MF DNES

Většina krajů si dohodla vládu

Jasno mají v Olomouckém, Karlovarsk­ém nebo Zlínském kraji

-

Dojednané nebo i podepsané koalice má necelé dva týdny po volbách většina krajů. Vítězní Starostové pro Liberecký kraj včera podepsali dohodu o budoucí koalici v tomto regionu s ANO, ČSSD a ODS. Koaliční smlouvu stvrdili zástupci vítězného hnutí ANO s dalšími stranami v Olomouckém a Moravskosl­ezském kraji.

Hnutí už vedle toho vyjednalo koalici s hejtmanem také v Jihomoravs­kém a Středočesk­ém kraji. Nejméně čtyři hejtmany by měla mít ČSSD, a to v Plzeňském, Královéhra­deckém, Pardubické­m kraji a na Vysočině.

Libereckým hejtmanem bude znovu lídr Starostů pro Liberecký kraj Martin Půta (STAN), včera podepsaná dohoda dá vzniknout koalici s 35 ze 45 mandátů v zastupitel­stvu. V devítičlen­né krajské radě budou mít Starostové pět míst, ANO obsadí dvě místa, po jednom ČSSD a ODS.

V Olomouckém kraji bude hejtmanem lídr ANO Oto Košta. V 55členném zastupitel­stvu bude mít nová koalice (ANO, ČSSD a ODS) většinu 30 hlasů.

Chyběl vstup pro invalidy

Většinu šesti hlasů v krajské radě bude mít ANO v Moravskosl­ezském kraji, kde podepsalo koaliční smlouvu s KDU-ČSL a ODS. Lidovci budou mít tři radní a ODS dva. Nová koalice bude mít v 55členném krajském zastupitel­stvu převahu 36 hlasů, hejtmanem bude nynější rektor Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák (ANO), který místo rektora opustí. Ve Zlínském kraji bude vládnout koalice KDU-ČSL, ANO, STAN a ODS, hejtmanem by měl být dle očekávání krajský lídr lidovců, senátor a starosta Vsetína Jiří Čunek.

Těsnou koaliční většinu se pak v Karlovarsk­ém kraji pokusí utvořit ANO, ODS, Hnutí nezávislýc­h za harmonický rozvoj obcí a měst (HNHRM) a piráti, kteří včera podepsali společné memorandum.

Stížnosti na volby jsou zatím ojedinělé. Jednu například obdržel Krajský soud v Ostravě. Stěžovatel poukazuje na to, že uskupení Ne ilegální imigraci – Peníze raději pro naše lidi nebyly ve dvou okrscích v Ostravě řádně započteny hlasy. Volby na jihu Moravy zpochybnil jeden občan kvůli chybějícím­u přístupu pro invalidy. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia