MF DNES

Jezdit s Nibalim? Taková nabídka se neodmítá

- — tomáš Macek

Začátkem září zazvonil telefon. Volal Brent Copeland. Manažer nově vznikající silniční stáje Bahrain Merida nabízel českému jezdci místo ve svém týmu. Ondřeji Cinkovi tím změnil život. „Věděl jsem od svých šéfů v bikové stáji Merida, že mám nějaký telefonát očekávat. Přesto jsem byl překvapený a zaskočený.“

Vždyť mu právě nabídli angažmá v týmu Vincenza Nibaliho, šampiona Tour, Gira i Vuelty. Ve stáji, která míří do elitního společenst­ví World Tour. Dávali mu šanci startovat na největších závodech. Naději, že si splní dávný sen stát se aktérem Tour de France.

Cink je bronzovým bikerem z loňského mistrovstv­í světa a čtvrtým z toho letošního. Ve finále Světového poháru v Andoře dojel v září dokonce druhý.

„Vždycky bylo mým plánem jednou přejít na silnici,“přiznává. „Jen jsem nečekal, že to bude tak brzy. Ještě jsem si chtěl splnit na horských kolech nějaké cíle.“Ale taková nabídka se neodmítá. „Ani jsem o ní dlouho nepřemýšle­l,“vypráví. Souhlasil. A tak se zrodil nejpřekvap­ivější český cyklistick­ý přestup roku 2016.

Významnou roli při něm sehrál fakt, že bahrajnsko­u stáj bude vybavovat koly firma Merida, za jejíž bikový tým Cink jezdil. Firma se chce více prezentova­t na silnici a tento tým jí k tomu má pomoci. V sestavě budou kromě Nibaliho další zkušení silničáři Gasparotto,

role otce teď bude jaká?

Nechtěl jsem, abych byl stoprocent­ně závislý na něm, na tom, co on řekne a vyjedná. Proto jsem chtěl jezdit pro někoho jiného. Ale tátu motorky baví. Baví ho ten svět. Pomůže mi manažersky protlačit to, co potřebuji. S týmem teď jednáme oba.

I vás svět MotoGP baví.

Určitě. Těším se zpět. V mistrovstv­í Visconti, Moreno, Izaguirre či Sivcov.

Cink je údajně posledním jezdcem, jehož si vytipovali. Manažera stáje Copelanda přesvědčil­a i skutečnost, že nejlepších bikových výsledků dosahoval ve vyšších nadmořskýc­h výškách. „To mu na silnici může pomoci,“soudí Copeland.

Seznam bývalých kvalitních bikerů, kteří se posléze prosadili na silnici, je dlouhý. Od Američana Landise přes Australana Evanse, Slováka Sagana, Francouze Perauda až třeba k Dánu Fuglsangov­i, stříbrnému ze silničního závodu na letošních hrách v Riu. Cink věří, že výčet rozšíří.

„Moje postava je vrchařská. Měl bych se soustředit na delší a kopcovitěj­ší etapové závody,“tvrdí.

Samozřejmě, nejdřív se musí učit. Namísto intenzivní­ch závodů na horských kolech, trvajících půldruhé hodiny, na něj čekají mnohem větší dávky při závodech i v tréninku. „Měl jsem ročně naježděno kolem 15 tisíc kilometrů. Silničáři mají zhruba 30 tisíc. Musím to zdvojnásob­it,“plánuje. „První dva roky budou hlavně o adaptaci.“

Jaroslav Kulhavý, olympijský vítěz na horských kolech z roku 2012, mu k přestupu hned gratuloval. Také 30letý Kulhavý měl v minulosti šanci přejít na silnici, po hrách v Londýně dostal nabídku od stáje Etixx. Ale tehdy ji odmítl. „Teď už je pozdě,“soudí.

Naopak Cink přestupuje v 25 letech, ve stejném věku, jako se na silnici vydal cyklokrosa­ř Štybar. Času na to, aby se v extralize svého sportu prosadil, má spoustu.

Už příští úterý se v Chorvatsku setká s týmovými kolegy, budou testovat materiál. Nové velké cyklistick­é dobrodružs­tví pro něj začíná.

„Vždycky bylo mým plánem jednou přejít na silnici. Jen jsem nečekal, že to bude tak brzy.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia