MF DNES

Potápějící se Plzeň má zachránit kočkopes

- — Matěj Hejda, Ervín schulz

V půlce sezony jsem věděl, že to, co

Už musel něco udělat. Po nedělní ostudné domácí prohře se Spartou 0:5 majitel a generální manažer Plzně Martin Straka odvolal svého bratra Michala z pozice hlavního trenéra.

Plzeňští hokejisté ale byli bez hlavního kouče jen pár hodin.

V pondělí dopoledne odvolaného Straku nahradil člověk, který jej vyhodil – Martin Straka.

„Bylo to nejtěžší rozhodnutí, které jsem v klubu musel udělat,“neskrýval emoce majitel, manažer a teď i trenér v jedné osobě.

„Vím, že brácha udělal maximum, strašně tomu všemu chtěl pomoci. Hodně si to bral. Stejně jako my všichni. Bohužel jsme tu cestu nenašli,“řekl Straka.

Plzeňský patriot přebírá tým, který spadl na předposled­ní místo. To navíc drží před Karlovými Vary jen díky lepšímu skóre. Semifinali­sté poslední sezony v základní hrací době vyhráli za dvanáct utkání jen jednou a topí se v hluboké krizi. Z té má Plzeň vytáhnout se Strakou i dosavadní sportovní manažer klubu Tomáš Vlasák.

z kanceláře blíž ledu

Jak budou mít oba bývalí reprezenta­nti rozdělené funkce, po jednom tréninku zatím nevědí. Logicky se předpoklád­á, že roli hlavního kouče převezme Straka. „Ještě si sedneme a jasně si rozdělíme kompetence. Vyšel z toho teď takový kočkopes, ve Vítkovicíc­h to už musí být dané,“má jasno olympijský vítěz z Nagana.

První utkání čeká novou trenérskou dvojici už dnes večer na severu Moravy. Strakův přesun z kanceláře blíž k ledu se může na první pohled zdát jako překvapivý krok. Proč plzeňský majitel nesáhl po novém trenérovi, jenž by do trápícího se kolektivu přinesl čerstvou energii?

Zkoušel to. Už během nedělního kolapsu se Spartou Straka obvolával různé trenéry a vymýšlel, co dál. Jenže nebylo kde brát, a tak to nakonec vzal na sebe.

„Pořád jsme doufali, že se to zlomí, ale poslední zápas byl velký chaos. Sáhli jsme k tomuhle kroku a vsadili na lidi, kteří jsou odsud a chtějí Plzni pomoci,“přiznává.

vydal se prošlapano­u cestou

Strakův tah není v českém hokejovém prostředí ojedinělý, v poslední době ho využívali i jiní.

Třeba v brněnské Kometě v minulé sezoně přebral mužstvo po odchodu trenéra Aloise Hadamczika další majitel Libor Zábranský, jenž utrápené mužstvo dovedl alespoň do předkola play-off. U týmu zůstal i v nové sezoně a s kolektivem asistentů dotáhl Kometu do čela extraligy.

Podobně se v krizi zachovali před pár týdny v Pardubicíc­h, kde generální manažer Pavel Rohlík věřil vlastním schopnoste­m a po odvolání trenéra Draisaitla převzal tým sám.

Právě nedostatek trenérů může být hlavním důvodem Strakova rozhodnutí. Pomůže ale úspěšný majitel svému milovanému klubu zpět do horních pater tabulky?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia