MF DNES

„Ulice není moje volba,“tvrdí kampaň

- — Jakub Heller

„Byla jsem za deset čertů a měla jsem přísnýho tátu, který opakoval, že škoda každé rány, která padne vedle,“vzpomíná na své dětství sedmapades­átiletá Alena, která dnes žije na ulici a často přespává v noclehárně na lodi Hermes.

Ve 26 letech se vdala. „Naše manželství prvních patnáct let šlo, za tu dobu mě manžel zbil jen jednou,“říká. Později se ale násilí začalo stupňovat a v roce 2006 manžel Alenu vyhodil i se synem na ulici. Našla si dalšího partnera.

Ten ale pil, také ji velmi krutě bil, vynucoval si sex a nutil ji krást. Po třinácti měsících od něj utekla. „Nedávno mi v Arcidiecéz­ní charitě nabídli stravenku v hodnotě 100 Kč, když půjdu na rentgen plic,“říká Alena. Lékaři jí na plicích objevili nález a brzy půjde na operaci do Thomayerov­y nemocnice.

To je jen velmi ve zkratce jeden z lidských příběhů, se kterými se mohou zájemci seznámit prostředni­ctvím kampaně „Ulice není moje volba“. Připravilo ji Centrum sociálních služeb Praha (CSS) a jejím cílem je zvýšit toleranci a solidaritu Pražanů k lidem bez domova.

„Tedy přimět širokou veřejnost k zamyšlení nad tím, že ne každý bezdomovec se na ulici dostal vlastní vinou a nezvolil si tuto cestu jako životní styl,“vysvětluje radní pro sociální oblast Daniel Hodek (ČSSD).

Kampaň potrvá až do konce roku a její součástí bude například pojízdná výstava autentický­ch fotografií zachycujíc­ích příběhy lidí bez domova. Připravuje se také koncert pod širým nebem, kde vystoupí Bohuš Matuš, který se stal tváří kampaně, a také dokumentár­ní film v produkci České televize. Kampaň vyjde Prahu na 1,5 milionu korun a doplní ji i publikace s příběhy a fotografie­mi lidí bez přístřeší.

„Veřejnost nám brání pomoci“

„Ano, mohli bychom za ty peníze nakoupit jídlo a rozdat ho mezi lidi bez domova, ale tím bychom řešili pouze současnou situaci,“říká Ludmila Tomešová, zástupkyně ředitele CSS. Největším problémem v pomoci bezdomovců­m je podle ní totiž odmítavý přístup veřejnosti.

Ten má prý za následek nedostateč­nou kapacitu služeb, které Praha bezdomovců­m poskytuje, například zimních nocleháren. „Stále narážíme na nevoli ze strany obyvatel, kteří odmítají jakékoliv rozšiřován­í služeb ve svém okolí,“dodává Tomešová. Doufá, že kampaň přispěje k tomu, aby Pražané přestali bezdomovec­tví vnímat jen jako soubor obtěžující­ch asociálníc­h jevů bez pochopení pro lidské příběhy, které se za ním skrývají.

Podobné kampaně přitom podle Tomešové nejsou v zahraničí běžné. „V jiných zemích lidé častěji chápou bezdomovec­tví i jako své osobní riziko, zatímco česká společnost si stále odmítá připustit, že to je fenomén, který se může týkat každého z nás,“říká. V Praze jsou bez domova podle posledních údajů přibližně čtyři tisíce lidí, z nich asi patnáct set žije přímo na ulici. Ztráta domova však hrozí mnohem většímu počtu osob. „Podle odhadů jde v Praze o desítky tisíc lidí a řekla bych, že ke sto tisícům mnoho nechybí,“říká Tomešová.

Praha kromě kampaně připravuje i novou koncepci pro bezdomovec­tví. „Hlavním záměrem je vytvoření malokapaci­tních denních center, kde by se sociální pracovníci o lidi bez přístřeší starali přímo na území městských částí,“vysvětluje Hodek. Centra by podle něj měla omezit cestování lidí bez domova za sociálními službami po celé Praze.

 ?? Foto: Andrea Černá, CSS ?? Život bez domova Součástí kampaně bude i výstava fotografií pražských bezdomovců a míst, kde žijí. Snímky budou doplněny i o jejich životní příběhy. Expozice je od včerejšího dne k vidění v budově Nové radnice, ale 7. listopadu se přestěhuje do haly...
Foto: Andrea Černá, CSS Život bez domova Součástí kampaně bude i výstava fotografií pražských bezdomovců a míst, kde žijí. Snímky budou doplněny i o jejich životní příběhy. Expozice je od včerejšího dne k vidění v budově Nové radnice, ale 7. listopadu se přestěhuje do haly...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia