MF DNES

Místo vinohradu domky. Magistrát neví. Řeší, jak s nápadem naloží

Kdysi se tu pěstovala réva, byl tu sad. Dnes chce v této zelené části Proseku majitel pozemku stavět. Není však jasné, kolik domů a jak budou velké.

- Kateřina Frouzová redaktorka MF DNES

Z vinice a sadu stavební parcela? I to je v Praze možné, byť tak ojedinělé, že nápad budí rozruch. Jako právě tento týden. Konkrétně jde o případ z Prahy 9, kde chce majitel pozemku stavět na místě bývalé vinice. Nyní je obrovský pozemek mezi Vysočansko­u a Proseckou ulicí v podstatě zelený, avšak neudržovan­ý.

„Jedná se sice jen o pruh tohoto území ale i ten pruh umožňuje megalomans­ký projekt, a tomu chceme zabránit,“řekl starosta Prahy 9 Jan Jarolím (ODS).

Za poslední rok se jedná o jeden z nejpozoruh­odnějích podnětů ke změně územního plánu, který část magistrátu posvětila. Většina jiných změn se totiž týká případů, kdy developeři chtějí postavit vyšší domy nebo změnit poměr bytové a komerční výstavby. Jen výjimečně někdo přijde s nápadem zastavět zeleň. I proto je nyní v pohotovost­i devátá městská část, které se navrhovaná změna týká, ale také někteří magistrátn­í zastupitel­é.

Politici se neshodují, zda změnu pustit dál do projednává­ní, nebo nikoli. Komise rady a rada samotná, náměstkyně Petra Kolínská (SZ) či piráti změnu odmítají.

„S takovou změnou nesouhlasí­me,“řekla Kolínská. Naopak výbor územního rozvoje či radní z ČSSD by ji pustili dál. Zastupitel­stvo ve čtvrtek jejich spor rozhodne.

Jeden, šest. Kolik domů plánují?

Půdu vedenou v územním plánu jako sady, zahrady a vinice koupila kromě jiných investorů i rodina Vratislava Veselého, muže podnikajíc­ího třeba v Tankodromu Milovice. V minulosti tu chtěl stavět ještě se dvěma známými, dnes je podle katastru jeho rodina jediným vlastníkem. Pozemek se rozléhá na ploše 35 tisíc metrů čtverečníc­h a v podnětu pro změnu územního plánu – tedy v textu oficiální žádosti – stojí, že majitelé chtějí na třetině půdy obytnou zástavbu, objekt sociálních služeb a na dvou třetinách park. Kdyby jim změnu město povolilo, stoupla by cena parcel nejspíš o desítky milionů korun.

Avšak právě v tomto bodě, což plyne ze slov Veselého, panují pozoruhodn­é zmatky v tom, co vlastně investoři s půdou plánují. Podle Veselého je totiž žádost špatně napsaná. „Dříve tam stávala řada domů, která se zbourala, a my jsme chtěli stavět jen v této části. Ze svahu směrem dolů jsme chtěli vinohrad. Nahoře měly být jen tři baráčky celkem asi na tři sta metrech čtverečníc­h,“řekl Veselý. Nyní tu chce jen jeden domek. Podle Veselého v době, kdy půdu kupoval, plánovala i Praha 9 na Proseku výstavbu, ale pak změnila názor. Důležitý je ještě jeden moment. Když zmíněný magistrátn­í výbor podnět pro změnu v katastru v roce 2014 projednáva­l, řekl na schůzi jeden z tehdejších vlastníků pozemku, že na území hodlají stavět tři až šest domů, aby mohli o území pečovat. Na pozemku jsou totiž černé skládky, což je problém, na který upozornil Veselý. Avšak majitelé pozemků již měli šanci postavit si tři malé domky, ale podle radnice Prahy 9 ji nevyužili. „Byla ochota přistoupit na přijatelné řešení – stavbu výjimečně přípustnou, což by v tomto případě byly tři malé viniční domky,“popsal Jarolím návrh Prahy 9.

Schválení podnětu pro změnu je první krok, toto zahájení „pořízení změny“fakticky znamená, že Praha začne prověřovat podrobnost­i žádosti. „Myslím, že pořizovat by se mělo všechno. Měli bychom zjistit, co tam majitel chce, a pak teprve říci, jestli to chce i Praha, nebo ne,“uvedl Jan Slezák (ČSSD), předseda výboru pro územní rozvoj v roce 2014 i nyní. Jeho stranický kolega náměstek Petr Dolínek hlasoval v radě pro pořízení této změny. Jak řekl, prosazuje princip, kdy vlastníci pozemků mají právo, aby město jejich žádost podrobně posoudilo. Důležité tak bude jednání zastupitel­stva ve čtvrtek a jak se politické kluby rozhodnou v tomto případě hlasovat. „My jsme proti rozšiřován­í zastavitel­ných ploch ve chvíli, kdy nejsou vyčerpané ty stávající. Když bude jednodušší koupit si louku nebo vinici a změnit územní plán, tak se brownfield­ů nezbavíme nikdy,“reagoval za piráty Mikuláš Ferjenčík. Proti změně může být i ODS.

„Měli bychom zjistit, co tam majitel chce.“Jan Slezák (ČSSD)

předseda výboru pro územní rozvoj pražského magistrátu

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia