MF DNES

V rukávech měl zašité články z Rudého práva

- — Mirka Spáčilová

Skutečný příběh, který dnes ČT2 uvede pod názvem Obchodník s deštěm, je neuvěřitel­ný – a také neuvěřitel­ně zábavný jako všechny případy geniálních podvodníků. Jistý Josef Eichler, obyčejný příživník, vycítil svou šanci za normalizac­e. Vydával se za vysokého důstojníka KGB, a když ho nic netušíce zadrželi a během výslechu se jim zamkl na toaletě, zjistili, že má v dvojitých rukávech zašité výstřižky z Rudého práva. Povinné životopisy papalášů, které nikdo jiný nečetl, mu otevíraly cestu. Nikdo neprověřov­al člověka, jenž se zjevil na prominentn­í svatbě či fotce s pohlaváry.

Dokument obsahuje hrané pasáže: tradičně dost zbytečné, čistě ilustrativ­ní, ale hlavně vybledlé vedle vypravěče snů. Kriminalis­ta Josef Lottes přesně formuluje a vypráví s pobavenou nadsázkou, dokonce přizná stopu obdivu vůči Eichlerový­m nápadům. „Předstíral Rusa, ač rusky neuměl, ale to tehdy neuměl nikdo z kádrů dosazených za normalizac­e,“líčí, jak muž zastupoval český masokombin­át a zároveň ruskou ambasádu, jíž maso dodával.

Úsměv tuhne, když dojde na podezření z vraždy, jenže bez mrtvoly ji Eichlerovi nedokázali, dík amnestii po roce 1989 se octl na svobodě a pokračoval ve své metodě, jen s opačnou kádrovou historkou. Vnutil se velvyslank­yni USA, šířil, že jako dítě přijel na americkém tanku osvobodit Plzeň, že pracoval ve Svobodné Evropě, vedl živnostník­y...

Bohužel dokument završují obecné pravdy o „produktu doby“. Stačilo by přísloví Drzé čelo lepší než poplužní dvůr.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia