MF DNES

Zemřel nejmladší ministr, bylo mu čtyřiatřic­et let

- Jana Šafaříková zvláštní zpravodajk­a MF DNES v Německu

Jako cestu k snadnějším­u nasazení ruských vojáků do bojů v zahraničí a i k vytvoření ruské cizinecké legie vidí ruské listy Vedomosti a RBK vládní návrh novely o vojenské službě. Nový zákon zlegalizuj­e krátkodobé kontrakty s vojáky plnícími „zvláštní úkoly“ve vlasti či v cizině. Moskva by podle listu mohla vojáky s krátkodobý­mi kontrakty nasadit například v případě průniku islámských radikálů z Afghánistá­nu do Tádžikistá­nu či Uzbekistán­u, anebo v Libyi. List RBK cituje experty, podle kterých nový zákon také může zlegalizov­at ruské žoldnéře již válčící v Sýrii v počtu asi 2 500 mužů. (ČTK)

Drážďany nejsou jen hlavním městem Pegidy. Žije tu víc dobrovolní­ků než běženců.

Litevský ministr zdravotnic­tví zemřel v neděli ve věku čtyřiatřic­eti let, pouhý týden poté, co byl znovu zvolen do parlamentu pobaltské země. Juras Požela byl nejmladším členem vlády sociálních demokratů. Zemřel v neděli poté, co kvůli akutnímu zánětu slinivky břišní musel být po dva měsíce hospitaliz­ován. (ČTK)

Aktivisty a dobrovolní­ky, kteří dělají vše pro to, aby tu běženci a migranti z nejrůznějš­ích zemí mohli zůstat, by v Drážďanech čekal málokdo. Hlavní město Saska proslulo spíše nesnášenli­vostí vůči cizincům, hořícími ubytovnami pro migranty a pravidelný­mi demonstrac­emi Pegidy proti „islamizaci Západu“.

Na čtyři tisíce běženců, kteří tu žijí, ovšem podle odhadů připadá až deset tisíc dobrovolní­ků, kteří s nimi tráví část svého volného času. Zajdou s nimi na fotbal, do divadla nebo do kina, pomůžou jim s němčinou nebo se u kávy.

Vstup do Café Internatio­nal v drážďanské čtvrti Neustadt zvenku působí nenápadně. Na místo, kde se pravidelně každý pátek scházejí Němci s cizinci u čaje, kávy a domácích koláčů, odkazuje jen jednoduchý plakát venku na vstupních dveřích.

Přes dvůr vede cesta do improvizov­ané kavárny, kde je zrovna asi dvacet lidí. „Teď je to docela malá návštěva, někdy se tu sejde i padesát lidí,“říká Silvio, který zrovna stojí u baru. Je jedním z těch, kteří pravidelná setkání už rok a půl pomáhají organizova­t. jen tak sejdou

Lékárník z Kandaháru

Na druhém konci baru postávají dva Afghánci, Rafi a Zabi. Rafimu je 22 let, jeho kamarád je o rok starší. Po osmi měsících, kdy přišel do Německa, už Rafi mluví obstojnou němčinou. Z Kandaháru, kde pracoval jako lékárník, se rozhodl odejít. Strýc žijící v Pákistánu zaplatil pašerákům 10 000 dolarů, aby ho dostali do Evropy.

Před dvěma měsíci si tu našel práci, pomáhá umývat nádobí v italské restauraci. „Nemohl jsem přece brát peníze od úřadů. Jsem mladý a zdravý, můžu pracovat, dokážu si na sebe vydělat sám,“řekl tehdy svému německému kamarádovi, který mu pomohl práci najít.

Usmívá se, ale přesto si dělá starosti. Německá vláda postupně zpřísňuje imigrační politiku a důsledněji dbá i na vyhošťován­í cizinců, kteří nelegálně překročili hranice a nemají nárok na mezinárodn­í ochranu. „Možná nás zase pošlou zpátky,“říká Rafi nejistě.

Pokud by se v takové situaci někdy ocitl, obrátí se nejspíš na jednu z organizací, která se deportacím snaží právními prostředky zabránit. Mezi nimi je nejvýrazně­jší Sächsische­r Flüchtling­srat, Saská rada pro uprchlíky. Sice to zní jako název státní instituce, ale ve skutečnost­i jde o seskupení aktivistů.

Patří pod organizaci Pro Asyl, kterou někteří němečtí politici a úředníci označují za „radikální“. Ve svém úsilí zabránit za každou cenu deportacím „systematic­ky narušuje fungování právního státu,“řekl nedávno například předseda policejníc­h odborů Rainer Wendt.

„Kdo tu je, ať zůstane“

Katja Lehmannová, která pro Sächsische­r Flüchtling­srat pracuje jako sociální poradkyně, má na starosti 130 migrantů. Všichni jsou to muži, kterým je mezi dvaceti a třiceti. „Je to ta nejvíce znevýhodně­ná skupina. Rodiny, ženy nebo nezletilí dostanou byty jako první a muže nastěhují do sdílených bytů,“vysvětluje drobná usmívající se žena. Pomáhá jim vyřizovat úřední záležitost­i, pravidelně za nimi jezdí a zjišťuje, s čím by potřeboval­i pomoct.

V jednom třípokojov­ém bytě asi 15 minut tramvají od centra Drážďan potkáváme Yassina, mladého muže z Maroka. Na pokoji bydlí po dvou. Postele, skříň, stůl, podobně jako na studentský­ch kolejích, jen

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia