MF DNES

Lichožrout­i, gangsterka pro děti

Jen o nedělní předpremié­ře na ně dorazilo přes sedm tisíc diváků. Malí pojídači ponožek, vyznavači pravidel „Nikdy nevezmeš celý pár“a „Drž se lidí, ale drž se od nich dál“, mají po čtvrtečním startu šanci vyhrát rodinné víkendy v kině.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Lichožrout­i získali roku 2011 v kategorii děl pro děti ocenění Kniha desetiletí Magnesia Litera. Jejich tři díly se již překládají do jiných jazyků, nejnověji do španělštin­y, a teď se dočkali animované podoby, pro niž platí totéž, co platilo pro předlohu. Tedy že jde o ryzí autorský originál, a to se cení.

Souboj dvou klanů

Básník Pavel Šrut s výtvarnicí a režisérkou Galinou Miklínovou stvořili ojedinělý svět, se kterým na plátně seznamují formou příjemné dětské gangsterky. Už v úvodní noční výpravě slaňují postavičky za kořistí jako Tom Cruise do centrály CIA v Langley a loupež završí ve velkém stylu včetně alarmu či policejníh­o zásahu se situačním gagem.

Milé setkání s hlasem Josefa Somra zprostředk­uje postava zapáleného lichožrout­ologa, tesknou poezii v sobě nese „vytrácení se“coby pohádková obdoba umírání, lehce strašideln­ý nádech obsahují nástrahy velkoměsta, důmyslná sestava pastí nebo honička s krysou.

Půvabně film pracuje s výrazovými rozdíly dvou klanů. Tradiční rodinná mafie z půdního doupěte, jejíž vůdce razí zásadu „Já nekradu, já se s lidmi dělím: jednu ponožku pro mě, jednu pro ně“, má domácky dobromysln­é kontury. Naopak konkurenčn­í gang, jenž krade celé páry, používá žiletku, nosí pankáčské účesy a včetně svůdné členky tlupy obývá stylový brloh na rezavé lodi, provozuje pirátské mučení, opilecké veselice i návštěvy něžně zhýralého baru U děravé fusekle.

Prostě originál

Každá generace snese Lichožrout­y bez újmy, třebaže jasně cílí na děti: drží se až příliš přímočaré dějové linky, nevyhrají si s detaily fantazijní říše ani s dospělejší­mi žerty a na domácí školu animace jsou až nečekaně akční. Ve finále rozpoutají bouři, zběsilé jízdy, dokonce tasí nože, i když je to jen dětská „rybička“, a padouch spěje k odplatě v duchu Pokladu na Stříbrném jezeře.

Nicméně v kontextu současné české tvorby, zejména pak laciných sponzorský­ch komedií, zosobňují Lichožrout­i úlevné zjištění, že profesiona­lita ještě žije. Zrodila se pohádka poctivá, pečlivá, pracná, důkladná a ve všech složkách kvalitní, počínaje hereckými hlasy z první ligy a konče hravou, výtvarně čistou animací.

Zkrátka a dobře originál.

 ??  ??
 ?? Foto: Falcon ?? Lovci ponožek Modrý lichožrout Hihlík se stejně jako zbytek jeho rodiny živí ponožkami.
Foto: Falcon Lovci ponožek Modrý lichožrout Hihlík se stejně jako zbytek jeho rodiny živí ponožkami.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia