MF DNES

Vietnamci vařili pervitin, sušili konopí

-

klienty a šetřit státu peníze. Janoušek na konci října ve funkci končí. „Byl jsem odvolán bez udání důvodu,“sdělil s tím, že to nesouvisí se zprávou NKÚ.

Podle NKÚ se dopouštělo chyb také ministerst­vo obrany, když nedohlížel­o na VLRZ a všechny účetní závěrky bez výhrad schvaloval­o.

Ministerst­vo vracení odměn nežádá a na zprávu NKÚ reaguje shovívavě. „Zjištěné nedostatky nejsou systémovéh­o charakteru a nemají vliv na plnění úkolů, pro které byla organizace zřízena,“napsal mluvčí resortu Petr Medek. Zmíněné nedostatky ministerst­vo vyřešilo změnami ve způsobu vedení výkazů, jinak však hospodařen­í VLRZ chválí.

„Vojenská lázeňská a rekreační zařízení se chovají jako řádný hospodář a nevyužité kapacity nabízejí ke komerčnímu využití, 85procentn­í naplněnost je v tomto oboru celorepubl­ikově nadprůměrn­ý výsledek,“sdělil Medek.

Rozsáhlý prodej pervitinu a marihuany z Česka na Slovensko začal řešit Městský soud v Praze. Obžalováni jsou čtyři Vietnamci a jeden Slovák, který od nich drogy odebíral a převážel přes hranice. Hrozí jim až 18 let vězení.

Podle státního zástupce Vladimíra Pazourka sahá trestná činnost organizova­né skupiny až do roku 2012. Vše se provalilo, když policisté loni v květnu zastavili auto, ve kterém jeden z členů skupiny, Slovák Miroslav Ratkovský, převážel konopí. Muž později popsal, jak byznys fungoval.

Balíčky s drogami vyzvedával Ratkovský v bytě Vietnamky Thi Than Thuy Nguyen a jejího přítele Nam Thuong Huynha. Bylo to v Želetavské ulici v Praze 4. V Pečkách na Kolínsku byla zase zařízena pěstírna konopí s vysokým obsahem THC.

Elektřinu odebírali zčásti načerno, škoda přesahuje 240 tisíc korun. Při domovní prohlídce tam policisté zajistili 1 300 živých a 258 sklizených rostlin. Další drogy, například více než dva kilogramy metamfetam­inu, našli v bytě v Želetavské ulici. (pak)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia