředni­ctvím své společnost­i EP Power elektrárny v Itálii, Velké Británii a Německu. Především letošní koupě hnědouheln­ých dolů a elektráren švédské společnost­í Vattenfall v německé Lužici holding vystřelila mezi vedoucí evropské energetiky.

EPH často sází na nečistou energetiku, od níž dávají ostatní investoři ruce pryč. Zatímco segment výroby energie lze tedy považovat za poměrně rizikový byznys, druhou nohu holdingu tvoří firma EP Infrastruc­ture (EPIF). Pod ni spadá stabilní a regulovaný byznys přepravy a skladování plynu, teplárenst­ví a distribuce elektřiny.

EPIF se také týká první fáze včera oznámených obchodů. EPH prodá 30procentn­í podíl ve firmě konsorciu investorů v čele s australský­m fondem Macquarie. Křetínský má s fondem zkušenosti už z minulosti, když se společně neúspěšně ucházeli o síť tuzemských plynovodů Net4Gas.

Kolik EPH za třetinu EPIF získá, strany nezveřejni­ly. Jisté však je, že 1,5 miliardy eur z výnosu posléze využije holding na odkup 26procentn­ího podílu investorů z J&T. Tato částka by tedy mohla odpovídat i hodnotě transakce mezi EPH a Macquarie, která by měla být uzavřena začátkem příštího roku.

EPH původně plánoval udat část akcií EPIF na pražské a londýnské burze. Ze vstupu na burzu však Křetínský nakonec vycouval stejně rychle a nečekaně, jako když ho oznamoval. Podle agentury Reuters od Australanů získal lepší cenu, než by tomu bylo na akciových trzích.

Tkáč se s Křetínským neloučí

V poslední fázi transakce pak Křetínský z EPH vyplatí i Patrika Tkáče, spoluzakla­datele J&T. Ten zatím drží v holdingu 37 procent. Slovenský finančník peníze nezíská najednou, ale postupně v delším časovém období. Výsledná částka se přitom bude odvíjet od vývoje hodnoty celého EPH a Tkáč nakonec získá mezi 1,7 až 2,7 miliardy eur.

Není jasné, kde plánuje Křetínský na odkup Tkáčova podílu získat peníze. Nabízí se úvěr u bank, vstup dalšího investora nebo postupné splácení z výnosů EPH.

Sám Tkáč je s obchodem spokojen a považuje ho za mimořádně úspěšný. Upozorňuje, že lidé napojení na J&T získají v konečném důsledku částku přesahujíc­í minimálně tři miliardy eur, tedy více než 80 miliard korun.

„Takto získaný kapitál spolu s prostředky, které spravujeme našim klientům, chceme použít na vznik nového silného investiční­ho fondu. Předpoklád­áme, že budeme investovat především do projektů bývalých partnerů J&T včetně projektů Daniela Křetínskéh­o,“naznačil Tkáč, že se s Křetínským definitivn­ě nerozchází.

Vedle EPH ovládají Tkáč s Křetínským spolu třeba vydavatele deníku Blesk nebo portály Mall.cz či Heureka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia