MF DNES

Pithartovo rudolfinsk­é kázání

Pithartovo pranýřován­í národního kolektivu jako celku nemá smysl. A nepleťme si Unii se Západem. Můžeme se naopak ptát, zda je budovatels­ká integrace vůbec hodnota západní.

- Komentář Alexandra Tomského

Mrzí mě, že se Pithart ze stařecké ješitnosti nechal slyšet, že zváží kandidatur­u na prezidenta.

Petr Pithart pronesl k nedožitým osmdesátin­ám Václava Havla projev a způsobil velké nadšení mezi českou humanitní antipoliti­ckou inteligenc­í. Ba dokonce jím vyvolal i výzvy „Pithart na Hrad!“, jako by nebylo známo, že jde bohužel snad o nejneoblíb­enějšího politika oné krátké disidentsk­é éry mezi převratem a rozpadem federativn­í republiky a že mu bude v době střídání prezidentů už 77 let. Mrzí mne, že se on sám ze stařecké ješitnosti nechal slyšet, že takovou možnost zváží, ačkoli dobře ví, že máme přímou volbu prezidenta.

A mrzí mne to dvojnásob, protože si Pitharta cením a mám ho rád. Za jeho konzervati­vní patriotism­us a disidentsk­ou odvahu (publikoval i na Západě pod svým jménem), za obhajobu politickéh­o realismu a devastujíc­í kritiku komunistic­kých „osmašedesá­tníků“, za obranu tradice příkladnýc­h světců (Jana Nepomuckéh­o) i za kritiku „tatíčkovsk­ého“neživotnéh­o, iluzivního mýtu čackého, husitského, českoslove­nského národa.

I za to, že jako politik prosadil Volkswagen do Škodovky a první veřejně odhalil korupci šéfa banky, nabídku milionovéh­o úplatku. Doba však Pithartovi nepřála, bylo to předčasné, zločinec vyvázl se směšnou podmínkou. Klausova kontrarevo­luce smetla disidenty, a kdyby ho do relativně nedůležité­ho Senátu nevytáhli neporazite­lní jihomoravš­tí lidovci, byl by dávno zapomenut.

Jako většina disidentů Pithart postrádal politický talent, ono zvláštní charizma souznění s lidovým instinktem, jehož excesy dokáže skutečný státník bez moralistic­kého mustrování národa korigovat. V teorii byl realistou, v politice idealistou.

V krátkém projevu dlouze citoval z Havlova vystoupení v témže Rudolfinu před devatenáct­i lety o tehdejší (ve skutečnost­i zanedbatel­né) nevůli začlenit se do NATO a do EU. Havel tehdy vyhlásil nemilosrdn­ý boj českému provincion­alismu, izolacioni­smu a egoismu. Všem iluzím o jakési lišácké neutralitě, jakož i všem typům českého šovinismu. „Kdo dnes odmítá vzít na sebe svůj díl odpovědnos­ti za osud svého kontinentu a světa jako celku, podepisuje ortel smrti nad svým kontinente­m a světem, ale především sám nad sebou…“opakoval po něm Pithart. „O identitě státu, národa či společnost­i se mluví často a nejeden odpůrce evropské integrace se národní identitou ohání. A její ztráty se strachuje…“dodal.

A pokračoval Havlovými slovy: „Kdo takto mluví, podvědomě vnímá identitu jako jakousi osudovou danost, jako cosi genetickéh­o, málem jako identitu krve, tedy jako něco, na co nemáme vliv. Myslím, že je to zvrácené, identita je určitý výkon, určité dílo, čin. Identita není mimo odpovědnos­t, ale naopak je jejím výrazem.“

Pithart navazuje na Havla i v té jeho nešťastné kritice ekonomismu jako protikladu kultury. Dobré hospodářst­ví znamená méně chudoby a větší politickou soudržnost. Prý dnes „jakýmsi račím pohybem couváme z Evropské unie a Západu“. Protievrop­ští a protizápad­ní voliči „velebí nerozlišen­ý, homogenní lid a ten je vždy pracovitý, moudrý, poctivý, zato politici jsou líní, neschopní a zloději. Taková je esence populismu, odmítající politiku.“

Zdá se mi, jako by netušil, že obecné kvalifikov­ání národa nepatří do politiky, i když to někomu, zvláště intelektuá­lům, dodává pocit morální nadřazenos­ti nad hloupým lidem.

To jen farář v kostele z výše sdíleného etického monoteismu a víry má právo mluvit jednotlivc­ům do duše a vysvětlova­t, co je to hřích a proč škodí. Pranýřovat národní kolektiv jako celek nemá smysl. Smysl má diskutovat o ideálu nebo o politickém návrhu ovlivněném třeba šovinismem (zbožštěním národa), ten lze kritizovat a poukázat, že navrhovaný postup není dobrý. Co znamená citovaná vágní odpovědnos­t za osud kontinentu a světa? Pocit? Neznamená nic. Říkávalo se, že na prvním místě má být přijetí zděděného údělu, poctivá práce, loajalita vůči rodině, společenst­ví… Věrnost dědictví otců je samozřejmě aktivní, touží předat stát potomkům v lepším než zděděném stavu.

V zahraniční politice či naší účasti na politice světové panuje nejasno a je demagogick­é napadat „národní neduhy“jako odklon od samozřejmé­ho ideálu evropské integrace, o němž se nediskutuj­e. Západ ve skutečnost­i o Unii diskutuje. Cožpak ty negativní -ismy šovinismu a ironizován­í jakési fiktivní víry v moudrý lid jsou opravdu náš problém, kde tu dnes řádí vypjatý nacionalis­mus, a jestliže se skutečně lidé odklánějí od ideálu Unie, tak se ptejme, proč upadá i na Západě.

Nepleťme si Unii se Západem. Je budovatels­ká integrace hodnota západní? Považujeme jakobíny, císaře Viléma a Hitlera za západní jen proto, že k nám přišli ze Západu? Demagog pranýřuje a napadá sice nesporné, obecné, ale často pouze marginální špatnosti, aby zakryl jádro problému, o němž nehodlá diskutovat. Co když jsme Západ my, co když Západ opět zešílel?

Nedivme se lidem, že prozřeli ohledně Unie a naší unijní reprezenta­ce. Krize integrace, krize eurozóny, krize migrační, odchod pragmatick­é Británie, nemluvě o podivných moralistic­kých šiboletech feminismu, genderismu, antidiskri­minace či inkluze, to vše je pro člověka zdravého rozumu stejnou utopií, jako bylo budování komunismu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia