MF DNES

Rybníček ve slovenském rybníčku

- Vojtěch Varyš

Poslední nadějí slovenské pravicové opozice, jak zatnout tipec hegemonii premiéra Roberta Fica, byl Radoslav Procházka. Dynamický právník, který získal přes dvacet procent hlasů v prezidents­kých volbách, chtěl být vůdcem pravice. Jeho strana Síť se však místo lídra opozice stala nejmenším přívažkem vládní koalice v čele právě s Ficem, což většina jejích poslanců neunesla a partaj se rozpadla. Dnes, pouhého půl roku po volbách, prakticky neexistuje.

Také Slovenská křesťanská a demokratic­ká unie někdejšího premiéra Mikuláše Dzurindy, která získala v posledních volbách necelé jedno procento hlasů, je blízko zániku, a mimo parlament nyní operuje také tradiční strana KDH. Od Křesťansko­demokratic­kého hnutí se odštěpil populární exministr Daniel Lipšic, který se však po nedávné autonehodě stáhl z veřejného života.

Dalo by se říct, že nika je volná. Anebo taky, že už mohou slovenští voliči mít nových nadějných stran plné zuby.

Na Slovensku však vznikají a zanikají politické strany každou chvíli, takže další z mnoha pokusů je většinou vítán.

S uskupením TOSKA (jednotlivá písmena znamenají osvědčené konzervati­vní hodnoty jako tradice, odpovědnos­t...) přichází primátor Trenčína a bývalý ředitel Slovenské televize Richard Rybníček. Někdejší novinář má pověst dravého manažera a člověka, který ví, co dělá. Osud váhavého a lavírující­ho Procházky, který by chtěl tolik vládnout, že je mu jedno, s kým se spojí, stejně jako ideologick­y zaťatého Richarda Sulíka ze Svobody a solidarity, jehož koaliční potenciál je naopak minimální, nejspíš Rybníčka nečeká.

Jenže na Slovensku je do příštích voleb ještě daleko, a třebaže voda v tamním politickém rybníčku je pořádně zatuchlá, budoucí vývoj lze těžko odhadovat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia