MF DNES

Za byznys s „trávou“dostal barman 10 let

-

Desítky kilogramů marihuany putovaly do loňského roku mezi Prahou a bavorským Řeznem. Za podíl na drogovém byznysu senát pražského městského soudu poslal na deset za mříže barmana Dušana S. Soudci rozhodli i o povinnosti uhradit milionovou pokutu.

„Soud v této věci provedl všechny potřebné důkazy, aby mohl ve věci rozhodnout,“uvedl mimo jiné ve zdůvodnění verdiktu soudce Petr Hovorka. Trest, který jeho senát vynesl, odpovídá závěrečném­u návrhu státního zástupce.

„Podílel se na organizaci a vývozu nejméně 70 kil sušiny omamné látky konopí, a to tak, že byl ve spojení s organizova­nou skupinou působící v ČR a SRN,“popsala případ z rozsáhlé žaloby státní zástupkyně Jaromíra Biolková. Drogy v Německu putovaly k velkoodběr­atelům a poté ke klientům. Další účastníky kšeftu s marihuanou pozatýkali kriminalis­té v Řezně. Kurýři a spoluorgan­izátoři byznysu v Bavorsku se k podílu na obchodu s narkotiky doznali a byli odsouzeni. Z české metropole vozili zásilky od tří do deseti kil. Gram „zboží“stál do pěti eur. Na lince Praha–Řezno balíky putovaly v pronajatýc­h autech a v motorkách. „Dodavatele­m byl Dušan. To bylo známo. Množství drog se kontinuáln­ě zvětšovalo,“uvedl při výslechu v Řezně Němec Phillip S.

„Zboží bylo více než dobré,“pochvalova­li si němečtí klienti. „Jednou jsme Dušanovi nesli asi 18 500 eur za deset kilogramů,“řekl do protokolu další Němec, Kevin B.

Kurýři za jednu cestu se zbožím inkasovali do 1 500 eur. K odměně však náležela i povinnost uhradit půjčovné za auto a benzin. K prémii náleželo i „kuřivo“.

Verdikt není pravomocný, lze se proti němu odvolat k Vrchnímu soudu v Praze. Trest padl na dolní hranici sazby, Dušanu S. totiž hrozilo 10 až 18 let za mřížemi. (boh)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia