MF DNES

Svědci promluvili

-

Jakub Pokorný reportér MF DNES

Proti jednomu z nejobávaně­jších mužů podsvětí Pavlu Šrytrovi svědčí hned několik svědků a nejspíš ho poznala i spoutaná žena na místě činu, kde byl zavražděn mafiánský boss Antonín Běla.

Šrytr je od března obviněn, že se před dvaceti lety s dalšími muži podílel na vraždě mafiána Běly v jeho vile v Úvalech. Zločin nebyl dosud objasněn.

MF DNES získala usnesení, kterým soudce Obvodního soudu pro Prahu-východ Jiří Wažik zdůvodňuje, proč posílá Šrytra do vazby. Píše se tam, že policie shromáždil­a několik svědků. Kromě Šrytra je obviněn z vraždy i jeho kamarád ze Slovenska Ján Kaco.

Šrytr u Běly pracoval jako osobní strážce. Vražda se stala 14. dubna 1996 a Šrytr byl zatčen 15. března 2016, necelý měsíc před promlčením. Když policie otevírá případ vraždy téměř po dvaceti letech, je hodně těžké získat důkazy. Proto bylo velkou záhadou, co na Šrytra vlastně má.

Svědek na poslední chvíli

Klíčový byl zřejmě svědek, kterého policie vyslechla 15. března, tedy pár hodin předtím, než si pro Šrytra přišla zásahová jednotka. Kaco nebo Šrytr se podle tohoto svědectví kdysi dávno buď někde „podřekli“, nebo se dokonce chlubili účastí na tomto zločinu.

„Ze spisu soudce zjistil, že ve věci byl jako svědek vyslechnut (následuje začerněné jméno – pozn. red.) a popisoval, že se mu obviněný svěřil s tím, že jej (Bělu) zabil právě on, že byl frajer, a že když po něm střílel, tak ho to postavilo na špičky,“stojí v usnesení soudce Wažika.

Dále: maskovaní vrazi na místě činu spoutali dvě ženy včetně služebné Bělových a jedna z nich si myslela, že Šrytra poznává, a dokonce se ho údajně zeptala „Seš to ty?“.

Nereagoval, ale jeho agresivita na místě se zvýšila. Podle informací MF DNES to svědkyně vypověděla bezprostře­dně po vraždě, byť tehdy Šrytra nikdo neobvinil.

Policie staví i na tom, že pachatelé se v domě chovali „domácky“. Měli klíče a nezaútočil­i na ně psi.

Nediví se, že ho mají za vraha

Šrytr vinu důrazně odmítá a jeho obhájce Miroslav Kříženecký zdůrazňuje, že svědci jsou nevěrohodn­í, protože i po Šrytrově zatčení různě mění výpovědi. „Já mám jen krátkou zkušenost s trestními věcmi – celých 47 let – ale myslím si, že na udržení obžaloby to není. Že ale k obžalobě dojde, nepochybuj­i,“řekl ironicky Kříženecký. Bodyguard Šrytr podle usnesení ve vazbě nicméně přiznal, že se se zaměstnava­telem Bělou nerozcháze­l v dobrém. „Nediví se ani, že si lidé z Bělova okolí myslí, že je vrahem,“píše se v dokumentu. A také, že vrazi na místě sebrali hotovost a šperky v ceně 12,2 milionu korun, ale z loupeže obviněni nejsou (je promlčená). Policie s vyšetřován­ím kauzy Šrytr už finišuje. „Ještě na tom pracujeme, ale rádi bychom případ dotáhli do konce v nejbližší době,“sdělil včera šéf policejníh­o týmu TEMPUS Martin Baláž. Pro Šrytra to však ještě nekončí. Dělal i pro později zavražděné­ho kmotra Františka Mrázka a policisté už ho vyslýchali kvůli této a dalším 13 starším vraždám.

 ?? Foto: David Neff, MAFRA ?? Pavel Šrytr v roce 2006. Ve formě
Foto: David Neff, MAFRA Pavel Šrytr v roce 2006. Ve formě

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia