MF DNES

Číňané pobudou v kosmu měsíc

-

místa je tu o něco víc. „Potřebuješ přeložit vysvědčení do němčiny? To by mohl zdarma udělat úřad práce,“píše si hned Katja. „A kurz němčiny? To zařídíme,“říká rozhodně, přestože na něj Yassin jako občan státu, kde se neválčí, nemá nárok.

„Já teď jenom čekám,“usmívá se Yassin a krčí rameny. V Německu chce však zůstat. Doma se vyučil elektrikář­em, tady by prý rád pracoval jako pečovatel o staré lidi. Má široká ramena, dřív závodně plaval. Jeho matka pašerákům zaplatila tisíc eur, aby jej na člunu dostali přes Středozemn­í moře. Dál pokračoval přes balkánské státy až do Mnichova, odkud jej úřady přemístily do Drážďan.

Katja s migranty pracuje už rok a půl, za tu dobu se s mnohými z nich spřátelila. I proto si nyní nedokáže představit, že by měli z Německa zase odjet. Nejpozději začátkem příštího roku by ale Maroko mělo být na seznamu bezpečných států. Pak se nejspíš kvůli Yassinovi, který nebude chtít opustit Německo, začnou soudit. Z čínského kosmodromu v poušti Gobi včera odstartova­la do vesmíru kosmická loď Šen-čou 11 se dvěma čínskými kosmonauty. K vesmírné laboratoři Tchien-kung 2, kterou Čína vypustila na oběžnou dráhu minulý měsíc, má raketa dorazit za dva dny. Kosmonauti v ní mají strávit 30 dní a provádět tam mimo jiné lékařské experiment­y a testovat technologi­e a systémy v přípravách na vyslání základního modulu čínské vesmírné stanice v roce 2018. Ta by měla začít plně fungovat v roce 2022.

Do vesmíru odletěli devětačtyř­icetiletý Ťing Chaj-pcheng, který byl v kosmu již dvakrát, a sedmatřice­tiletý Čchen Tung. Jejich 30denní cesta se má stát zatím nejdelším pobytem čínských kosmonautů ve vesmíru.

Dnešní start lodi Šen-čou 11 je šestou čínskou vesmírnou misí s lidskou posádkou. Poslední se uskutečnil­a v červnu 2013. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia