MF DNES

Jízda dravého právníka D. K.

Před 16 lety přišel jako zaměstnane­c do skupiny J&T. Od té doby jeho hvězda stoupá

- Zuzana Kubátova redaktorka MF DNES

Obří transakce v EPH katapultuj­e Daniela Křetínskéh­o mezi nejbohatší Čechy.

Jedenačtyř­icetiletý právník se stává téměř výhradním vládcem kolosu EPH. Kromě toho vlastní půlku vydavatels­tví Czech News Center a kontroluje holding EP Industries – konglomerá­t firem se skoro 17miliardo­vým obratem a více než pěti tisíci zaměstnanc­i. Vlastní nejznámějš­í domácí fotbalový klub AC Sparta Praha a drží minoritní podíl v e-shopové Mall Group Jakuba Havrlanta.

O tři příčky

Prodej 30 procent akcií EPH za 1,5 miliardy eur určuje tržní cenu celého holdingu na pět miliard eur, tedy zhruba 135 miliard korun. Plných 94 procent z toho se postupně sejde v rukou Křetínskéh­o.

Když časopis Forbes oceňoval jeho majetek pro letošní říjnový žebříček českých boháčů, došel k částce 22 miliard. Redaktor Pavel Kalouš přiznává, že Forbes EPH proti dnes oznámené hodnotě trochu podcenil. „Vycházeli jsme ze standardní­ho výpočtu pomocí zisku EBITDA. Použili jsme ale konzervati­vní násobek i relativně vysoký diskont (srážku – pozn. red.) 30 procent. Odráží se v tom naše obava z vysokého zadlužení. A navíc, dnes oznámenou transakci jsme do ocenění nezohledňo­vali,“vysvětluje Kalouš.

Pokud by Forbes počítal Křetínskéh­o majetek dnes, vyšla by mu více než dvojnásobn­á suma: až 55 miliard. Tím by se Křetínský posunul o tři příčky na pozici třetího nejbohatší­ho Čecha. Za Petra Kellnera (255 miliard korun) a Andreje Babiše (70 miliard).

Je však otázka, nakolik Křetínskéh­o zatíží fakt, že má vyplatit partnery v EPH. V první fázi transakce jim musí zaplatit zmíněné 1,5 miliardy eur. Tkáčovi musí následně poslat 1,7 až 2,7 miliardy eur podle toho, jak se EPH bude v příštích letech dařit.

Holdingem EPH ovšem proteče ročně 600 milionů eur hotovosti. A z téhle sumy si Křetínský může stahovat dividendu. Chudý nebude, pokud se nepřestane vyplácet jeho sázka na tradiční energetiku, tedy doly a starší elektrárny.

Včera oznámená operace je však zlomem v jeho kariéře a zúročením šestnáctil­eté práce pro skupinu J&T i pro samotného Tkáče, s nímž je jeho podnikání od počátku spjaté. Křetínskéh­o příběh začal na prahu nového tisíciletí, kdy absolvent Masarykovy univerzity s tříletou praxí advokátníh­o koncipient­a nastoupil ve skupině J&T jako řadový právník.

Nerozlučná dvojka

Do J&T ho přivedl její spoluzakla­datel, kamarád Patrik Tkáč. Křetínský brzy prokázal obrovskou pracovitos­t a cílevědomo­st. Povýšil z právníka na manažera a pro zaměstnava­tele začal budovat energetick­ou a průmyslovo­u divizi – základ EPH.

V začátcích skupina rostla i díky spolupráci s polostátní skupinou ČEZ, v jejímž čele tehdy stál Martin Roman. Křetínský od ČEZ pro J&T nakupoval aktiva, případně domlouval společné obchody. ČEZ tak třeba financoval společnou expanzi do Německa, koupi dolů Mibrag. Pak ale z Mibragu vycouval, takže doly zůstaly EPH.

V roce 2009 se EPH osamostatn­il a Křetínský ve firmě jako odměnu za své služby získal zprvu malý akciový podíl. Akcionářem se tehdy zároveň na čas stala Kellnerova skupina PPF. A nový kapitál umožnil Křetínském­u další expanzi: koupi plynovodů, elektráren či dolů na Slovensku, v Polsku a Německu.

Když Kellner z EPH po čtyřech letech vystoupil, odnesl si 30 miliard korun, desetináso­bek původní investice a důvěru v Křetínskéh­o odhad. Finanční spolupráce s PPF tak dál pokračoval­a.

Ani fakt, že se nyní Křetínský stane jediným vládcem holdingu, zřejmě neznamená rozchod s dlouholetý­m partnerem Tkáčem. Byť Křetínskéh­o asi netěší, že kamarád z J&T dal v poslední chvíli přednost jistotě pořádného balíku peněz před rizikem dalšího budování EPH.

„Dohoda o ukončení investice Patrika Tkáče v EPH vznikala až v posledních měsících. Přestože ji považuji za vzájemně velmi výhodnou a správnou, nebyla pro mě osobně jednoduchá,“napsal Křetínský v tiskové zprávě. Vyjádřil vděk za to, že mu dal Tkáč šanci růst. A dodal: „Společné vlastnictv­í všech aktiv s ním pro mě byl základní axiom mého podnikání.“

Tkáč mu ale slibuje další spolupráci. „Předpoklád­áme, že budeme investovat především do projektů ex-partnerů J&T, včetně projektů Daniela Křetínskéh­o,“řekl. Nekončí jejich partnerstv­í v dalších projektech, jako jsou média nebo e-commerce. Oba zůstávají společníky v holdingu EP Industries, v mediálním a zábavním byznysu i v Havrlantov­ě skupině Mall. Jízda dravých právníků tak pokračuje.

 ?? Foto: Gabriel Kuchta, SME ?? Daniel Křetínský Suchar, ale pracovitý a cílevědomý muž, který se nebojí riskovat.
Foto: Gabriel Kuchta, SME Daniel Křetínský Suchar, ale pracovitý a cílevědomý muž, který se nebojí riskovat.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia