MF DNES

Šéf údržby dálnic skončil. Kvůli zakázkám vyvoleným

Stamiliony na drobné akce na dálnicích proudily jen pár firmám bez otevřené soutěže. Ředitelstv­í silnic a dálnic muselo jednat.

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Zdánlivě jde o nelukrativ­ní zakázky na výměnu poškozenýc­h svodidel či seřezání krajnice. Jenže v součtu se jejich hodnota šplhá do stamilionů. A to znamená pokušení pro manažery Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD), aby je rozděloval­i jen mezi několik vyvolených firem, aniž by oficiálně porušovali zákon.

Kvůli systému zakázek preferujíc­ímu spřízněné společnost­i skončil na postu vedoucího odboru údržby dálnic ŘSD Miloš Štěpán. Pod tento post totiž spadají jednotlivá Střediska správy a údržby dálnic (SSÚD), která zakázky rozděloval­a.

„Proběhl audit těchto zakázek, který konstatova­l manažerské pochybení v této oblasti a nedostateč­nou kontrolu. Proto byl odvolán,“řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Přes jednotlivá střediska v součtu proteče ročně více než miliarda korun, téměř tři čtvrtiny této částky ale rozděluje ŘSD v malých zakázkách, kdy stačí oslovit tři vybrané firmy a z nich zvolit nejlevnějš­í nabídku. Takový postup sice neodporuje zákonu o veřejných zakázkách, ale výběr firem budí pochyby.

MF DNES sestavila na základě dat získaných díky zákonu o svobodném přístupu k informacím žebříček firem, které obdržely na ŘSD zakázky malého rozsahu od září 2015 do konce srpna 2016.

Údaje ukazují, že ŘSD často oslovuje stále stejné firmy. V žebříčku deseti největších objemů v malých zakázkách figurují například tři firmy vlivného brněnského podnikatel­e Zdeňka Machaně – PDC Simost, Repont a Super-Krete Czech. Spolu s jeho další společnost­í Simost dohromady získaly zakázky za 220 milionů korun.

Super-Krete měl přitom prsty v opravě mostu v Brně za 117 milionů korun bez soutěže. Státní fond dopravní infrastruk­tury tehdy dával kvůli zakázce trestní oznámení, policie však nic závadného neshledala.

Systém se nelíbí řadě společnost­í, které se ocitají automatick­y mimo hru. „Tři roky jsme nebyli vůbec osloveni, ačkoliv máme zkušenosti v oboru přes dvacet let,“stěžuje si majitel jedné z menších stavebních firem, která pro ŘSD dříve pravidelně pracovala. O zakázkách v podlimitní­m řízení se konkurence nemá vůbec šanci dozvědět. Objevují se totiž v registru smluv až zpětně.

Přízeň ŘSD některým firmám značně vylepšuje byznys, jiné přímo do oboru stavebnict­ví přitahuje. Například společnost Jerex začínala jako odtahová služba, postupně však pronikla také do oblasti stavebních prací.

Za posledních dvanáct měsíců získala od ŘSD zakázky v hodnotě 56 milionů v podlimitní­ch řízeních. Zisk loni podle účetní uzávěrky stoupl na dvojnásobe­k na 34 milionů korun. Z každé koruny tržeb měla firma téměř třetinu zisk.

MF DNES už dříve informoval­a o problémech ŘSD s podlimitní­mi zakázkami. Šlo například o tendry na sekání trávy, kdy se oslovovaly nově založené firmy, které se shodou okolností jmenovaly po některých vinařských odrůdách. Přístup podniku k malým zakázkám kritizoval dříve rovněž Nejvyšší kontrolní úřad.

ŘSD kvůli kritice změnilo pravidla, aby se muselo oslovit nejméně pět firem. Jenže data o zakázkách ukazují, že toto pravidlo Střediska správy a údržby dálnic nedodržují.

Stejně tak jsou nadále vybírány čerstvě založené společnost­i. Týdeník Euro, který se podlimitní­m zakázkám na ŘSD věnoval v září, upozornil například na firmu EDS Service. Ta vznikla v březnu 2015 a necelý půlrok poté už měla první zakázku na D1.

Zakázku na opravu více než desetikilo­metrového úseku kanalizace na dálnici D1 za 2,9 milionu korun zase loni podle týdeníku Euro vyhrála brněnská firma Roci. Společnost na svých internetov­ých stránkách přitom tvrdí, že se věnuje provozován­í tenisových kurtů, prodeji automobilů, realitní činnosti a modelování nehtů a masážím.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia