MF DNES

Jak povstat z popela

Podle zdrojů MF DNES by mohl Michal Hašek usilovat o poslanecký mandát

- Lukáš Valášek redaktor MF DNES

Dva dny potom, co jihomoravš­tí voliči smetli v krajských volbách Michala Haška, začal dosavadní hejtman plánovat svůj návrat do vysoké politiky. Podle několika zdrojů MF DNES se už minulý týden odehrála schůzka s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Hašek na ní slíbil, že nebude házet překážky do cesty rodící se koalici ANO a ČSSD na jižní Moravě. Sobotka se pak obratem mohl sejít s budoucím hejtmanem Bohumilem Šimkem (ANO) a takovou záruku mu dát. Hašek však po spolustran­ících zároveň chce něco na oplátku. Tou je šance vrátit se příští rok do vysoké politiky jako poslanec.

„Sněmovnu neřeším, to bude věc ČSSD, jak bude chtít sestavit kandidátku pro příští rok,“mlžil včera Hašek s tím, že o dalším uplatnění bude jednat po předání hejtmanský­ch povinností. Dušuje se ale, že nechce žádnou „trafiku“v krajské či státní firmě.

Sto tisíc z hejtmanstv­í

Haškovi přitom zatím nehrozí, že by po volbách byl bez prostředků. Podle zákona totiž všichni končící uvolnění krajští zastupitel­é pobírají dosavadní odměnu ještě tři měsíce od voleb. A Haškův měsíční hejtmanský plat je téměř sto tisíc korun. Už nyní se ale v jihomoravs­ké ČSSD řeší, zda a za jakých podmínek by za rok na poslance mohl kandidovat.

Řešit poslanecko­u kariéru je totiž nejvyšší čas. O nominantec­h na kandidátku se bude v jednotlivý­ch buňkách ČSSD rozhodovat do konce roku. Hašek tak musí najít okres, který ho nominuje. A podle informací zevnitř ČSSD už zamířil do Znojma.

S Haškovým plánem má už teď problém třeba současný poslanec a také starosta Znojma Vlastimil Gabrhel, na kterého by pak nejspíše místo nezbylo. „Osobně o tom nevím. Jako současný poslanec i reprezenta­nt města ale nejsem ztotožněný s tím, že bych svůj poslanecký mandát neobhajova­l,“řekl MF DNES Gabrhel.

S kandidatur­ou za Znojmo má však Hašek dobré zkušenosti. Buňka už ho nominovala do parlamentn­ích voleb v roce 2010. A tehdy doskákal z 11. místa díky kroužkům na jedničku kandidátky, před Bohuslava Sobotku.

Gabrhel navíc nyní paradoxně sedí v poslanecké lavici, která původně patřila právě Haškovi. Ten po posledních parlamentn­ích volbách půl roku kličkoval mezi otázkami, jestli si nechá funkci poslance, nebo hejtmana. Nakonec Hašek zvolil funkci šéfa kraje a zároveň vlivný post předsedy Asociace krajů.

Zpátky na vrchol díky vínu

Jak moc je nyní pravděpodo­bné, že se Hašek na Malou Stranu vrátí, je zatím těžké odhadovat. Podobným čekatelem je totiž třeba i vysloužilý brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD). Hašek ale i tentokrát sází na kroužky – třeba od vinařů.

Pomoci mu k tomu může vlivná funkce předsedy rady vinařského fondu, kterou už zastává čtyři roky. Státní instituce, které vinaři ze zákona odvádějí daň z každé prodané lahve vína, pak rozděluje peníze na marketing i dotace vinařům. Jen vloni to bylo 65 milionů korun. Hašek se tak technicky po předání hejtmanské kanceláře svému nástupci Šimkovi může přesunout jen o patro níže, kde v budově kraje fond sídlí.

Ovšem i o tento post bude muž, kterému kdysi pro přehršli funkcí opozice přezdívala japonská kalkulačka, muset bojovat. Aktuální funkční období mu totiž končí na začátku prosince. A jediná šance je, že ho poté nominuje znovu kraj.

„Zastupitel­stvo kraje podle zákona navrhne jedno jméno, které pak jmenuje ministr zemědělstv­í,“vysvětlil ředitel vinařského fondu Jaroslav Machovec.

V zastupitel­stvu ovšem Hašek ani zdaleka zbraně neskládá. I přes těžkou nevoli svého nového koaličního partnera ANO ho totiž sociální demokraté včera zvolili šéfem svého zastupitel­ského klubu.

 ??  ?? Kalkulačka Michalu Haškovi pro souběh mnoha funkcí opozice přezdívala japonská kalkulačka. Foto: Anna Vavríková, MAFRA
Kalkulačka Michalu Haškovi pro souběh mnoha funkcí opozice přezdívala japonská kalkulačka. Foto: Anna Vavríková, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia