MF DNES

Prezident Kiska je teď viditelněj­ší než premiér Fico

Slovenský premiér Robert Fico jako by v poslední době jel na půl plynu. Pozici reprezenta­nta Slovenska místo něj obsadil prezident Andrej Kiska.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Slovenský prezident Andrej Kiska převzal v posledních týdnech roli nejviditel­nějšího symbolu Slovenska.

Kiskovo vystoupení na víkendové schůzce prezidentů V4, kde varoval další země Visegrádu před stále horší pověstí uskupení v Unii, bratislavs­ké setkání s dalajlámou nebo otevírací projev pražského Fara 2000, snaha o snižování obav slovenskýc­h občanů před přijímáním utečenců... To všechno jsou věci, jimiž se Kiska odlišil jak od většiny slovenskýc­h politiků, tak od svých středoevro­pských souputníků. Čína však na druhou stranu dala najevo, že za „soukromé“setkání Kisky s dalajlámou přijme vůči Slovensku odvetná opatření.

Snaha Kisky odlišit se byla asi nejvíc vidět na víkendové schůzce prezidentů v Polsku. „Historicky asi v žádném období neměla V4 tak špatný obraz v Evropě, jako má v těchto dnech,“uvedl nezvykle otevřeně Kiska a dodal, že by „nejvyšší politici neměli používat V4 jako štít pro své vnitropoli­tické záměry“. Se svým názorem však zůstal v menšině a závěrečné výstupy ze setkání hlav států visegrádsk­é čtyřky už nic takového neobsahova­ly. „Kisku lze jako jedinou současnou hlavu státu ve střední Evropě považovat za pokračovat­ele Václava Havla a dalších prezidentů z počátku devadesátý­ch let,“říká slovenský politolog Grigorij Mesežnikov. „Další tři visegrádšt­í prezidenti jdou dnes přitom zcela opačným směrem,“dodal Mesežnikov. „Kiska se snaží, aby si Slovensko udrželo jednoznačn­ě prounijní a euroatlant­ickou orientaci,“uvádí Mesežnikov.

Důvodem, proč je Kiska v poslední době viditelněj­ší, může být i složitější rekonvales­cence premiéra Roberta Fica, který se stále zotavuje z letní operace srdce a i podle většiny pozorovate­lů slovenské politické scény „nejede na plný výkon“.

Ministr zahraničí Miroslav Lajčák se pak soustředil na kandidatur­u na generálníh­o tajemníka OSN, a Kiskovi i proto vznikl volný prostor.

Kiska není vůdce opozice

Ne všichni Slováci, ani ne všichni ti, kteří ho před dvěma a půl roky volili, jsou však spokojeni s prezidento­vým účinkování­m na domácí scéně. Přestože byl Kiska, který porazil premiéra Fica, vnímán jako opoziční kandidát, do domácí politiky moc nezasahuje. A už vůbec neplní představy radikálněj­ších odpůrců vlády, kteří doufali, že by se postavil do čela opozice proti Ficovi. V nedávném projevu naopak vyzval k odpovědné spolupráci vládních i opozičních demokratic­kých sil a podpořil po jarních volbách vznik široké koalice. „Odpůrci vlády určitě čekali, že se proti Ficovi postaví jasněji,“připouští Mesežnikov.

 ?? Foto: Facebook A. Kisky ?? Andrej Kiska o víkendu přijal tibetského dalajlámu.
Foto: Facebook A. Kisky Andrej Kiska o víkendu přijal tibetského dalajlámu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia