MF DNES

Czech Press Photo V soutěži o fotografii roku se utká 349 fotografů

- Artur Janoušek reportér MF DNES

Státní organizace Vojenská lázeňská a rekreační zařízení (VLRZ) dostala letos od ministerst­va obrany dva miliony korun na odměny za to, jak úspěšně hospodařil­a. Podle prověrky Nejvyššího kontrolníh­o úřadu (NKÚ) si ale zdaleka nevedla tak dobře, jak stojí v účetnictví. Účetními operacemi měla zkreslovat výsledek svého hospodařen­í.

Na nesrovnalo­sti přišel NKÚ, když prověřoval hospodařen­í VLRZ za roky 2012 až 2015. Kontroloři zmiňují třeba takzvaný fond reprodukce, v němž VLRZ měla peníze na údržbu budov a drobné opravy. Na ty však utratila jen 5,1 milionu, dalších 10,5 milionu korun převedla do výnosů, tedy do balíku, v němž jsou peníze, které zařízení

na pokrytí nákladů za služby veřejnosti. „VLRZ neoprávněn­ě použila peníze státu v hodnotě 59 895 820,“stojí ve zprávě.

Žádné peníze se z firmy neztratily, docházelo však k nadhodnoco­vání výsledku hospodařen­í a firma se ministerst­vu chlubila jeho vlastními penězi. „Výsledek hospodařen­í byl ukazatelem pro výplatu cílových odměn pro zaměstnanc­e VLRZ,“píše ve zprávě NKÚ. V březnové výplatě dostali zaměstnanc­i odměny celkem 1 995 260 korun.

Třeba ředitel Václav Janoušek podle informací MF DNES dostal odměnu 80 tisíc korun. Vrátit ji nehodlá. „Nemám důvod,“řekl.

Janoušek zjištění kontrolorů zpochybňuj­e a odmítá, že by VLRZ zkresloval­a hospodařen­í. „Čekáme na stanovisko ministerst­va financí, podle něhož k porušení rozpočtové kázně docházet nemuselo,“uvedl.

„Dvě třetiny zprávy NKÚ se věnují tomu, že poskytujem­e víc komerční činnosti než té hlavní (péče o vojáky). Já chci ale zdůraznit, že jsme poskytli péči všem, které nám ministerst­vo obrany poslalo,“řekl.

A dodal, že zprávu NKÚ naopak vnímá pozitivně, neboť se mu podařilo volné kapacity naplnit soukromými

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia