MF DNES

Nádor včas odhalí test DNA

-

Onkologové mají pro pacienty dobrou zprávu. Nová metoda ukáže včas a bezbolestn­ě úspěšnost dosavadní léčby.

Podle lékařů je zvlášť vhodná pro pacienty s nejčastějš­ími typy nádorů plic, tlustého střeva a prsu. Nové vyšetření by mohlo být běžně dostupné zhruba do roka. Místo nepříjemné­ho odběru tkáně, na jehož výsledky se čeká až měsíc, stačí odběr krve s výsledky do tří dnů.

Takzvaná tekutá biopsie dokáže izolovat nádorovou DNA z krve a dát tak lékařům podrobné informace o typu nádoru. Vědcům se po letech výzkumů podařilo úspěšně dokončit několik velkých studií. Ukázalo se, že tekutá biopsie „našla“rakovinné buňky téměř ve všech případech, kdy je odhalily i testy z tkáně.

Úspěšná léčba

Například na plicní klinice ve Fakultní nemocnici v Plzni už tekutou biopsii vyzkoušeli na zhruba dvaceti pacientech. „Tekutá biopsie se ukazuje jako velká pomoc především u pacientů, kde se nedaří získat dostatek použitelné tkáně na klasický odběr, tedy právě u rakoviny plic. Díky novému vyšetření mají lékaři k dispozici výsledky o několik týdnů dříve, mohou zahájit léčbu včas,“uvedl pro MF DNES přednosta kliniky Miloš Pešek.

Úspěch nové metody zaznamenal jeho tým například u léčby jedena čtyřicetil­eté pacientky. Její nádor na chemoterap­ii nereagoval. „Díky tekuté biopsii jsme včas zjistili, jaký typ rakovinnýc­h buněk v těle pacientky převládá, a mohli jsme zahájit cílenou léčbu. Poté došlo k rychlému ústupu nádoru a k vymizení obtíží,“popisuje Pešek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia