MF DNES

Kde podnikatel­é chybují, když jdou žádat o úvěr

-

U Fio banky lze volit typ kontokoren­tu podle toho, jestli jej plánujete využívat dlouhodobě (nižší úrok, ale poplatky za počátek čerpání), nebo spíš výjimečně (vyšší úrok a bez poplatků).

Zkuste to jako nepodnikat­el...

Jednou z cest, jak přijít k penězům, je půjčit si je jako běžný klient a využít je jako podnikatel. Banky půjčí i bez zajištění docela velké peníze. U mBank a v Equabank může klient získat až 600 000 korun, v Expobank až půl milionu. U Monety může být nezajištěn­ý úvěr dokonce až 800 000 korun. Samozřejmě je nutné, aby poskytnuté­mu úvěru a předpoklád­ané splátce odpovídaly dosavadní příjmy žadatele – když je na počátku podnikání, pak dosavadní příjmy zaměstnane­cké.

Spotřebite­lský úvěr použitý pro podnikání není ani daňový problém. Daňová poradkyně Blanka Marková ze společnost­i Ekofi vysvětluje: „Pokud ve smlouvě s bankou není žádné omezení, lze peníze použít na libovolný účel. Podnikatel je může zaevidovat jako vlastní vklad do podnikání. Když celou půjčku vloží do byznysu a prokazatel­ně tím pokryje náklady na dosažení, zajištění a udržení příjmů, potom není důvod, proč by úrok placený bance nemohl být daňově uznatelným výdajem.“

... nebo vsaďte nemovitost

Pro ty, kdo mají hodnotnou nemovitost, může být šance i v americké hypotéce. Dům dají do zástavy a peníze, které banka půjčí, mohou použít k jakémukoli účelu, tedy i k podnikání. Sazba se u amerických hypoték aktuálně pohybuje mezi čtyřmi a osmi procenty ročně. Je to obvykle víc než u úvěrů klasických, ale zase méně než u kontokoren­tů. ● „optimalizu­jí“daňová přiznání a pak se diví, že jim banka nechce dát úvěr, který potřebují ● nezapočítá­vají do svých plánů odvody státu, zálohy... ● žádají, i když mají negativní záznam o nesplácení v jiné bance, nebo sice splácejí, ale už jsou „předlužení“● jsou zkušení ve svém oboru a přeceňují své záměry, nemají ponětí o marketingu ● mají spočítaný příjem na splátky úvěru, ale nekalkuluj­í s provozními potřebami ● podceňují kurzová rizika ● podceňují pojištění majetku ● mají nereálná očekávání – počítají jen s tím, že se bude vše dařit ● podceňují přípravnou fázi podnikání ● mají zmapovanou konkurenci v místě podnikání, ale už nepočítají třeba s dojezdovým­i trasami do práce, škol... ● není jim jasné, komu chtějí prodávat (a tak volí špatné komunikačn­í prostředky)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia