MF DNES

Kapitán Interu rozzuřil ultras: Sundej pásku, ty klaune!

-

Mladá Boleslav dokazuje všem: Dámy a pánové, myslíme to vážně! Vzhledem k tomu, že z fotbalové sezony utekla už třetina, musíme brát boleslavsk­ou výzvu velmi seriózně.

Co zásadního dosud přineslo deset odehraných kol?

Aby Sparta nelitovala, že ho pustila. Špílmachr Marek Matějovský se přestal hodit, protože sparťanský kádr vypadal před zdravotní kalamitou extrémně nabitý.

Pokud vám táhne na pětatřicet a dynamiku už sotva zlepšíte, měli byste místo uvolnit jiným? Ne vždycky, což je právě Matějovské­ho případ. V Mladé Boleslavi, kde ho odjakživa obdivovali, si od středního záložníka slibují nadhled a schopnosti režírovat hru. V tom je Matějovský na české poměry výjimečný. Však jste to mohli vidět v pátek, kdy při premiéře v základní sestavě zazářil proti Bohemians.

Slušně rozjeté mužstvo dostalo další důležitý impulz. Brankář Diviš má pět vychytanýc­h nul, útočník Chramosta sedm vstřelenýc­h gólů. Mladá Boleslav je první.

„Aby to nebylo tak, že dva (Plzeň a Sparta) se perou a třetí (Boleslav) se směje,“upozornil sparťanský kapitán David Lafata.

Stát se to klidně může. Zatímco báječný začátek Zlína připomínal spíš nereálnou pohádku, Boleslav zlaté ambice má. Byť se mistrem ještě nikdy nestala. Nebo právě proto?

Zatočíme s trenéry Příbram, Slavia, Jihlava, Sparta, v sobotu Jablonec... Slovy klasika: Rozmohl se nám tu takový nešvar!

Nové trenéry navíc museli narychlo shánět také na Dukle, protože Jaroslav Šilhavý vyslyšel slávistick­é SOS volání o pomoc, a v Mladé Boleslavi, která podlehla vyššímu principu reprezenta­čnímu. Jak bylo řečeno výše, po odchodu Karla Jarolíma mužstvo nijak nestrádá. Ještě jednou trenéři. Zatím nejúspěšně­jší rošádu vymyslela

David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Střílel góly, jako snad jediný táhl trápící se klub, navlékal kapitánsko­u pásku. A když na začátku října útočník Mauro Icardi ve fotbalovém Interu Milán prodloužil smlouvu do léta 2021, fanoušci byli nadšení.

O pár dní a jednu čerstvě vydanou autobiogra­fii později je všechno jinak. Obdiv se během chvilky změnil v otevřenou nenávist.

Když v neděli Inter nastoupil proti Cagliari, na San Siru se děly věci. Icardiho vítal transparen­t s nevybíravý­m Slavia. Pět zápasů, čtyři výhry a pokaždé s nulou. Včetně derby.

„Není to tak, že teď je všechno vynikající a výborné. Jsme na začátku cesty,“nabádá Jaroslav Šilhavý, který po pátém kole vyměnil kritizovan­ého Dušana Uhrina.

Ačkoli Šilhavý nebyl favoritem číslo jedna, utrápená Slavia pod ním očividně ožila. Už je pátá a navrch má odložený zápas k dobru.

Prozatím splaskla bublina s nápisem Gino van Kessel. Útočník, který přišel s fanfárami za 35 milionů korun, ztratil i místo náhradníka. Aféra, která dostala ještě větší mediální prostor než úžasné tažení Zlína. Však si také rozhodčí Lucie Ratajová užila své. V poslední vteřině neviděla jasný ofsajd domácího Brna a okradla tím Spartu o vítězství 3:2. Toť ve zkratce. Už předtím přitom přehlédla ofsajd před sparťanský­m gólem. Zápas blbec!

„Chyby dělají hráči, i rozhodčí ji může udělat, ale bohužel jsem se dozvěděla, že já jako žena chybu udělat nemůžu,“posteskla si pro Frekvenci 1. Brankář Koubek a záložník Vácha ji v rozčilení poslali k plotně. Oba dostali pokutu, Koubek se druhý den omluvil.

A chybující asistentka Ratajová? Ta si čtyři zápasy nezamává. vzkazem: „Nejsi muž. Nejsi kapitán. Jsi jen odporný kus h .... !“

Diváci na něj celý zápas pískali a bučeli. A když ve 26. minutě zahodil penaltu, radovali se. Jejich hněv byl tak velký, že jim nevadilo, že tým propásl šanci jít do vedení. A že i kvůli tomu nakonec prohrál 1:2.

Hlavní cíl byl splněn: dát Icardimu najevo, že už není vítán. Co ultras tak rozzuřilo? Stačilo pár řádek v Icardiho nové autobiogra­fii. Konkrétně pasáž, v níž popsal dění po prohraném zápase se Sassuolem v únoru 2015.

„Fanoušci si nás zavolali pod kotel, slyšel jsem všechny možné nadávky. A pak jsem uviděl malého

Že by se hlásila druhá liga? Všechno tomu nasvědčuje.

V Teplicích jsou už měsíc rudí vzteky, že s nebohou Příbramí jako jediní ztratili body. Dokonce všechny tři, neboť prohráli 2:3. Poslední tým ligy čekal na vstřelený gól 701 minut. Horší vstup do sezony měly jen Lázně Bohdaneč v roce 1997.

Zeptejte se v Jihlavě a nejspíš hned ve dveřích dostanete facku, protože na ironii tam teď nikdo není zvědavý. Jak už víte, i zoufalá Příbram jednou vyhrála. Jihlava ne, a to se v nouzovém stavu obrátila kluka, který mě prosil, abych mu dal svůj dres,“vyprávěl Icardi.

„Věnoval jsem mu ho jako dárek, ale šéf ultras na kluka skočil, dres mu vzal a hodil mi ho zpátky. Začal jsem mu nadávat: Ty s .... , děláš drsňáka před malým dítětem, aby ses vytáhl na zbytek kotle? V kabině mě pak oslavovali jako hrdinu, nikdo si nedovolil postavit se šéfovi ultras,“tvrdil argentinsk­ý střelec.

Tím tvrdé jádro fanoušků šíleně naštval. Jen co se kniha objevila na pultech, vydali prohlášení, ve kterém Icardiho verzi rozcupoval­i.

„Mluví o dětech a vymýšlí si incident, který se nikdy nestal, aby se ukázal v lepším světle než my. Přitom na bývalého reprezenta­čního trenéra Michala Bílka. Ponurá atmosféra se zvedla, bodový zápis nikoli.

Další pokus? V pátek doma proti Dukle. To už Jihlava prostě musí.

Pořád se čeká, až severočesk­á letka zvedne prapor – a stále nic!

Případ Liberec: Tým, který válí v evropských pohárech, zůstává těsně nad sestupem. Aspoň že udržel kouče Jindřicha Trpišovské­ho, kterého vehementně chtěla Sparta.

Případ Jablonec: Po posledním krachu vyhodil trenéra Zdenka Frťalu i manažera Ivana Horníka, na nichž chtěli postavit budoucnost. právě náš sektor dětem pomáhá s choreograf­iemi,“tvrdí fanoušci. A vzkazují: „U nás jsi skončil. Hotovo. Sundej pásku, ty klaune!“

Ultras mu vyčetli i to, že jim v knize drsně vyhrožoval: „Můžu se postavit jednomu po druhém. Kolik jich je? Padesát? Sto? Dvě stě? Zavolám sto kriminální­ků z Argentiny, kteří je pozabíjejí. Pak uvidíme.“

Takové věci drsňáci z kotle nezapomína­jí. Proto se Icardi už před zápasem pokusil zařadit zpátečku a na Instagram umístil dlouhý text, ve kterém se snažil vše vysvětlit.

„Rozhodně jsem nechtěl nikoho naštvat. Vy jste přece ti, ke kterým běžím každý víkend slavit góly, Inter

To že jsou nejžhavějš­í kandidáti na titul? Zatím leda na papíře. Ani jeden nehraje špičkový fotbal, blýskne se jen občas. O to zajímavějš­í může být nedělní šlágr podzimu. Hraje se v Plzni od 18.00. Plzeň je zatím lepší. Pod trenérem Romanem Pivarníkem se snaží o náročný styl s vysokým napadáním. Body získává, leč bez elegance.

Nervózní Spartě, která vyráběla triviální obranné kiksy, ulevil až odchod Zdeňka Ščasného. Mladý nástupce David Holoubek sází na motivaci, neokoukané hráče, pozitivní myšlení a ofenzivní strategii. Byť má Sparta spoustu zraněných a sotva lepí sestavu, v nové éře vstřelila jedenáct branek za čtyři zápasy.

Jen se neví, zda je Holoubek (muž bez potřebné licence) provizorní záskok, nebo trvalé řešení.

Už ve čtvrtek hraje Sparta zase, konkrétně Evropskou ligu v izraelské Beer Ševě, vysněná posila je však v nedohlednu. Bývalý reprezenta­ční kapitán Tomáš Rosický zvládl jen dvacet minut, víc nic. Zranil se. Aby nedošlo k mýlce, pořád je to událost, že se Rosický vrátil, ale pointa příběhu chybí. miluju,“snažil se je obměkčit. Jak se během utkání ukázalo, nepovedlo se. Icardi si tak zadělal na další problémy, kterých už v kariéře pár zažil. Nejvíc to schytal, když si před třemi lety začal s manželkou spoluhráče Maxiho Lópeze.

Blonďatou Wandu si poté Icardi vzal, teď jeho kariéru řídí jako manažerka. Právě ona údajně stojí i za vydáním kontroverz­ní autobiogra­fie.

Ta se teď bude upravovat: vedení Interu po schůzce s Icardim rozhodlo, že inkriminov­ané stránky z knihy musí zmizet. Argentinec navrch dostal pokutu, ale páska mu zůstane. Bude to stačit, aby mu ultras odpustili?

 ?? Jan Palička reportér MF DNES Foto: ČTK ?? Mladá Boleslav vede po deseti kolech ligu. Rozjetý tým, který osmkrát vyhrál, může mít i ambice na titul.
Jan Palička reportér MF DNES Foto: ČTK Mladá Boleslav vede po deseti kolech ligu. Rozjetý tým, který osmkrát vyhrál, může mít i ambice na titul.
 ?? Foto: AP ?? V problémech Útočník Mauro Icardi naštval ultras Interu Milán.
Foto: AP V problémech Útočník Mauro Icardi naštval ultras Interu Milán.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia