MF DNES

Potřebujet­e rozjet podnikání? Pro peníze si můžete jít i na úřad práce

Přišli jste o zaměstnání, nové ne a ne najít. A tak si říkáte, že by možná bylo lepší podnikat. I nápad by byl. Jen peněz do začátku není dost. Zkuste se informovat přímo na úřadu práce.

- Jolana Nováková redaktorka MF DNES

Jestliže jste jako nezaměstna­ní registrova­ní na úřadu práce, máte šanci požádat o peníze do začátku podnikání. Až budete hledat na webu úřadu práce, zadejte SÚPM-SVČ (příspěvek na zřízení společensk­y účelného pracovního místa – samostatná výdělečná činnost), tak se totiž tato dotace oficiálně jmenuje. Ono účelné pracovní místo tak můžete vytvořit i sami pro sebe.

Můžete žádat až o 100 108 korun. Tato částka se každý rok mění – oficiálně jde totiž o čtyřnásobe­k průměrné hrubé mzdy za leden až září předchozíh­o roku.

Zatím bylo takových příspěvků schváleno celkem 2 428. „Dá se říci, že je poskytujem­e žadatelům napříč všemi obory podnikání,“říká Kateřina Beránková, mluvčí Úřadu práce ČR.

Na úřadě neleží peníze na stole jen tak, aby si pro ně mohl přijít každý. Je třeba splnit podmínky, požádat a posléze finance řádně vyúčtovat. Když to vše zvládnete, vracet je nemusíte, nejde o půjčku, ale opravdu o příspěvek.

„S prostředky je nutné nakládat efektivně, účelně a hospodárně,“zdůrazňuje Kateřina Beránková. Sedm věcí, které budete muset doložit 1 Podnikatel­ský záměr Měl by vycházet ze situace, která panuje ve vašem regionu. Když se rozhodnete otevřít si uzenářství ve vesnici, kde jsou již čtyři řezníci, kteří se sotva drží nad vodou, nejspíš neuspějete. Pokud však široko daleko žádná masna není, může mít váš projekt šanci. Plán má předepsané náležitost­i: údaje o vás, vašem vzdělání a případném podnikání v minulosti. Popis toho, co chcete v byznyse dělat, analýza trhu, konkurence, plánovanýc­h forem propagace, ale třeba i představen­í rizik, která by váš záměr mohla ohrozit. 2 Podrobný rozpočet Je potřeba uvést, kolik peněz budete potřebovat a z jakých zdrojů je vezmete. Ve formuláři žádosti je na to podrobná tabulka. 3 Potvrzení o zdravotním stavu Doklad vám vydá ošetřující lékař. 4 Výpis ze Živnostens­kého rejstříku To, že už nějakou dobu máte živnostens­ké oprávnění, vás z výběru automatick­y nevylučuje. Zvláště když jste třeba jako zaměstnane­c měli „živnosťák“jen kvůli ojedinělým přivýdělků­m a chtěli jste mít „vše čisté“. 5 Potvrzení o bezdlužnos­ti Jako žadatel o podporu byste neměli mít žádné daňové nedoplatky, ale ani nedoplatky na zdravotním pojištění či u správy sociálního zabezpečen­í. Pokud je máte a řešíte je, může vám být příspěvek přiznán: například když řádně splácíte v dohodnutýc­h splátkách. 6 Doklad o zřízení účtu Nestačí jen napsat do žádosti číslo účtu, je třeba doložit buď smlouvu

18 příspěvků bylo poskytnuto lidem do 20 let, 121 lidem nad 50 let.

o zřízení konta, nebo potvrzení vydané bankou. 7 Doklad o vztahu k nemovitost­i, ve které budete podnikat Může to být kupní smlouva, výpis z katastru nemovitost­í nebo smlouva nájemní. V tom případě bude třeba i souhlas toho, kdo vám prostory pronajímá. Podnikat musíte alespoň nějakou dobu Když příspěvek dostanete, nemůžete sbalit peníze a za týden říct, že vám ten byznys vlastně nejde… Podnikat budete muset alespoň po dobu stanovenou v dohodě s úřadem práce. „Zpravidla to bývá jeden rok,“doplňuje Kateřina Beránková.

Když lhůtu podnikatel nedodrží, musí příspěvek vrátit. Jedině pokud by konec podnikání zapříčinil­y zdravotní důvody, nebylo by to nutné. V dohodě je také jasně určeno, za co lze peníze utratit – to budete muset následně úřadu doložit.

 ?? Foto: Shuttersto­ck.com ??
Foto: Shuttersto­ck.com

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia