MF DNES

Splníte-li podmínky, za váš byznys se zaručí banka

Chcete si jako drobný podnikatel vzít úvěr a nemáte nic do zástavy? Můžete získat záštitu od Českomorav­ské záruční a rozvojové banky. Co je pro to třeba udělat?

- — (jol)

UČeskomora­vské záruční a rozvojové banky si konto nezřídíte, hypotéku vám neposkytne. Ale za malé podnikatel­e se může zaručit.

Postup je celkem jednoduchý. Přijdete do běžné banky (viz seznam v boxu) a zažádáte o úvěr na podnikání. Bankéři si důkladně proklepnou vás i váš podnikatel­ský záměr. Přijde jim to docela dobré, ale… Vy chcete tři miliony a nemáte nic, co byste bance dali do zástavy.

Bankéř vám možná poradí, abyste se s prosbou o záruku obrátili právě na Českomorav­skou záruční a rozvojovou banku. Vy to uděláte, a když budete splňovat všechny požadavky, rozvojová banka s vámi uzavře smlouvu, ve které za vás převezme záruku. Slíbí bance komerční, že když nebudete splácet, dluh za vás uhradí. Tolik ve zkratce princip.

V regionech mají trochu smůlu

Rozvojová banka neposuzuje rizikovost podnikatel­ského záměru (to ponechává běžné bance), ale věnuje se poněkud formálnějš­ím záležitost­em: řeší, zda jste ze správného regionu a zda podnikáte v tom správném oboru. Okruh projektů, které lze podpořit, dává větší šanci lidem podnikajíc­ím v Praze. "Je to kvůli tomu, že do regionů míří podpora z Evropské Unie, kterou podnikatel­é v Praze nemohou využít," vysvětluje Lubomír Rajdl z ČMZRB.

Stejně tak správný typ podnikání hraje velkou roli. Kromě toho, že obor musí být „na seznamu“, ještě se přihlíží k podmínkám. Například autodoprav­u je možné zárukou podpořit, ne však, když si podnikatel chce koupit kamion. Jestliže si však kamion plánuje pořídit provozovat­el stěhovací služby, záruka možná bude. Prostě to spadá do jiné kolonky.

Seznam všech podporovan­ých aktivit naleznete na internetov­ých stránkách ČMZRB. Z podpory jsou vyjmuty například obory zemědělské, finanční či realitní.

Když podnikatel uvažuje o tom, že by se o záruku ucházel, měl by se obrátit na rozvojovou banku přímo, aby zjistil, zda má se svým oborem podnikání, podnikatel­ským záměrem a místem působení šanci uspět.

Neberte to, když je to zadarmo!

Záruku za podnikatel­e rozvojová banka převezme v nejběžnějš­ím produktu „M záruka“až do výše čtyř milionů korun a současně do 70 procent hodnoty poskytovan­ého úvěru. Záštita může být až na dobu šesti let.

Existuje však produkt, kde může být záruka až patnáctimi­lionová. Takzvaný Inostart má ale dvě poměrně přísné podmínky: o záruku musí žádat začínající podnikatel (do tří let od počátku činnosti) a zároveň musí být jeho podnikatel­ský záměr inovativní. Úvěry v tomto případě poskytuje pouze Česká spořitelna.

Příjemné je, že kromě trochy papírování záštita od rozvojové banky nic nestojí. Neplatí se poplatek za poskytnutí záruky ani žádná procenta z její výše.

Nesplácíte? Snažte se domluvit, nebo hrozí exekuce

Co se stane, když se dostanete do problémů a jste se splátkami úvěru v prodlení? Banka (ta, která vám poskytla úvěr) s vámi bude chvíli jednat – můžete se třeba dohodnout na prodloužen­í splatnosti, a tudíž snížení splátky. Rozvojová banka se těchto jednání neúčastní, takže se nemusíte obávat průtahů.

Když je podnikatel v prodlení i nadále, banka úvěr takzvaně zesplatní. Tedy nechce od něj jen dlužné splátky, ale požaduje vrátit vše najednou. Pokud to podnikatel nezvládne (což asi ne), finanční ústav se obrátí na rozvojovou banku, ta za něj úvěr splatí. Neberte to však jako pohádku se šťastným koncem – od podnikatel­e nyní bude chtít peníze rozvojová banka, a k tomu navíc úrok devět procent. Když byznysmen i dál neplatí, může vše skončit klasicky exekucí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia