MF DNES

První povolební schůze vlády: hádka a naštvaný Babiš

Šéf ANO se s ministry ČSSD dohadoval, kdo má zásluhy za opravy silnic. Došlo i na vysvětlení, jak to bylo s „politickým parazitem“

- — Ondřej Leinert

Krajské a senátní volby jsou pryč, sněmovní budou až za rok. Jaká do nich bude atmosféra mezi dvěma nejsilnějš­ími koaličními stranami, naznačila včerejší schůze vlády.

Mezi ČSSD a ANO se rozpoutal banální spor kvůli tomu, komu náleží zásluhy za to, že poslal peníze do Státního fondu dopravní infrastruk­tury na opravdu silnic, což bylo jedno z témat kampaní krajských voleb. Obě strany přitom druhou obviňovaly ze lží.

Napjatou atmosféru na Twitteru glosoval ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), když ze schůze na sociální síť psal: „Debata na vládě je výživná. Andrej Babiš opět vyhrožuje rozpadem koalice. Chce okamžité svolání koaliční rady.“

Podobný spor nebyl ničím novým. ČSSD a ANO mají dlouhodobě rozdílný pohled na to, kdo je zodpovědný za úspěchy vlády. Ostatně, sociální demokraté už před letošními volbami prohlásili, že budou muset proti Babišovi v tomto přitvrdit. A Babiš včera ukazoval, že si to nechce nechat líbit.

„Oni lhali, oni si přisvojova­li věci, ne my. Říkali, že zabezpečil­i peníze pro učitele, ale já jsem je ušetřil, ne oni. Nebo důchody. Já jsem sehnal ty peníze. Léčili si tam bolístky z kampaně, to jsem ještě nezažil,“popisoval Babiš včerejší schůzi vlády. Mládek mu mimo jiné prý také vyčetl nálepku „politický parazit“, kterou ho v kampani do senátních voleb tituloval Babiš na svém Facebooku.

„Kdyby do mě nekopal, tak nebudu reagovat, nikde jsem neřekl, že je parazit, dali jsme to v rámci podpory senátorům,“vysvětlova­l to Babiš. Jinými slovy: narážku na Mládka nevymyslel Babiš, ale tým kolem Marka Prchala, který šéfovi ANO spravuje Facebook. Babiš nicméně vzápětí dodal, že s označením, které vymysleli jeho kolegové, souhlasí: „Že žije z politiky celý život, je pravda,“vzkázal Mládkovi.

To sociálněde­mokratický ministr pro legislativ­u Jiří Dienstbier včerejší schůzi tak dramaticky jako Babiš neviděl.

„Občas něco bylo emotivnějš­í, ale většina bodů probíhala standardně a vláda normálně pracovala,“říkal Dienstbier. Podobně mluvil o Babišově výhrůžce odchodu z vlády.

„Nebral bych to příliš vážně, on občas mluví trochu z cesty a řekl bych, že to sám nemyslí moc vážně,“dodal. Samotný Babiš tvrdí, že odchodem z vlády nehrozil, jenom se prý podivoval, jak může vláda fungovat, když se takto hádá.

Obě strany si mohou svoje spory vyříkat příští týden na jednání koaliční rady. Ostatně, i kvůli ní se ministři včera pohádali. Babiš Sobotkovi vyčetl, že ji odložil, původně se měla totiž konat už po dnešním jednání vlády. „Z časových a technickýc­h důvodů,“vysvětlova­l to šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Kvůli množství omluv a jednání tripartity by to totiž prý nemělo smysl.

„Tripartita mohla snad počkat, ne? Klidně mohla být koaliční rada hned po vládě,“namítal Babiš.

„Oni lhali, oni si přisvojova­li věci. Říkali, že zabezpečil­i peníze pro učitele, ale já jsem je ušetřil.“, Andrej Babiš ministr financí

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia